» nazad na organizacije


Organizacije [KARDASIJANSKA UNIJA]


Kardasijanska Unija je jedna od najvećih i najjačih sila Alfa kvadranta. Kardasijanci su nekoć bili miran i duhovan narod, ali pošto je njihov planet imao malo prirodnih resursa i nije mogao uzdržavati nagli rast populacije, glad i bolesti su postale svakodnevnica. To je rezultiralo milijunima mrtvih i svrgavanjem tadašnje vlasti. Vojska je preuzela vlast i pokrenula niz ratova protiv svojih susjeda s ciljem da dođe do novih resursa. Iako su još milijuni poginuli u tim ratovima, vojna vlast je uspijela stabilizirati situaciju na Kardasiji.

Jedan od planeta koje je Kardasija prisvojila je bio Bajor. Bajor je okupiran 2309. te je ostao pod kardasijanskom okupacijom 60 godina. Kardasijanci su iscrpili sve resurse na planetu, a stanovništvo je bilo maltretirano i pretvoreno u roblje. Bajoranci su oformili pokret otpora te uspijeli izbaciti Kardasijance s Bajora. Nakon što su dobili svoju, teško izborenu, samostalnost zatražili su zaštitu Federacije da se obrane od moguće ponovne invazije Kardasijanaca. Kardasijanci su smatrali da su osramoćeni zbog toga što ih je šačica pobunjenika pobijedila.

Kardasijom vlada Vijeće koje nadzire Kardasijanski Središnji Stožer i njihovu tajnu službu Obsidijski Red. Međutim, Središnji Stožer i Obsidijski Red funkcioniraju autonomno i ne moraju podnositi izvještaje Vijeću. Vojna ustanova tj. Središnji Stožer ima "pravu" vlast nad Kardasijom.

2347. Kardasijanci su napali Setlik 3 misleći da će od tuda krenuti napad Federacije na njihov teritorij. Uslijedilo je dugo razdoblje napetosti. 2355. Federacija je poslala brod Constellation klase s ciljem da se dogovori primirje, ali Kardasijanci su odbili ponudu i natjerali brod na bijeg. Neprijateljstvo se na kratko razbuktalo opet 2367. kada je kapetan Maxwell pokrenuo neodobren napad na par kardasijanskih brodova, ali kapetan Picard je uspio smiriti situaciju.

2372. civili su pokušali zbacit s vlasti vojsku. Sumnjajući na dominijsku upletenostu u taj puč Klingonci su pokrenuli invaziju na Kardasiju. Federacija se protivila toj akciji i bila je uspješna u zaustavljanju napredovanja Klingonaca. To je uništilo federacijsko-klingonski savez i rezultiralo kratkim razdobljem neprijateljstva između dvije sile. Federacija je slala veliku pomoć razorenoj kardasijanskoj vladi.

Poniženi činjenicom da su se morali osloniti na milostinju bivših neprijatelja poslije brzog i lakog poraza od strane Klingonaca, Gul Dukat je 2373. poveo dominijsko preuzimanje Kardasije i postavio sebe za vladara tog područja. Kardasijanske snage su se borile rame uz rame sa Jem'Hadarima u Dominijskom ratu, ali savez nikad nije bio naročito čvrst. Kada je Federacija zarobila Gul Dukata tijekom preuzimanja Deep Space 9 vodstvo je preuzeo Damar. Damar nije bio očaran svojim dominijskim gospodarima, a situacija se još više pogoršala kada su se Breeni pridružili Dominiju. Odnosi su se nastavili pogoršavati do točke gdje se Damar pokušao oduprijeti dominijskoj vlasti.

Kao odgovor na to Dominij je uništio Lakarian, kardasijanski grad, zajedno s njegovim dvomiljunskim stanovništvom. Kada je za to čula, kardasijanska flota, se okrenula protiv Dominija i Breena te ih je zajedno sa savezničkom flotom natjerala na povlačenje. Osnivači su se htjeli osvetiti za taj čin te su naredili Jem'Hadarima da ubiju što je više moguće kardasijanskih civila. U zadnjim satima rata Kardasija je bila razorena.

Kada sve oduzmemo i zbrojimo dolazimo do zaključka da su Kardasijanci pred kolosalim zadatkom ponovne izgradnje njihove, u ruševinama, Unije. Ostaje da se vidi hoće li uspijeti formirati civiliziraniju vlast u tom procesu.


Kardasijanska flota

Kardasijanci su pretrpjeli više gubitaka od iti jedne druge sile u Dominijskom ratu. Njihovo pristupanje Dominiju je bilo uzrokovano klingonskom invazijom koja ih je skupo koštala. Kada se rat okrenuo u korist Federacije i njenih saveznika Osnivači su prebacili svu krivnju na Kardasijance i tjerali njihovu flotu da ide u misije visokog rizika s ciljem da sačuvaju svoju. To se najbolje vidi na količini žrtava: Kardasijanci su izgubili gotovo tri četvrtine flote od početka rata dok su kod Dominija ti gubici bili neusporedivo manji, 31%.

autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh