» nazad na organizacije


Organizacije [CRVENI ODRED]


Crveni odred je eksperimentalni program Akademije Zvjezdane flote koji obuhvaća odabranu grupu elitnih kadeta. U Crveni odred ulaze samo najbolji od najboljih kadeta. Njihova obuka obuhvaća i dodatne nastavne programe, pogotovo one na terenu. Kadeti Crvenog odreda su u potpunosti odani idejama i načelima iza kojih stoji Zvjezdana flota i Federacija u cjelini.

Prvi susret sa Crvenim odredom dogodio se u epizodama DS9 4x11 – Homefront i 4x12 – Paradise Lost. 2372. godine, kadeti Crvenog odreda su na nagovor admirala Leytona uspjeli oštetiti globalni energetski sustav koji se nalazio u Lisabonu. Admiral Leyton je imao namjeru izvršiti državni udar i iskoristio je odanost kadeta Crvenog odreda koji nisu bili svjesni onoga što čine. Kapetan Benjamin Sisko uspijeva otkriti Leytonovu namjeru razgovarajući sa jednim od umiješanih kadeta, Ridleyom Aldrinom Shepardom.

Drugi susret sa Crvenim odredom dogodio se 2374. godine kada im je dodijeljen USS Valiant, NCC-74210. USS Valiant pod zapovjedništvom kapetana Ramireza i nekolicine časnika trebao je zajedno sa 35 kadeta Crvenog odreda izvoditi praktičnu obuku. Splet događaja dovodi do izbijanja rata Federacije i Dominija čime USS Valiant ostaje odsječen od Federacije i unutar neprijateljskog teritorija. Kapetan i malobrojni časnici pogibaju u sukobima Valianta sa dominijskim ophodnjama. Jedan od kadeta, Tim Watters, preuzima zapovijedanje na brodom. Ostatak kadeta po njegovoj zapovijedi dobiva privremene činove. Watters zapovijeda nastavak misije unutar dominijskog teritorija.

Iste godine USS Valiant otkriva prototip novog dominijskog teškog borbenog broda. Iako očigledno inferiorniji nasuprot prototipa, Watters zapovijeda napad na brod. U početku USS Valiant nanosi određenu štetu prototipu ali na kraju prototip uništava USS Valiant na kojem gine 34 kadeta Crvenog Odreda. Uspijevaju se spasiti samo Nog, Jake Sisko i jedan od kadeta, Dorian Collins.

autor: [dustystorm]
idi na vrh