» nazad na klasifikacije i popise


popisi [REGIJE]


Regije su veća područja galaksije. Regije mogu biti neka svemirska prostranstva ili uspostavljene zone. Naravno, svaka organizacija radi vlastitu podjelu regija, ali su ovdje regije predstavljene po federacijskoj podjeli.

Alfa kvadrant je naziv za 1/4 galaksije Mliječne Staze. Kvadrant je širok i dug 50,000 svjetlosnih godina. Granica između kvadranta Alfa i Beta prolazi kroz Sunčev sustav. Kvadrantom dominiraju velesile Ujedinjena Federacija Planeta, Kardasijska Unija i manje sile Ferengijski Savez, Talarijanci i Tzenketiji. Breeni i Tolijanci se drže izolacije. U kvadrantu se nalaze i dvije crvotočine, Barzanska koja "skače" iz Game u Deltu i Bajorska koja vodi u Gamu. (TNG 3x08 – The Price, DS9 1x02 – Emissary pt.2, VOY 3x05 – False Profits)

Badlands (Pustinja) je područje između federacijskog i kardasijskog svemira. Badlands je pun plazmenih oluja i gravitacijskih anomalija, zbog čega je izvan svih putničkih ruta. Domet senzora u Badlandsu je ograničen. Pošto je Badlands tako teško pristupačan, članovi bajorskog pokreta otpora su se tu skrivali od Kardasijanaca za vrijeme Okupacije. Njihovu su tradiciju nastavili Makiji koji su se skrivali od Kardasijanaca i Federacije. Skrbnik je do 2371. iz Badlandsa transportirao neodređen broj brodova u kvadrant Delta. (DS9 2x20 – The Maquis pt.1, DS9 4x07 – Starship Down, VOY 1x01 – Caretaker pt.1, VOY 6x09 – The Voyager Conspiracy)

Barrens (Pustoš) je regija u kvadrantu Alfa okružena potprostornim mjehurom. Zbog toga u regiji ne postoje zvijezde. Emory Erickson je krajem 2130-ih u Barrensu izvodio pokuse sa subkvantnom teleportacijom. (ENT 4x10 – Daedalus)

Bassen Rift (Bassenov procjep) je područje između federacijskog i romulanskog svemira. Bassen Rift je prepun zelenkastih maglica, koje onemogućavaju komunikaciju sa brodovima unutar ili izvan područja. USS Enterprise-E je 2379. prolazio kroz Bassen Rift ususret Flotinoj bojnoj grupi Omega, ali ga je presreo Shinzonov brod Scimitar. (Star Trek: Nemesis)

Beta kvadrant je naziv za ¼ galaksije Milječne Staze. Kvadrant je širok i dug 50,000 svjetlosnih godina. Kroz kvadrant se protežu Kobiličin i Normin krak. Kvadrantom dominiraju Klingonsko Carstvo i Romulansko Zvjezdano Carstvo. Federacija se isto malo prostire i u Beti, ali ju se smatra velesilom kvadranta Alfa. Manje sile u kvadrantu su Gornska Hegemonija, Orionski Sindikat, Vulkanci, Andorijanci i Son'e. Velik dio kvadranta je nepoznat Federaciji. (VOY 3x08 – Year of Hell pt.1, VOY 6x10 – Pathfinder)

Borderland (Međište) je regija između Klingonskog Carstva i Orionskog Sindikata. U ovoj regiji su često bili prisutni Orionci koji su napadali brodove i njihovu posadu prodavali u roblje. Enterprise NX-01 je 2154. godine ušao u ovu regiju u potrazi za klingonskom grabljivicom koju su oteli augmenti. (ENT 4x04 – Borderland, ENT 4x05 – Cold Station 12, ENT 4x06 – The Augments)

Briarova zakrpa (Briar Patch, Klach D'Kel Brakt) je područje koje se sastoji od opasne svemirske materije preostale od eksplozija supernova, fluktuacija vakuuma i metafazne radijacije. Brodovi koji prolaze područjem moraju putovati jednom trećinom impulsne, inače bi im impulsne zavojnice pregorjele. Područje je puno metreonskog plina koji u doticaju s eksplozivom burno reagira. Briar Patch se u 22. i 23. stojeću nalazio u klingonskom svemiru. Tu su u 23. stoljeću Klingonci pobijedili Romulance u bici što je označilo kraj njihovog saveza. Briar Patch je u 24. stoljeću postao dio federacijskog teritorija. (ENT 4x06 – The Augments, Star Trek IX: Insurrection)

De Laure, pojas je regija u kojoj se nalazi planet Tau Cygna V. USS Enterprise-D je 2366. na zahtjev Sheliaka evakuirao federacijske građane sa Tau Cygne V. (TNG 3x02 – Ensigns of Command)

Delfsko prostranstvo je regija udaljena 50 svjetlosnih godina od Sunca. Veličina Prostranstva je oko 2,000 svjetlosnih godina. Prostranstvo je okruženo termobaričkim oblacima koji otežavaju ulazak u nj. Prostranstvo je bilo puno prostornih anomalija, a u nekim dijelovima Prostranstva nisu vrijedili ni zakoni fizike. Diljem Prostranstva su se nalazile drevne sfere koje su stvarale anomalije i uzrokovale bezgranično širenje Prostranstva. Za to su bili odgovorni Graditelji Sfera, koji su pomoću sfera prilagođavali naš svemir svome. Planovi Graditelja su propali kada je Enterprise NX-01 uništio sferu 41. To je pokrenulo lančanu reakciju i uništilo sve sfere. Nakon toga, anomalije su se prestale pojavljivati, a Prostranstvo se vratilo u normalnu veličinu. (ENT 2x26 – The Expanse, ENT 3x18 – Azati Prime, ENT 3x24 – Zero Hour)

Delta kvadrant je naziv za ¼ galaksije Mliječne Staze. Kvadrant je udaljen 30,000 svjetlosnih godina od Sunca. O ovom se kvadrantu do 2371. nije znalo ništa, sve dok USS Voyager nije tamo dospio. Federacija je podatke o kvadrantu koje je skupio Voyager dobila 2374. godine. Kvadrantom dominira Borgovski Kolektiv koji se prostire na dvije trećine kvadranta. Manje sile u kvadrantu su Vedienci, Devorci, Kazonci, Voti, Hirogenci, Hijerarhija i Malonci. (VOY 1x01 – Caretaker, VOY 3x26 – Scorpion pt.1, VOY 7x26 – Endgame pt.2)

Demilitarizirana zona (skraćeno DMZ) je zona uspostavljena 2370. godine Federacijsko-Kardasijskim sporazumom. Zona se nalazi između federacijskog i kardasijskog svemira. Prema nacrtima iz sporazuma, nijedna strana nije smjela unositi oružje u Zonu, ulaziti ratnim brodovima i graditi vojne baze. Pošto su se u Zoni nalazile neke federacijske i kardasijske kolonije, obavljena je evakuacija tih kolonija. Zona je iduće tri godine bila žarište sukoba Makija protiv Kardasijanaca i Federacije. Nakon pridruženja Kardasije Dominiju i početka Dominijskog rata, Demilitarizirana zona je prestajala postojati. (TNG 7x20 - Journey's End, TNG 7x24 – Preemptive Strike, DS9 5x15 – By Inferno's Light, DS9 5x23 – Blaze of Glory)

Denkiri, krak je spiralni produžetak iz središta galaksije koji se proteže kroz kvadrant Gama. Pri warpu 9, od Federacije do kraka bi trebalo sto godina. 2366. je otkriven potencijalni prečac do kraka, Barzanska crvotočina. Kasnije se ispostavilo da je crvotočina nestabilna. (TNG 3x08 – The Price)

Denorios pojas je polje nabijene plazme u sustavu Bajor. U pojasu su se često događale čudne pojave. Akorem Laan je nestao u pojasu u 22. stoljeću, a kai Taluno je prilikom prolaska pokraj pojasa posvjedočio "otvaranju nebesa". Kod pojasa je otkriveno pet Bajorskih kugli, a 2337. i novorođeni Odo o kojem se tada nije znalo ništa. Objašnjenje za sve incidente je pronađeno 2369., kada su Sisko i Jadzija otkrili Bajorsku crvotočinu. (DS9 1x02 – Emissary pt.2)

El-Gatark je područje bitke između USS Valianta i kardasijske krstarice u danima kada je Dominijski rat tek počeo. Nalazi se u blizini federacijsko-kardasijske granice. (DS9 6x22 – Valiant)

Exosia je dom Suspirije, drugog Nacene. To je zapravo potprostorni omotač opisan kao stvarnost u kojoj postoji samo misao. (VOY 2x10 – Cold Fire)

Galaktička barijera je energijsko polje ružičaste boje koje okružuje Mliječnu Stazu. Barijera ima negativan naboj, negativnu radijaciju i negativnu energiju. Osim što nijedan brod nije mogao proći kroz barijeru, na humanoidima bi se pojavljivale nuspojave poput oštećenja mozga ili stjecanja psioničkih moći. To se dogodilo i nekim članovima posade USS Enterprisea NCC-1701, koji je 2265. kod barijere pronašao crnu kutiju SS Valianta. Kelvanci su uspjeli probiti se kroz barijeru, iako je to jako oštetilo njihov svemirski brod. (TOS 1x02 – Where No Man Has Gone Before, TOS 2x21 – By Any Other Name)

Galaktička jezgra je središnja regija Mliječne Staze u čijem se središtu nalazi crna rupa. Jezgra obiluje radijacijom zbog čega je iznimno negostoljubivo mjesto za život. Unatoč tome, neke su se vrste uspjele prilagoditi takvom životu, npr. Citerijanci. Jezgra je okružena Velikom barijerom. (Star Trek V: The Final Frontier, TNG 4x19 – The Nth Degree)

Gama kvadrant je naziv za ¼ galaksije Mliječne Staze. Kvadrant je udaljen 30,000 svjetlosnih godina od Sunca. Unatoč tome, vrstama iz kvadranta Alfa je omogućen put u Gamu zahvaljujući Bajorskoj crvotočini čiji je izlaz kod sustava Idran. Idran je udaljen od Bajora oko 70,000 svjetlosnih godina. Federacija je prve podatke o kvadrantu dobila u 22. stoljeću pomoću sonde Quadros-1. Velesila kvadranta je Dominij, iako je vjerojatno da postoji još nekoliko manjih sila. Vulkanci su bili prvi koji su počeli istraživati kvadrant, samo 2 mjeseca nakon otkrića crvotočine. (DS9 1x02 – Emissary pt.2, DS9 1x10 – Move Along Home)

Hekaras, prolaz je uska regija duga 12 svjetlosnih godina koja prolazi kroz sustav Hekaras. Zahvaljujući tetrionskom polju oko prolaza, to je jedini put u sustavu gdje brod može putovati warp pogonom. Oko 2360., hekaranski znanstvenici su pokušali uvjeriti federacijsko znanstveno vijeće da će izloženost prolaza warp polju s vremenom njihov planet učiniti nepogodnim za život. Vijeće je 2370. proglasilo da nijedan brod ne smije putovati kroz prolaz brzinom većom od warpa 5, osim u hitnim slučajevima. (TNG 7x09 – Force of Nature)

Kobiličin krak je spiralni produžetak iz središta galaksije koji se proteže kvadrantom Beta. (VOY)

Križev krak je spiralni produžetak iz središta galaksije koji se proteže kroz sredinu kvadranta Beta duboko u kvadrant Delta. (VOY)

Kvadrant L-14 je regija u klingonskom svemiru. Nalazi se u blizini federacijske postaje Epsilon IX. V'Ger je 2273. onesposobio tri klingonske krstarice u ovoj regiji. (Star Trek: The Motion Picture)

Kvadrant 448 je regija u blizini sustava Gamma Hydra. Lutajući komet je 2267. prošao kroz ovaj kvadrant nakon prolaska kroz sustav Gamma Hydra. (TOS 2x11 – The Deadly Years)

Kvadrant 904 je regija udaljena 900 svjetlosnih godina od Sunca i 6 dana udaljena od kolonije Beta VI. U kvadrantu ima malo zvijezda, što brodovima omogućava brži prolazak. USS Enterprise NCC-1701 je 2267. u ovom kvadrantu naišao na planet Gothos. (TOS 1x19 – The Squire of Gothos)

Matrica 010, mreža 19 je prostorna oznaka za regiju u borgovskom svemiru. U ovoj se regiji kasne 2373. održao velik sukob između Borga i Vrste 8472. U bici je uništeno 312 borgovskih brodova, 8 planeta i nekoliko milijuna radilica. (VOY 4x01 – Scorpion pt.2)

Micromius je područje u federacijskom svemiru gdje se u 24. stoljeću dogodila medicinska katastrofa. (TNG 1x15 – 11001001)

Morgana kvadrant je regija u kojoj je USS Enterprise-D 2365. tijekom kartiranja kvadranta susreo čudno biće Nagilum. (TNG 2x01 – The Child, TNG 2x02 – Where Silence Has Lease)

Mreža 005 je Borgova oznaka za regiju u kvadrantu Delta. Regija je prije bila dio Krenimskog Carstva. (VOY 4x08 – Year of Hell pt.1&2)

Mreža 091 je Borgova oznaka za regiju u kvadrantu Delta. U ovoj je regiji kraljica 2377. izgubila vezu sa jednom radilicom koja je mogla ući u Unimatrix 0. (VOY 6x26 – Unimatrix Zero pt.1)

Mreža 124, Oktant 22-theta je Borgova oznaka za regiju u kvadrantu Delta. Ova je regija bila dom Vrste 6339, sposobne za putovanje warpom. (VOY 5x07 – Infinite Regress)

Mreža 182 je Borgova oznaka za regiju u kvadrantu Delta. U ovoj je regiji kraljica otkrila 12 radilica koje su mogle ući u Unimatrix 0. (VOY 7x01 – Unimatrix Zero pt.2)

Mreža 2369 je Borgova oznaka za regiju u kvadrantu Delta. Zastavnica Lyndsay Ballard je 2376. iz ove regije poslala signal Voyageru nakon bijega od Kobalaca. (VOY 6x18 – Ashes to Ashes)

Mreža 325 je Borgova oznaka za regiju u kojoj se nalazi Sunčev sustav. (VOY 5x16 – Dark Frontier pt.2)

Mreža 326 je Borgova oznaka za regiju u kvadrantu Delta. U ovoj je regiji kraljica otkrila jednu radilicu na koja je mogla ući u Unimatrix 0. (VOY 6x26 – Unimatrix Zero pt.1)

Mreža 539 je Borgova oznaka za regiju u kvadrantu Delta. Ova je regija naseljena sa mnogo vrsta. Standardna valuta u regiji je beryllium. (VOY 6x05 – Alice)

Mreža 649 je Borgova oznaka za regiju u kvadrantu Delta. U ovo regiji se nalazi dom Brunalija, Ichebovog naroda. Kraljica je 2377. u ovoj regiji otkrila dvije radilice koje su mogle ući u Unimatrix 0. (VOY 6x19 – Child's Play, VOY 6x26 – Unimatrix Zero pt.1)

Mreža 892 je Borgova oznaka za regiju u kvadrantu Delta. U ovoj je regiji kraljica 2376. na kocki 461 otkrila radilicu koja je mogla ući u Unimatrix 0. (VOY 6x26 – Unimatrix Zero pt.1)

Mreža 94 je Borgova oznaka za regiju u kvadrantu Delta. U ovoj je regiji kraljica 2377. na kocki 630 izgubila kontakt sa tri radilice koje su mogle ući u Unimatrix 0. (VOY 7x01 – Unimatrix Zero pt.2)

Mreža 96 je Borgova oznaka za regiju u kvadrantu Delta. U ovoj je regiji kraljica 2377. otkrila pet radilica koje su mogle ući u Unimatrix 0. (VOY 7x01 – Unimatrix Zero pt.2)

Mreža 982 je Borgova oznaka za regiju u kvadrantu Delta. U ovoj je regiji kraljica 2377. otkrila jednu radilicu koja je mogla ući u Unimatrix 0. (VOY 6x26 – Unimatrix Zero pt.1)

Mreža 986 je Borgova oznaka za regiju u kvadrantu Delta. U ovoj se regiji nalazio borgovski transwarp koncentrator skriven u maglici sve dok ga 2378. nije uništio USS Voyager. (VOY 7x25,26 – Endgame)

Nekritsko prostranstvo je ogromna regija puna maglica i raznovrsnih vrsta. Maglice su sastavljene od vrste nepoznatog međuzvjezdanog plina. Prostranstvo je veliko nekoliko tisuća svjetlosnih godina i nemoguće ga je kartirati, jer konstantno mijenja strukturu. Zahvaljujući njegovoj veličini, vrste na jednoj strani Prostranstva su izolirane od agresivnih vrsta na drugoj poput Borga, Vota ili Krenima. USS Voyager je 2373. prošao Prostranstvo za mjesec dana. Na kraju Prostranstva su naišli na planet pun bivših radilica, što je upućivalo na Borgovu aktivnost u blizini. (VOY 3x13 - Fair Trade, VOY 3x17 – Unity)

Neutralna zona je područje koje razgraničava federacijski i klingonski teritorij. Brodovima s obje strane je bilo zabranjeno ulaziti u Zonu, osim uz dozvolu suprotne strane. Neutralna zona je vjerojatno uspostavljena Organijskim sporazumom iz 2267. godine. (TOS 1x28 - Errand of Mercy, Star Trek II: The Wrath of Khan, Star Trek VI: The Undiscovered Country)

Normin (Labudov) krak je spiralni produžetak iz središta galaksije koji se proteže kroz Alfa i Beta kvadrant, pa sve do početka kvadranta Delta. (VOY)

Omicron Delta je regija u kojoj je USS Enterprise NCC-1701 2267. godine posjetio planet Zabavni Park. (TOS 1x18 – Shore Leave)

Orionov krak je spiralni produžetak iz središta galaksije koji se proteže kroz kvadrant Alfa sve do početka kvadranta Beta. Sunčev sustav se nalazi na ovom kraku. (VOY)

Perzejev krak je spiralni produžetak iz središta galaksije koji se proteže po rubovima kvadranta Gama i Delta i kroz cijeli kvadrant Alfa. Na ovom se kraku u kvadrantu Gama nalazi zvijezda M92, orijentir za brodove iz kvadranta Alfa. (VOY)

Plejade klaster (M45) je regija udaljena 425 svjetlosnih godina od Sunca. Klaster sadrži na tisuće zvijezda od kojih je sedam najsjajnije. U klasteru se nalazi mnogo mladih planeta među kojima su Alcyone i Velara III. USS Enterprise-D je 2364. kartirao novootkrivene planete u klasteru. (TOS 1x01 – The Cage, TNG 1x18 – Home Soil)

Prozor snova (Window of Dreams) pulsarski klaster u kvadrantu Delta. Poznat je po svojim elektromagnetskim poljima koja stvaraju harmonične zvukove prilikom susreta sa brodskim trupom. (VOY 7x07 – Body and Soul)

Romulanska Neutralna zona je područje između federacijskog i romulanskog svemira. Neutralna zona je uspostavljena 2160. nakon Romulanskih ratova. U sporazumu je utvrđeno da ulazak broda s bilo koje strane u Zonu znači objavu rata. Obje strane su ubrzo izgradile nadzorne postaje uz Neutralnu zonu. Romulanska grabljivica je 2266. uništila osam federacijskih postaja. Neutralna zona je 2311. redefinirana i potvrđena Algeronskim sporazumom. Borg je 2365. uništio nekoliko federacijskih i romulanskih postaja uz Zonu. (TOS 1x09 – Ballance of Terror, ENT 4x22 – These Are the Voyages…, TNG 1x26 – The Neutral Zone)

Sjeverozapadni prolaz je dio borgovskog teritorija pun kvantnih singularnosti. USS Voyager je krajem 2373. došao do te regije, ali u regiji uopće nije bilo Borga. Razlog tome je bio taj što su singularnosti bile prolazi između našeg i fluidnog svemira, koji je domena moćne Vrste 8472. (VOY 3x26 – Scorpion pt.1)

Strijelčev krak je spiralni produžetak iz središta galaksije koji se proteže preko malog dijela kvadranta Gama i preko većeg dijela kvadranta Alfa. (VOY)

Sybaron je područje na granici Alfa i Beta kvadranta. Federacijska Sedma flota je tamo 2374. pretrpjela težak poraz tijekom Dominijskog rata. (DS9 6x21 – The Reckoning)

Velika barijera je veliko energijsko polje koje okružuje jezgru Mliječne Staze. Iako se vjerovalo da je neprobojna, USS Enterprise-A ju je probio 2287. i došao do planeta Sha Ka Ree. (Star Trek V: The Final Frontier)

Void (Praznina) je regija u kvadrantu Delta dugačka 2,000 i široka nekoliko tisuća svjetlosnih godina. U regiji nema zvijezda, a svjetlost zvijezda izvan regije se ne vidi zbog radijacije. Unatoč takvim uvjetima, ovdje su se razvila, tzv. Noćna bića, prilagođena životu u tami. USS Voyager je 2375. bio osuđen na 2-godišnje putovanje regijom. Voyager je tek nakon dva mjeseca susreo Noćna bića i Malonce. Uz pomoć obližnje crvotočine, Voyager je prešao Prazninu za samo par minuta. (VOY 5x01 – Night)

Vyntadisko prostranstvo je regija u kvadrantu Delta. Tim sa USS Voyagera je u ovom prostranstvu istraživao planet klase M. Prilikom tog zadatka je poginula zastavnica Ballard. (VOY 6x18 – Ashes to Ashes)

Tomed je astronomski objekt u blizini romulansko-federacijske granice, nedaleko od Vulkana. 2311. se dogodio incident kod Tomeda između Federacije i Romulanaca. (TNG 1x26 – The Neutral Zone, ENT 4x09 – Kir'Shara)

Typhonsko prostranstvo je regija sa neobjašnjivim temporalnim svojstvima. U Prostranstvu je 2278. nestao USS Bozeman u temporalnom procjepu. USS Enterprise-D je 2368. kartirao Prostranstvo i upao u vremenski paradoks. Nakon par tjedana, Enterprise i Bozeman su uspjeli izići iz paradoksa. (TNG 5x18 – Cause and Effect)

Yontasa prostranstvo je regija u kvadrantu Delta. U blizini Prostranstva se nalaze ostaci borgovskih brodova. (VOY 7x02 - Imperfection)

Briarova zakrpa
(ENT 4x06 – The Augments, Star Trek IX: Insurrection)

Delfsko prostranstvo
(ENT 2x26 – The Expanse, ENT 3x18 – Azati Prime, ENT 3x24 – Zero Hour)
Denoris
(DS9 1x02 – Emissary pt.2)

Galaktička barijera
(TOS 1x02 – Where No Man Has Gone Before, TOS 2x21 – By Any Other Name)
Hekaras
(TNG 7x09 – Force of Nature)

Neutralna zona
(TOS 1x28 - Errand of Mercy, Star Trek II: The Wrath of Khan, Star Trek VI: The Undiscovered Country)
Pustinja (Badlands)
(DS9 2x20 – The Maquis pt.1, DS9 4x07 – Starship Down, VOY 1x01 – Caretaker pt.1, VOY 6x09 – The Voyager Conspiracy)
Prozor snova (Window of Dreams)
(VOY 7x07 – Body and Soul)

Typhoonsko prostranstvo
(TNG 5x18 – Cause and Effect)
Velika barijera
(Star Trek V: The Final Frontier)
autor: Goran Korov [An'treax]
idi na vrh