» nazad na oružja


oružja [FAZNI TOP]


Fazni top (eng. phase cannon) je fazno modulirano energetsko oružje, te vrsta čestičnog oružja. Direktni je sljedbenik plazmenih topova, a prethodnik fazora, koji su se koristili u 23. i 24. stoljeću. Prototip faznog topa kojeg se može ugraditi na brod prvi je puta predstavila Zemaljska zvjezdana flota sredinom 22. stoljeća. Zapravo, primarna svrha faznih topova bila je osigurati Enterpriseu NX-01 obrambene mogućnosti, u nedostatku prostornih torpeda (spatial torpedoes).

Dizajnirano kao brodska verzija ručnog fazora, maksimalna razorna snaga faznog topa iznosila je 500 gigadžula. Na NX klasi fazni topovi bili su montirani na kupole koje su se mogle rotirati, ovisno o smjeru u kojem je bio brod kojega se željelo svladati. Fazni topovi na Enterpriseu NX-01 u početku su bili locirani na stražnjem donjem dijelu broda (ventral). Kasnije, prilikom obnove i dogradnje Enterprisea, dodano je još nekoliko topova.

Generalno gledajući, fazni topovi imaju veću razornu moć od prostornih torpeda, a time i veću važnost i učinkovitost pri direktnom sukobu brodova. U početku, korištenje faznih torpeda pri warp brzinama dovelo je do destabilizacije samog warp polja. Rezultat toga su bili teško oštećeni nosači motora. Zapovjednik osiguranja Enterprisea, Malcolm Reed, uspio je popraviti taj problem, budući da je brod bio u mogućnosti pucati i pod warpom prilikom napada Sulibanaca.

Unatoč njihovoj silnoj snazi, fazni topovi nisu uvijek uspjeli probijati neprijateljske obrambene sustave. Pokazali su se relativno beskorisnima prilikom napada na klingonsku krstaricu D5 klase. Također, znalo se dogoditi da je samo jedan fotonski torpedo sa klingonske krstarice u potpunosti uništio nekoliko faznih topova.

autor: Marko Kramar
idi na vrh