» nazad na klasifikacije i popise


popisi [MJESECI]

Mjesec je prirodni satelit koji kruži u orbiti oko planeta. Veličina mjeseca varira od veličine malog planetoida do planeta klase M (Jeraddo). Planet ne mora nužno imati samo jedan mjesec. Kameni planeti obično imaju jedan ili dva mjeseca, dok plinoviti divovi mogu imati i do šezdeset mjeseci.

Alpha mjesec je dalji mjesec klase M planeta Peliar Zela. Peliar Zeli su ga kolonizirali u 19. stoljeću i od tada su u građanskom ratu sa Beta mjesecom. 2337., ambasador Odan je uspostavio mir. Oko 2360., stanje je ponovno postalo napeto i spremao se novi rat. Odan je 2367. ponovno sklopio mir između dva mjeseca. (TNG 4x23 – The Host)

Andorija je mjesec klase M u orbiti plinovitog diva Procyona VIII. Andoria je sjedište Andorijanskog Carstva i suosnivač Federacije. Nastanjena je Andorijancima i podvrstom Aenarima. Više o Andoriji pročitajte u kategoriji Planeti. (ENT 4x14 – The Aenar)

Beta mjesec je mjesec klase M bliži planetu Peliar Zelu. Betu su kolonizirali stanovnici Peliar Zela isto u 19. stoljeću. Nakon završetka građanskog rata sa Alpha mjesecom, stanje je bilo mirno sve do 2360., kada je vlada Alphe počela crpiti energiju iz magnetnog polja Peliar Zela, što je na Beti uzrokovalo globalno zagrijavanje. Izbijanje rata je spriječeno posredovanjem ambasadora Odana. (TNG 4x23 – The Host)

Derna je četvrti mjesec planeta Bajora. Derna je bila nenastanjena do 2375. kada su Romulanci na njoj izgradili bolnicu. Uskoro je otkriveno da su ju opremili i sa nekoliko tisuća plazmenih torpeda, zbog čega su bajorski brodovi blokirali Dernu. Blokada je prekinuta posredovanjem admirala Rossa. (DS9 7x01 – Image in the Sand, DS9 7x02 – Shadows and Symbols)

Gailin mjesec je mjesec u vlasništvu Quarkova bratića Gaile. Prodajom oružja je skupio dovoljno novca da si kupi vlastiti mjesec. (DS9 3x07 – Civil Defense, DS9 4x01 – The Way of the Warrior, DS9 5x18 – Business as Usual)

Ganimed je treći Jupiterov mjesec i najveći mjesec u Sunčevom sustavu. Dobio je ime po mladiću koji je točio ambroziju bogovima na Olimpu. (TOS 2x21 – By Any Other Name)

Jeraddo (Lunar V) je peti Bajorov mjesec klase M. Na Jeraddu je do 2369. bila bajorska kolonija. 2369., bajorska vlada je pokrenula program iskorištavanja Jeraddove jezgre kako bi Bajor dobio više energije. Nakon toga Jeraddo je postao nenaseljiv. Na Jeraddu je za vrijeme okupacije bila baza bajorskog pokreta otpora. Prirodni stanovnik mjeseca je paluku, paučnjak veličine psa. (DS9 2x03 – The Siege)

Kazneni mjesec je lociran u kvadrantu Gama. Na mjesecu su zatočeni Enisi i Nol-Enisi koji su stalno ratovali, ali nikad ne bi poginuli jer bi umjetni mikrobi popravili oštećeno tkivo. Kai Opaka je 2369. ostala na mjesecu kako bi ih podučila suživotu u miru. (DS9 1x13 – Battle Lines)

Lambda Paz (Pentarus 3B) je mjesec koji kruži oko Pentarusa III. Iako je jedva klase M, prosječna temperatura površine mu je 55°C. Mjesec je prekriven pustinjama i stijenama. U jednoj špilji živi nekakvo energijsko boće koje čuva jedini znani izvor vode na mjesecu. (TNG 4x09 – Final Mission)

Luna (Mjesec) je mjesec klase D u orbiti Zemlje. Vjeruje se da je Mjesec nastao prilikom sudara tijela veličine Marsa sa Zemljom u njezinim mladim danima, točnije prije 4,6 milijardi godina. Mjesec je veličine ¼ Zemlje i Zemlji je okrenut uvijek jednom stranom. Zbog takve veličine, znanstvenici Mjesec i Zemlju često nazivaju dvostrukim planetom. Udaljen je od Zemlje 384,000 km. Prekriven je manjim i većim kraterima nazvanim mora (maria). Neil Armstrong je 1969. slijetanjem Apolla 11 postao prvi čovjek koji je kročio na Mjesec. U drugoj polovici 21. stoljeća, počela je postupna kolonizacija Mjeseca. Osnovane su kolonije Tycho City, Lunar One, New Berlin, Copernicus City i Tranquility Base. Od tada se Mjesec počinje nazivati Luna. Do 2373. na Luni je živjelo 50 milijuna stanovnika. (ENT 4x21 – Terra Prime, DS9 6x22 – Valiant, VOY 5x23 – 11:59, Star Trek VIII: First Contact)

Lunar V je mjesec nepravilnog oblika u orbiti Angosije III. Nakon tarsijskog rata, angosijska vlada je na Lunaru V otvorila ustanovu u koju su prisilno smješteni svi ratni veterani. 2366., veteran Roga Danar je pobjegao sa Lunara V i oslobodio ostale zatočenike. (TNG  3x11 – The Hunted)

Mimas je prvi mjesec u orbiti Saturna. Na jesecu se nalazi Akademijina postaja za hitnu evakuaciju. Mimas je dobio ime po sinu titanke Gaje iz grčke mitologije. (TNG 5x19 – The First Duty)

Praxis je do 2293. bio mjesec u daljoj orbiti Qo'noSa. Na Praxisu se nalazilo glavno postrojenje koje je opskrbljivalo cijeli Qo'noS energijom. 2293. se dogodila fatalna pogreška i postrojenje je eksplodiralo, raznijevši više od polovice mjeseca. Qo'noS je ostao bez primarne energije, što je uzdrmalo klingonsku ekonomiju. (Star Trek VI: The Undiscovered Country)

Rinax je bio mjesec klase M u orbiti planeta Talaxa. Rinax je imao najljepšu prirodu u sustavu, a močvare su bile najtopliji klimat u sustavu. Na mjesecu su do 2355. živjele stotine tisuća Talaksijanaca. Tada su Haakonijanci prouzročili meteronsku kaskadu koja je uništila sav život na mjesecu. Nakon toga na Rinaxu je zavladala vječna zima. (VOY 1x15 – Jetrel, VOY 7x21 – Friendship One)

Tarok je mjesec klase M na teritoriju Kazon-Ogla. Kazon-Ogle na mjesecu drže ogromne količine najraznovrsnijeg oružja. Na mjesecu se nalazi i kamp za treniranje mladih Kazon-Ogla. (VOY 2x02 – Initiations)

Tenebijanski mjeseci su dva naseljena mjeseca u tenebijanskom sustavu. Mjeseci su dom tenebijanskih tvorova, a na njima se mogu naći i tenebijanski ametisti, vrlo veliki i cijenjeni kristali. (ENT 4x22 – These Are The Voyages…)

Titan je najveći Saturnov mjesec, čiji je promjer gotovo jednak polovini Zemlje. Atmosfera mu se sastoji isključivo od vodika i metana. Temperatura površine iznosi –178°C. U Titanovoj su se orbiti još od 22. stoljeća izvodile vježbe i manevri šatlova. Dobio je ime po titanima, divovskim sinovima i kćerima Urana i Geje iz grčke mitologije. (ENT 1x04 – Strange New World, TNG 5x19 – The First Duty)

Andorija
(ENT 4x14 – The Aenar)

Derna
(DS9 7x01 – Image in the Sand, DS9 7x02 – Shadows and Symbols)
Ganimed
(TOS 2x21 – By Any Other Name)

Jeradoo
(DS9 1x12 - Vortex)
Lambda Paz
(TNG 4x09 – Final Mission)

Lambda Paz
(TNG 4x09 – Final Mission)
Mjesec (Luna)
(ENT 4x21 – Terra Prime, DS9 6x22 – Valiant, VOY 5x23 – 11:59, Star Trek VIII: First Contact)
Mjesec (Luna)
(ENT 4x21 – Terra Prime, DS9 6x22 – Valiant, VOY 5x23 – 11:59, Star Trek VIII: First Contact)

Lunar V
(TNG  3x11 – The Hunted)
Praxis
(Star Trek VI: The Undiscovered Country)

Praxis
(Star Trek VI: The Undiscovered
Country)
Tarok
(VOY 2x02 – Initiations)

Titan
(ENT 1x04 – Strange New World,
TNG 5x19 – The First Duty)
Titan
(ENT 1x04 – Strange New World,
TNG 5x19 – The First Duty)
autor: Goran Korov [An'treax]
idi na vrh