» nazad na oružja


oružja [VERTERONSKA MREŽA]


Verteronska mreža (eng. verteron array) je sustav na Marsu kojemu je namjena bila preusmjeravati komete u Sunčev sustav, u smjeru Marsa, a u svrhu teraformiranja (postupka prilagođavanja planeta tako da dobije uvjete za život slične onima na Zemlji). 2155. ksenofobična grupa Terra Prime zauzela je Verteronsku mrežu i demonstrirala njezinu moć tako što je napala  Mjesec. Terra Prime je tražila da se sve ne-ljudske vrste izbace iz Sunčeva sustava, a u protivnom će istim oružjem uništiti kompleks Zvjezdane flote u San Franciscu.

Kada je Enterprise (NX-01) pokušao omesti njihove planove, Terra Prime je odgovorila napavši ga, te ga zamalo uništila. Ipak, to je bilo samo upozorenje, jer vatrena moć Verteronske mreže je u stanju uništiti i više brodova poput Enterprisea odjednom. Archer i Trip uspjeli su nekako zaustaviti Terra Prime, no hitac prema Zemlji je bio upućen. Na svu sreću, završio je u Tihom oceanu, pa nije bilo žrtava.

Čudna je činjenica je Verteronska mreža, kao oružje visoke razorne moći, nije bila niti spomenuta kao sredstvo obrane prilikom napada Xindija na Zemlju.
autor: Marko Kramar
idi na vrh