» nazad na organizacije


Organizacije [BORG]


Borg je vrsta koja se razvila u Delta kvadrantu. Nekada su bili normalna humanoidna vrsta no s vremenom su uz pomoć napredne tehnologije počeli povezivati umove u neku vrstu mreže, tzv. kolektivnu svijest (Borg Collective). Postali su kibernetička vrsta (dijelom organski, dijelom umjetni organizmi). Povezivanjem u kolektivnu svijest pojedinci su izgubili invidualnost. Kolektiv je kao svoj primarni cilj zacrtao asimilaciju svih vrsta koje bude smatrao korisnima. Asimilacija je i uvjet opstanka Borga jer bez asimilacije oni nemaju mogućnost razvoja. Znanje asimiliranih vrsta pridodaju svojoj svijesti i na taj način ovladavaju svakom novom tehnologijom.

Borg teži tome da sakuplja tehnologiju za razliku od drugih vrsta koje su vođene teritorijalnom ekspanzijom i potragom za resursima. Pažljivo biraju vrste koje asimiliraju. Androide, npr., smatraju primitivnim i zastarjelim. Borg radilice se rađaju kao humanoidi, a nakon asimilacije im se ugrađuju bio-čipovi koji povezuju njihove mozgove u kolektivnu svijest preko posebnih potprostornih frekvencija koje emitiraju sve radilice. U kolektivnoj svijesti radilice su svijesne na kolektivnoj razini, ali nisu svijesne sebe kao pojedinaca. Radilice za sebe nikad ne govore u jednini te im kolektiv daje nazive kao npr. "treći od devet". Borg posjeduje, uz radilice, i kraljicu koja ima individualne osobine koje joj omogućuju da donosi neke veće odluke. Kraljica unosi red u kaos. Svaki put kada kraljica bude uništena zamijenjuje se indetičnom.

Borg radilica uzima energiju za svoje tehnološke sisteme. Bio-čipovi stvaraju sve organske tvari koje su im potrebne. Još jedna prednost koju radilice imaju je ta da im kolektivna svijest omogućuje da se adaptiraju na frekvencije štitova ili fazora u borbi. Također imaju mogućnosti regeneracije i popravljanja svojih brodova sa snagom samih misli kolektivne svijesti. Kada se skeniraju, trikoderi ili druge vrste senzora ne očitavaju radilice kao pojedine signale već se dobivaju grupna očitanja (koja su i onda slaba). Kada je radilica oštećena, ona se ne popravlja nego se rastavlja i uklanja joj se glavni procesor što dovodi do samouništenja. Kada se brod regenerira, snaga je minimalna, a EM polja su isključena.

Federacija je prvi put saznala za Borga od vrste El-Aurian čiju civilizaciju je uništio i asimilirao Borg. Izbjeglice na koje je naišao Enterprise-B su najvjerojatnije detaljno ispitane tako da je Borg bio poznat u vrhu Federacije, ali se to dugo vremena držalo u tajnosti.

Prvi ljudi koje je Borg sreo i asimilirao najvjerojatnije su članovi obitelji Hansen. Oni su bili nekonvencionalni istraživači koji su se otisnuli u Delta kvadrant i prema nekim teorijama cilj im je bio upravo Borg kojeg su namjeravali proučavati. Njihova kćer Annika, također je bila asimilirana te postaje Seven of Nine.

2364. godine je nekoliko federacijskih i romulanskih postaja u Neutralnoj Zoni misteriozno nestalo. Niti Federacija niti Romulansko Carstvo nije znalo razlog tome. Saznalo se da je uzrok tome bio Borg. Srećom, Borg tada nije imao za metu niti Federaciju niti Romulansko Carstvo pa je taj incident prošao bez većih šteta za te dvije strane.

2365. godine posada Enterprisea-D, koju je Q prebacio u sustav J-25, se suočila sa Borgom. Na početku, Enterprise je bez problema eliminirao borgovske izvidnice, ali nakon ovoga Borg se adaptirao i pokušao asimilirati brod. Q ponovo intervenira i spašava Enterprise.

2366. godine se dogodio prvi napad Borga na Federaciju. Kapetan Picard je bio asimiliran i pružio je Borgu vrijedne taktičke informacije. Federacijska flota od 40 brodova se okupila i pružila otpor kod Wolfa 359. Federacija je izgubila bitku, 39 brodova je uništeno a borgovska kocka je ostala relativno neoštećena. Nadomak Zemlje, kocku je uspio uništiti Enterprise-D, a Picard je spašen.

2373. godine počela je druga invazija Borga na Federaciju. Kocka je prvo asimilirala federacijsku koloniju Ivor Prime, a potom je nastavila put prema Zemlji. Federacijska flota je ovaj put dočekala Borga spremnije nego prvi put. Flota je vodila tešku bitku sa kockom te je na kraju, uz pomoć Enterprisea-E kocka uništena. Iz kocke je izletila sfera koja je otišla u 2063. godinu s namjerom da asimilira Zemlju i spriječi prvi warp let, no i nju je Enterprise uništio. Ostaci te sfere sa nekolicinom radilica pronađeni su 2152. na Antartiku. Radilice su uspijele asimilirati zemaljski brod i pobijeći sa Zemlje. Enterprise NX-01 je zadnjim naporima uništio brod prije nego što je on stigao u borgovski teritorij.

2375. godine se USS Voyager zatekao usred rata Borga s vrstom 8472 koja potječe iz fluidnog svemira. Borg, koji je započeo taj rat, našao se pred uništenjem. Voyager se umiješao u rat i stao uz stranu Borga te je dao informacije Borgu koje su mu omogućile da dobije rat.

2376. borgovskim kolektivom se proširio virus kojim je dio radilica bio zaražen. Te radilice osnivaju Unimatrix 0 - izdvojeni dio kolektiva u samom kolektivu. Uz Voyagerovu pomoć Unimatrix 0 pruža otpor Borg kolektivu. Pokret je preživio te djeluje od ovog trenutka na dalje.

2377. Voyager pronalazi jedno od 6 čvorišta transwarp kanala. Uz pomoć tehnologije iz budućnosti i kanala Voyager se vraća na Zemlju te ostavlja iza sebe uništeno čvorište. Time je Borgu nanesena velika šteta te raste nada da bar neko vrijeme Borg neće biti opasan po Federaciju.

autor: Anton Vojnić [Raptor]
idi na vrh