» nazad na organizacije


Organizacije [BREENSKA KONFEDERACIJA]


Vrlo malo, takoreći ništa nije poznato o breenskom društvu i samom ustroju. Ono što je poznato o njima uglavnom dolazi od glasina. Ono što znamo iz dosadašnjih susreta sa ovom misterioznom rasom je da je temeljena na vojnoj doktrini. Vojska na čelu sa generalom upravlja cijelom breenskom konfederacijom. U dominijskom ratu tadašnji general je bio Thot Gor. Na osnovu takvog uređenja društva pretpostavka je da Breeni imaju jak osjećaj privrženosti i odanosti konfederaciji. Ono što ih dodatno karakterizira je kako nepovjerljivost prema ostalim rasama tako i promjena ponašanja ovisno o situaciji. To najbolje ocrtava romulanska izreka: "Nikad ne okreći leđa Breenu."

Sama Federacija zna vrlo malo o njima, najviše na temelju priča i glasina. Sami Breeni su politički neopredijeljeni i pokušavaju se držati što dalje od ostatka kvadranta. Breeni su jedna od samo nekoliko vrsta koje su se uspjele razviti na planetu koja nije klase M. Pretpostavka je da na breenskom matičnom planetu vladaju izuzetno niske temperature. Takvi klimatski uvjeti su dali Breenima jedinstvenu fiziologiju. Iako udišu standardni zrak koji se sastoji od kisika i dušika, nemaju niti krvi niti krvožilnog sustava. Kako velika većina ostalih vrsta živi na planetima klase M i obitavaju na temperaturama koje su daleko više od onih pogodnih za Breene, morali su razviti posebnu tehnologiju za prilagodbu. Rezultat toga su posebna odijela koja unutar sebe održavaju vrlo niske temperature pogodne za breensku fiziologiju. Ova odijela im omogućuju koegzistenciju sa ostalim vrstama i djelovanje u svim mogućim klimatskim uvjetima. Niti jedan Breen nije viđen izvan ovog odijela. Zbog svoje tehnologije održavanja niskih temperatura, Breeni su postali vodeći stručnjaci stvaranja i održavanja vrlo niklih temperatura. Ono što je također interesantno, je činjenica da telepatske vrste (primjerice Betazoidi) ne mogu čitati niti misli niti osjećanja Breenima. Breenski reproduktivni ciklus je također dosta osobit. Vjeruje se da Breeni imaju potomstvo u vrlo ranoj dobi.

Novija povijest, osobito breenska uloga u dominijskom ratu, otkrila je dodatne detalje o njima. Pridružili su se Dominiju 2373. godine nakon pregovora i obećanja od strane Dominija da će im biti ustupljen veliki dio Alfa kvadranta, uključujući i Zemlju i veći dio same Federacije kada Dominij dobije rat. Ova pogodba između Dominija i Breenske konfederacije nije bila baš po volji kardasijanskoj uniji tim prije što su neki dijelovi same Unije pripali Breenima kao poklon Dominija konfederaciji. Do tog trenutka Federacija, zajedno sa Klingoncima i Romulancima, je pruzela inicijativu i zaustavila daljnja dominijska napredovanja. Čak štoviše, Dominij je počeo uzmicati pred savezom što je dokazano osvajanjem Chin'Toka sustava. Ulazak Breena u rat je narušio tadašnji omjer snaga na bojištu. To se najbolje oslikava činjenicom da su breenske fregate zajedno sa ostatkom dominijske flote uspješno obavile svoj dio čime je Dominij povratio izgubljeni Chin'Toka sustav. Ono što je preokrenulo vojnu nadmoć u korist Dominija bilo je do tada nepoznato oružje ostatku kvadranta kojim su breenske fregate bile opremljene. Oružje je bilo temeljeno na iscrpljivanju energije iz svih brodskih sustava. Savez je tu pretrpio teške gubitke. Federacijski i romulanski brodovi su se morali nakratko povući iz rata do prilagodbe sustava ostavljajući Klingonce čiji su brodovi bilo otporni na breensko oružje. Kasnijim zarobljavanjem neoštećenog broda opremljenim ovakvim oružjem omogućilo je savezu da prilagodi brodove i razvije protumjere. Breeni su ostali do samog kraja rata uz Dominij čime su dokazali svoju lojalnost.

U dominijskom ratu dosta toga je otkriveno o Breenima i njihovoj tehnologiji. Razvoj biotehnologije je došao do te razine da su breenski brodovi standardno opremljene biotehnološkim dijelovima. Breeni koriste i tehnologiju skrivanja svojih brodova (cloak). Interesantno je da su tu tehnlogiju razvili sami, neovisno od Klingonaca i Romulanaca. Samo naoružanje je disruptorskog tipa (disruptor klase III) za razliku od Federacije koja koristi fazore. Sadašnje glasine govore da Breeni možda razvijaju podprostorno naoružanje (subspace weaponry) koje je zabranjeno i vrlo opasno

autor: [dustystorm]
idi na vrh