» nazad na organizacije


Organizacije [KAZONSKE SEKTE]


Kazonci su bili jedna od prvih humanoidnih vrsta koje je USS Voyager susreo po dolasku u Delta kvadrant. Kako se kasnije pokazalo, Kazonci su izuzetno agresivna vrsta i po dosta toga podsjećaju na Klingonce. Smatraju se velikim ratnicima, ali se razlikuju od Klingonaca po zanemarivanju časti. Kazonci su dugo bili pod ropstvom vrste zvane Trabe. Međutim, u određenom trenutku u prošlosti uspjeli su se osloboditi robovlasnika, uzeti im brodove i tehnologiju. Kao čin odmazde, Kazonci ne dopuštaju pripadnicima vrste Trabe da nađu planet i nasele ga. Trabe žive kao nomadska vrsta seleći se od jednog mjesta do drugog, stalno progonjeni od Kazonaca.

Politički gledano, Kazonsko društvo je neka vrsta kazonskog kolektiva koje je opet, vrlo decentralizirano. Kolektiv je podijeljen na određen broj poluautonomnih sekti. Iako pripadnici iste vrste, ove sekte često ratuju između sebe. Čini se da je period ropstva dosta unazadio Kazonce jer je većina sekti dosta slaba pa čak i jedva osiguravaju sredstva za život. Na drugoj strani, neke od sekti su se uspjele dići iznad drugih pa posjeduju i brodove zauzete od svojih bivših robovlasnika. Međutim, ovi brodovi su zapušteni i dosta slabiji od brodova ostalih vrsta Gama kvadranta jer su Kazonci loši u poznavanju tehnologija. U više susreta sa Voyagerom bili su izuzetno zainteresirani za tehnologiju replikatora i transportera. Nekoliko puta su pokušali silom uzeti ove tehnologije ali bez uspjeha. Koliko su nazadni u tehnološkom smislu govori u prilog činjenica da ih Borg smatra nedostojnim asimilacije pa ih u većini slučajeva u potpunosti ignorira. Borg je Kazonce označio kao vrstu 329. Sekte se ponašaju dosta neprijateljski prema ostalim vrstama čime su stekli neprijateljstva u cijelom sektoru. Imaju naviku napadati nezaštićene trgovačke konvoje.

Muški pripadnici Kazonaca se odmalena odgajaju kao ratnici. Kada dosegnu određeno doba života moraju proći određeni ritual i zadaće da bi zaslužili ime. Od onog trenutka kad uspješno ostvare sve zadatke i dobiju ime, smatraju se ratnicima. Ženski spol unutar kazonskog društva se smatra drugorazrednim. Žene nemaju nikakva prava. Vođe unutar kazonskih sekti se nazivaju Maje. Glavni vođe sekte naziva se Prvi Maje.

Većina kazonskih sekti je bila neprijateljski nastrojena prema Voyageru što je potvrđeno u nabrojeno susreta sa njima. Glavni razlozi neprijateljstava leže u činjenici što je kapetanica Janeway uništila Skrbnikovu mrežu u pokušaju sprečavanja pada ove napredne tehnologije u ruka Kazonaca. Možda isto tako jak razlog je i tehnologija na samom Voyageru koju su Kazonci pokušali nasilno prisvojiti nekoliko puta. U jednom trenutku im je to i uspjelo 2372. godine uz pomoć kardasijanske špijunke Seske. Međutim, uz pomoć talaksijanskih brodova i preostale posade koja je ostala na brodu, Voyager je zauzet iz ruku Kazonaca. Nakon nekog vremena Voyager je uspio izaći iz dijela Gama kvadranta nastanjenog Kazoncima. Posada se više nije susretala sa ovom vrstom poslije toga.

Spominje se 18 različitih kazonskih sekti u vremenu dok je Voyager prolazio kazonskim dijelom sektora. Od tog broja spominju se sljedeće sekte: Kazon-Ogla, Kazon-Nistrim, Kazon-Relora, Kazon-Hobii, Kazon-Oglamar, Kazon-Pommar i Kazon-Mostral.

Kazon-Ogla je jedna od najjačih kazonskih sekti i prva sekta koju je Voyager susreo. Susret sa ovom sektom se dogodio 2371. godine odmah po Voyagerovom dolasku u Delta kvadrant. Ogle su, tada predvođene Jal Jabinom, pokušale spriječiti Voyager da uništi Skrbnikovu mrežu tvrdeći da ona pripada njima. Drugi susret se desio 2372. godine kada je Kar, kazonski dječak, pokušao zaraditi ime napadajući Chakotayev šatl.

Kazon-Nistrim je možda najagresivnija od svih kazonskih sekti. Nistrimi su dugo bili jedna od najjačih sekti, međutim, s vremenom, pod lošim vodstvom, spali su jednu od slabijih sekti kazonskog kolektiva. Prvi susret sa ovom sektom desio se 2371. godine kada im je zastavnica Seska (za koju se kasnije uspostavi da je kardasijanska špijunka) pokušala prodati replikatorsku tehnologiju. Ipak, instalacija ove tehnologije na kazonski brod je završila tragično čime je pravi identitet Seske otkriven. Seska bježi na brod Prvog Maje Culluha i kasnije mu postaje neka vrsta bliskog savjetnika. 2372. godine Nistrimi pokušavaju ukrasti transporterski kontrolni modul sa uvjerenjem staranja koalicije sa slabijim sektama. Pokušaj je propao kada je modul uništio Chakotay. Sljedeći susret se desio iste godine kada su kazonski napadi su primorali kapetanicu Janeway za sklapanje saveza sa Nistrimima. Savez propada. Zadnju susret je dogodio krajem 2372. godine kada Nistrimi uspjevaju zauzeti Voyager i ostaviti njegovu posadu na planetu Hanon IV. Ipak, poručnik Paris uspjeva vratiti brod uz pomoć Doktora i Sudera koji su ostali na brodu i Talaksijanaca.

Kazon-Relora se smatraju jednom od najjačih sekti. Krvni su neprijatelji Kazon-Nistrima i Kazon-Ogli. Susret se desio 2372. godine kada su Nistrimi pokušali uspostaviti savez sa Relorama. Međutim, Relore nisu imale potrebe za savezom sa tako slabom sektom kao što su Nistrimi.

Kazon-Hobii su jedna od slabijih sekti kazonskog kolektiva. 2372. godine Hobii su pozvani oko mogućeg sklapanja saveza sa Nistrimima, Oglamarima i Mostralima. Savez nikad nije zaživio. Drugi susret se desio iste godine kada su Maje svih sekti pozvane na planet Sobras. Jal Loran, Prvi Maje Kazon-Hobiija uspijeva izbjeći atentat koji su pokušali Trabe.

Kazon-Oglamar su isto jedna od slabijih kazonskih sekti. Susret sa njima se desio 2372. godine kada su Oglamari pozvani oko mogućeg saveza sa Nistrimima, Mostralima i Hobiijima. Od saveza nikada nije došlo. Drugi susret se desio iste godine kada su Maje svih sekti pozvane na planet Sobras. Jal Valek zajedno sa ostalim Majama uspjeva izbjeći atentat koji pokušavaju Trabe.

I Kazon-Pomar su bila jedna od sekti koji su pozvani na planet Sobras zajedno sa ostalim sektama. Jal Minnis, Prvi Maje Pomara uspijeva izbjeći atentat.

Kazon-Mostral su pozvani 2372. godine u pokušaju Nistrima oko stvaranja saveza. Drugi susret je bio zajedno sa ostalim sektama na Planetu Sobrasu.

Prvi Maje koji su bili na čelu pojedinih sekti u vrijeme prolaska Voyagera kroz sektor:
- Prvi Maje Jal Jabin, naslijedio ga Jal Rizik, kojeg nasljeđuje Jal Haliz (Kazon-Ogla)
- Prvi Maje Jal Culluh (Kazon-Nistrim)
- Prvi Maje Jal Haron (Kazon-Relora)
- Prvi Maje Jal Loran (Kazon-Hobii)
- Prvi Maje Jal Valek (Kazon-Oglamar)
- Prvi Maje Jal Minnis (Kazon-Pomar)
- Prvi Maje Jal Surat (Kazon-Mostral)

autor: [dustystorm]
idi na vrh