» nazad na organizacije


Organizacije [TAL-SHIAR]


Elitna romulanska obavještajna služba, Tal-Shiar, je visoko poštovana organizacija čiji su glavni ciljevi osiguravanje lojalnosti romulanskih građana prema vlasti i dobavljanje neprijateljskih tajni, najviše od Federacije i Klingonskog Carstva. Njihova prisutnost se najčešće ne može otkriti, a njihove metode su tihe. S vremena na vrijeme, operacije Tal-Shiara idu iznad vladine kontrole, a agenti imaju moć da naređuju većini vojnih zapovjednika. Poput mornarice, Tal-Shiar ima svoje brodove i postaje kao i operativce koji djeluju van i unutar Romulanskog Carstva.

Tal-Shiar ne odgovara nikome osim Pretoru i Podpretoru. Sami sebi određuju budžet te izabiru i treniraju vlastito osoblje. Tajnovitost dopušta veliku slobodu u izvršavanju njihovih zadataka. Agenti dobijaju potpunu suradnju od vlade i vojske u izvršavanju svog posla. Agent može zapovijediti bilo što što smatra potrebnim u izvršavanju zadataka, uključujući iskorištavanje vojnih brodova i resursa. Agentove zapovijedi se izvršavaju trenutačno bez pitanja jer postavljanje pitanja se može smatrati kao znak nedostatka lojalnosti. Tal-Shiar ima na stotine, ako ne i više, agenata koji djeluju svakog dana: štite Carstvo, prikupljaju informacije i razvijaju nove tehnologije i tenike zaštite stanovništva. Tal-Shiar je stalna prisutnost u životu Romulanaca. Svaki Romulanac zna da ga agenti Tal-Shiara konstantno nadgledaju.

Neki elementi romulanskog društva misle da je taktika i ponašanje Tal-Shiara nepotrebno brutalna. Ipak, skrivene namjere neistomišljenika nikad ne izlaze na površinu jer bi takve ideje izazvale brzu odmazdu i nestanak članova obitelji.

Tal Shiar djeluje neovisno o drugim granama vlasti, a postoje i vremena u kojima de facto ima vrhovnu vlast nad romulanskim svijetovima. Operativci Tal-Shiara brzo reagiraju na vanjske prijetnje Romulanskom Carstvu kao što se vidi po stvaranju koalicije sa Obsidijskim Redom s ciljem izvršavanja preventivnog napada na Osnivače.

Kombinirana flota od 50-ak romulanskih i kardasijanskih brodova izvršili su zajednički vojni napad 2372. godine. Njihovu prisutnost su otkrili senzori na Deep Space 9 kada su se otkrili i prošli kroz Bajoransku crvotočinu prema Gama kvadrantu. Kada su obavješteni o situaciji, vlade Kardasijanske Unije i Romulanskog Carstva su izjavile da nisu znale za ovaj smion pothvat. Ipak su odbile opozvati brodove te odlučile da je bolje sjesti i čekati rezultate.

Napad se pokazao kao totalna katastrofa koja je završila uništenjem obje flote. 150 Jem'Hadarskih brodova je uhvatilo u zasjedi nespremne Warbirdove i Keldone i savladalo napadače u par minuta. Najbolji agenti Tal-Shiara i Obsidijskog Reda su poginuli u bitci te time označili kraj obje organizacije.

Vjeruje se da romulanci ponovno grade svoj, nekoć ponosni, Tal-Shiar. Otkad je agencija uništena Romulanci su se suzdržavali od uključivanja u rat Dominija i Federacijsko-klingonskog saveza. Smrt njihovog ambasadora Vreenaka od strane kardasijanskih operativaca je jako razljutila Romulance. Romulanski Warbirdovi su za osvetu napali granične kardasijanske postaje označivši time svoj ulazak u rat protiv Dominija. Očekuje se da će se u bližoj budućnosti Tal-Shiar vratiti i opet postati sila koju treba poštovati, ali i bojati je se.

autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh