» nazad na oružja


oružja [PLAZMENA TORPEDA]


Plazmeni torpedo je iznimno jako oružje koje u svom arsenalu koriste Romulansko Zvjezdano Carstvo i Kardasijanska Unija. Ovaj tip torpeda je prvi put viđen 2266. godine u TOS epizodi "Balance of Terror". Prototip romulanskog broda klase Bird-of-Prey je tada upotrijebio plazmeni torpedo za uništavanje nekoliko federacijskih baza duž Neutralne Zone.

Plazmeni torpedo za svoje djelovanje zahtijeva ogromnu količinu energije. Zbog toga brod mora obavezno deaktivirati uređaj za skrivanje i spustiti se na impulsnu brzinu da bi uopće ispalio ovaj torpedo. Još jedan od većih nedostataka je njegov kratak domet. Plazmeni torpedo se sastoji od visoko-energetske plazme. S vremenom, njegova energija opada čime mu i snaga slabi. Drugim riječima, što je potencijalna meta udaljenija, manja je vjerojatnost njenog uništenja jer se sa udaljenošću energije plazmenog torpeda raspršuje čime mu destruktivna snaga slabi. Ako je meta blizu, plazmeni torpedo može napraviti iznimnu štetu, pa i u većini slučajeva dovesti do njenog potpunog uništenja.

Zbog tih svojih osobina, plazmeni torpedo je dosta ograničen u svojim manevarskim sposobnostima. Njihov sustav za navođenje je vjerojatno dosta kompleksan zbog poteškoća sa senzorskim sustavom jer, kao što je rečeno, torpedo okružuje jako energetsko polje. Zbog toga, plazmeni torpedo ima ponešto upitnu efikasnost protiv pokretnih meta kao što su brodovi. Najefikasnije ga je koristiti protiv nepokretnih meta kao što su svemirske stanice i baze kao i protiv sporijih transportnih brodova.

Plazmeni torpedo je standardni dio arsenala karadasijanske Galor klase. Pretpostavka je da ga koriste i ostale klase kardasijanske flote. Standardni je dio opreme kardasijanskih orbitalnih platformi.

autor: [dustystorm]
idi na vrh