» nazad na organizacije


Organizacije [FERENGIJSKI TRGOVINSKI SAVEZ]


Ferangijski Savez je formalno ime ferengijske vlade smiještene na Ferenginaru u Alfa kvadrantu. Ferengijska kultura se u popunosti zasniva na trgovini. Savez vodi Veliki Nagus čiji je ured smiješten na najvišoj zgradi u Savezu, Tornju Trgovine. Nagus je poštovan od Ferengija jer je personifikacija uspijeha i dobrog smisla za posao. Dive mu se i smatraju ga najboljim uzorom u ferengijskom društvu kojeg trebaju oponašati. Sa simbolom svoje moći, zlatnim štapom u ruci, može diktirati gotovo sve operacije, trgovinske razmjene i poslove u Savezu. On također vodi i svemoćnu Ferengijsku Trgovinsku Udrugu (FTU, engl. Ferangi Commerce Association (FCA)) i vojsku. Nagus ostaje na vlasti sve dok ne umre ili ga ubije neki ambiciozan trgovac.

Ferengijska kultura je stara otprilike 10.000 godina. U to doba je Gint došao na vlasti. On je bio prvi ferengijski vladar koji je imao titulu Velikog Nagusa. Napisao je 285 "Pravila stijecanja", ferengijske kodekse časti po kojima se očekuje da muškarac živi. Pravila stijecanja potiču akumuliranje materijalnog bogatstva, iako postoje neka pravila koja se odnose na opću etiku. Od svih ferengijskih muškaraca se očekuje da zapamte pravila u ranoj dobi. Cijenkanje je legalna tradicija te ne postoji razlika između posla i užitka kod Ferengija. Novac se koristi u svim razmjenama, čak i privatnim posjetima obitelji ili prijateljima.

Otkad se Ferengijski Savez bavi prvenstveno trgovinom i poslovnim ugovorima, ekonomija je primarna briga vlade. FTU je najmoćnija poslovna organizacija u Savezu. Za razliku od manjih udruga, FTU nastoji nadgledati profit, obitelj, štednju, posao i vlasništvo Ferengija. FTU-in utjecaj ide i van Saveza te prati sve Ferengije koji posluju sa Savezom. Ferengiji moraju godišnje ispuniti FTU-inu poreznu tablicu u kojima je često slučaj da pojedinac zaboravi neki predmet. Ako se koga uhvati da utajuje porez kazne su teške.

Zastrašujući FTU-ini registrirani likvidatori su ti koji izvršavaju te kazne. Čak I pohlepniji I podliji od običnih Ferengija, Likvidatori sa zadovoljstvom zapljenjuju I vrijeđaju Ferengijev profit I materijalna dobra. Nuđenje mita likvidatoru najčešće završava bankrotom jer je jako teško impresionirati likvidatora osim ako ponuda nije golema. Također, Ferengiji koji nisu pratili ferengijske zakone I upute te ne mogu platiti likvidatoru završavaju sa ugašenim poslom. Natpis se postavlja na zid zatvorenog posla sa Saveznim simbolom koji objašnjava oblik prekršaja. Sve dok likvidatori nisu zadovoljni sa korekcijama koje se naprave, Ferengi ne može otvoriti svoj posao.

Unatoč relativno naprednom stadiju razvijenosti ferengijske vrste, njihova ženska populacija se još nije oslobodila od ropske uloge u društvu koje su im odredili muškarci. Žene se zadržavaju u kući te im nije dopušten izlazak u javnost. Ne smiju nositi odijeću, ne smiju zarađivati, ne smiju se obračati muškarcima ako se muškarci prvo nisu njima. Od nedavno, Ishka, Quarkova majka, je pokušavala progurati zakon o jednakosti muškaraca i žena smekšavajući Nagusa Zeka. Iz prkosa nosi odijeću i zarađuje bogatstva svojim dobrim smislom za posao. U bližoj budućnosti ferengijska kultura bi mogla ostvariti veliki napredak.

Iako su sposobni za gradnju moćnih brodova, Ferengiji nisu jedna od većih sila Alfa kvadranta i rijetko bivaju uključeni u otvorene sukobe. Prvi susret ljudi i Ferengija se dogodio 2151. godina, a prvi formalni kontakt Federacije I Ferengija 2364. Premda nisu veliki ratnici, Ferengiji se često bave prodajom oružja u ratovima - uobičajeno objema stranama. Ipak došlo je do par sukoba Federacije i Ferengija - najpoznatiji je onaj kada je ferengijski brod ukrao USS Stargazer. Prvi kontakt je uspostavljen kada je USS Enterprise-D sreo ferengijski brod D'Kora klase koji je ukrao sustav za napajanje sa federacijske postaje. Od tog vremena, odnosi Federacije i Ferengijskog Saveza su se ipak poboljšali iako se znalo događati da pojedini Ferengiji pljačkaju federacijske brodove. Između Ferengija i Federacije se nije razvila značajnija trgovinska razmjena zbog federacijske etične trgovinske filozofije koja se često nije poklapala sa ferengijskom.

2375. Nagus Zek je napokon otišao u mirovinu postavljajući Roma za Velikog Nagusa. Rom je dužnost prihvatio širom otvorenih ruku s ciljem da uvede Ferenginar u novo, liberalnije doba.

autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh