» nazad na organizacije


Organizacije [OBSIDIJSKI RED]


Kardasijanska obavještajna služba, obsidijski Red je elitna organizacija stvorena prije 5 stoljeća. Primarni cilj Obsidijskog reda je dobavljanje informacija o neprijateljima i sabotaža svih aktivnosti koje ne idu u korist kardasijanskoj vlasti.

Takav posao traži od agenata Reda da budu dobro trenirani za špijunažu, sabotažu i atentate. Još jedna stvar koja se traži od agenata je velika vještina u laganju. Red je organizacija u sjeni te njihovi agenti ne surađuju s drugim granama vlade i uvijek rade sami. Ipak, talenti operativaca Reda su visoki pa je dovoljan jedan infiltrirani agent da za kratko vrijeme sruši neku vladu i stvori anarhiju.

Kardasijanci vjeruju da je znanje moć. Nedostatak znanja uzrokuje greške i neuspjehe. Obsidijski Red čvrsto vjeruje u tu doktrinu te im ona nalaže da znaju o svemu. Zato je razumno zaključiti da se sve greške mogu izbjeći pa agentu Reda nije dopušteno da pravi greške, a ako ih i napravi posljedice za njega su, bez ikakve sumnje, zastršujuće.

Obsidijski Red ne očekuje ništa više od totalne odanosti ciljevima Reda. Iako po zakonu Red podnosi izvještaje Središnjem Stožeru, a poslije i civilnom Depata Vijeću, u stvarnosti Red djeluje bez znanja vlasti. Tolika moć im je omogućila, pošto su bili uvjereni da će kardasijanska vlast odvesti Kardasijansku Uniju u propast, napad na matični planet Osnivača. Cijeli Obsidijski Red je uništen u zasjedi.

Kada je Federacija stupila u kontakt sa dominijskim Jem'Hadarima i Vortama Red je ostao prepadnut izvještajima o carstvu u Gama kvadrantu. Vjerujući da je Dominij velika prijetnja Kardasiji, Red je uzeo stvari u svoje ruke. Zajedno sa podrškom njihovih romulanskih kolega, Tal Shiara, obsidijski Red je isplanirao preventivni napad na sam vrh Dominija, Osnivače. Smatrali su da će se Dominij raspasti kada njegove vođe budu istrijebljene.

Kombinirana flota od 50-ak romulanskih i kardasijanskih brodova izvršili su zajednički vojni napad 2372. godine. Njihovu prisutnost su otkrili senzori na Deep Space 9 kada su se otkrili i prošli kroz Bajoransku crvotočinu prema Gama kvadrantu. Kada su obavješteni o situaciji, vlade Kardasijanske Unije i Romulanskog Carstva su rekle da nisu znale za ovaj smion pothvat. Ipak su odbile opozvati brodove te su odlučile da je bolje sjesti i čekati rezultate.

Napad se pokazao kao totalna katastrofa koja je završila uništenjem obje flote. 150 Jem'Hadarskih brodova je uhvatilo u zasjedi nespremne Warbirdove i Keldone i savladalo napadače u par minuta. Najbolji agenti Tal Shiara i Obsidijskog Reda su poginuli u bitci te time označili kraj obje organizacije.

Takav kraj Obsidijskog Reda je imao nepredviđene poslijedice. Podzemni protivnici vojne vlade kojih je tijekom godina sve bilo više napokon su dobili priliku da zbace s vlasti Središnji Stožer. Nova civilna vlada, izabrana od strane Depata Vijeća, je konačno došla na vlast dajući Kardasijanskoj Uniji demokraciju. Ipak, Vijeće je jedva držalo vlast kada se Kardasija priključila Dominiju koji je još jednom vratio Kardasiju pod autokratsku vladavinu.

Ratni zarobljenici iz katastrofalne kampanje protiv Dominija su pušteni kao znak dobre volje Dominija prema njihovim novim saveznicima, među kojima su bili mnogi članovi iz, sada nefunkcionalnog Obsidijskog Reda. Hoće li se Red još jednom vratiti na vlast?

autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh