» nazad na klasifikacije i popise


klasifikacije [SINGULARNOSTI]


Singularnost je naziv za mjesto u prostor-vremenskom kontinuumu gdje zakoni fizike prestaju vrijediti i pojavljuju se velike gravitacijske sile. Singularnosti su podijeljene na prirodne i umjetne. Prirodne se nalaze u crvotočinama, kvantnim matricama planeta i crnim rupama, dok se umjetne mogu nalaziti u reaktorima koji pokreću zvjezdane brodove.

Kvantna singularnost tipa 4 je prostorni poremećaj koji nastaje u vrlo visokom poremećaju u prostor-vremenskom kontinuumu. Gustoća gravimetrijskog toka mu je preko 2,000%. Takve singularnosti uzrokuju velike potprostorne smetnje koje sprječavaju korištenje vučne zrake. USS Voyager je 2371. u kvadrantu Delta bio zatočen u takvoj singularnosti. (VOY 1x03 – Parallax)

Mikrosingularnost je fenomen opisan kao mikroskopska crna rupa. Vulkanski znanstvenici su u 22. stoljeću mislili da mikrosingularnosti ne postoje, ali je Enterprise NX-01 2151. dokazao suprotno. Par mikrosingularnosti je prošlo kroz brod i za osobom ostavilo rupe mikroskopske veličine. Tada je i kroz jedan tesnijanski brod isto proletjelo par mikrosingularnosti, zbog čega se brod sudario sa asteroidom. (ENT 1x16 – Shuttlepod)

Mikroskopska singularnost je prirodna prostorna anomalija. Ovaj tip singularnosti nakon eksplozije emitira određenu energiju koja burno reagira sa kronitonima. Jedna takva singularnost je eksplodirala u Sunčevu sustavu 2371., a njezina energija je reagirala sa kronitonskim česticama na trupu USS Defianta u orbiti Zemlje. Posada Defianta nije bila toga svjesna i kada su teleportirali kapetana Siska, dr. Bashira i Jadziju, njihovi teleporterski signali su prošli kroz temporalno polarizirane kronitone i trio se materijalizirao u San Franciscu 2024. godine. (DS9 3x11 – Past Tense pt.1)

Umjetna kvantna singularnost je umjetno stvorena singularnost koja stvara energiju za pokretanje zvjezdanog broda. Jedan primjer su romulanske ratne ptice klase D'Deridex, čije umjetne singularnosti opskrbljuju cijeli brod energijom. Kada se umjetna singularnost jednom upali, više ju nije moguće ugasiti. Još jedan primjer su drevne relejne postaje u kvadrantu Delta za koje Hirogenci tvrde da su njihove. Svaku postaju napaja kvantna singularnost promjera 1cm, koja postaju opskrbljuje sa 4 teravata energije. (TNG 6x14 - Face of the Enemy, TNG 6x25 – Timescape, DS9 3x17 – Visionary, VOY 4x15 – Hunters)

Crna rupa je ostatak supernove, nevjerojatno velike gustoće. Tijelo je pregusto da se može nositi sa vlastitim gravitacijskim silama, pa se uruši u sebe. Crna rupa ima tako jako gravitacijsko polje da joj ni svjetlost ne može pobjeći. Svaka crna rupa ima horizont događaja nakon kojeg svjetlost više ne može pobjeći. Jednostavniji opis za horizont događaja bio bi da je to ''površina'' crne rupe. USS Voyager je 2371. zatočila crna rupa, ali se brod izbavio uz pomoć dekionske zrake. Znanstvenici  su u 23. stoljeću crnu rupu nazivali crnom zvijezdom, a u 24. se stoljeću počeo koristit termin crne rupe. Crna rupa isto kao i crvotočina može poslužiti kao ''prečac'' u svemiru. (VOY 1x03 – Parallax, TOS 1x22 – Tomorrow is Yesterday, TNG 3x13 – Deja Q, TNG 4x10 – The Loss, TNG 6x25 – Timescape, Star Trek: The Motion Picture)autor: Goran Korov [An'treax]
idi na vrh