» nazad na klasifikacije i popise


popisi [KLASTERI]


Klastere možemo definirati najčešće kao skupine zvijezda i/ili drugih objekata u svemiru. Klasteri obično u sebi sadrže gušće grupacije zvijezda, maglica, asteroidnih pojaseva i ostalih objekata. Između ostalog, najčešći oblik klastera su zvjezdani klasteri koje možemo podijeliti na kuglaste i otvorene klastere.

Amargosa Disapora klaster je ogroman klaster vrlo velike gustoće. Na ovaj klaster je naišao USS Enterprise-D koji je kartirao područje. U želji da pobliže prouči klaster, natporučnik La Forge je pojačao domet senzora prebacivanjem warp energije u deflektorsku mrežu što je privuklo izvanzemaljska bića na brod (TNG 6x05 - Schisms)

Argolis klaster je dio svemira koji u sebi sadrži klaster sa protozvijezdom, šest nenastanjenih zvjezdanih sustava i matični planet Targana, Targa IV. Otkrio ga je USS Enterprise-D koji je proučavao klaster radi moguće kolonizacije. Argolis klaster se spominje i u dominijskom ratu kada je Dominij 2374. godine napravio senzorsku mrežu koja je bila stacionirana pored ovog klastera. Mreža im je omogućavala praćenje neprijateljskih kretanja u rasponu od pet sektora. Mrežu je uništio USS Defiant pod zapovjedništvom zapovjednice Jadzie Dax krećući se kroz klaster. Sljedeće godine nakon zauzeća Betazeda, Dominij je pokušao uspostaviti liniju opskrbe kroz Argolis klaster što bi im omogućilo izravan napad na Vulkan
(TNG 5x23 - I, Borg, TNG 6x06 - True Q, DS9 6x21 - The Reckoning)

Borias klaster je dio svemira koji se nalazi unutar Kardasijanske Unije. U dominijskom ratu ovdje su se nalazile dominijske baze za opskrbu
(DS9 7x07 - Once More Unto the Breach)

Brechtian klaster je dio svemira u kojem se nalaze i dva nastanjena planeta koje je USS Enterprise-D spasio od kristalnog bića (TNG 5x04 - Silicon Avatar)

Dorias klaster je dio svemira koje sadrži preko dvadeset zvjezdanih sustava. Jedan od tih sustava je i Xendu Kabu sustav. Klaster između ostalog sadrži i pulsar klase 4 i dikromsku maglicu (TNG 7x22 - Bloodlines)

Epsilon Pulsar klaster je klaster koji je sastavljen od skupine pulsara. USS Enterprise-D je istraživao ovaj klaster (TNG 2x17 - Samaritan Snare)

Galaktički klaster 3 je borgova oznaka za klaster u kojem je obitavala vrsta 259 prije asimilacije (VOY 4x02 - The Gift)

Galaktički klaster 8 je borgova oznaka za klaster gdje je Borg susreo multispektralna bića označena kao vrsta 5973 (VOY 6x25 - The Haunting of Deck Twelve)

Horvian klaster je dio svemira gdje se nalazi planet Casperia Prime
(DS9 6x16 - Change of Heart)

Hovarian klaster je zvjezdani klaster na granici alfa i beta kvadranta
(DS9 7x11 - Prodigal Daughter)

Hromi klaster je dio svemira u blizini Acmar sustava gdje se nalazi i planet GAMMA Hromi II. 2366. godine USS Enterprise-D je kartirao ovaj klaster
(TNG 3x09 - The Vengeance Factor)

Indini klaster je zvjezdani klaster koji se nalazi između Fedracije i planeta Moridan IV. USS Enterprise-D je 2364. godine prošao kroz ovaj klaster na svom putu prema Moridanu IV (TNG 1x16 - Too Short a Season)

Lembatta klaster je dio svemira u blizini crte razgraničenja Federacije i klingonskog carstva. USS Farragut je 2373. godine u blizini ovog klastera uništen od strane Klingonaca (DS9 5x04 - …Nor the Battle to the Strong)

Muratas klaster je zvjezdani klaster u blizini Delfijskog prostranstva. Unutar ovog klastera se nalazi planet Triannon (ENT 3x12 - Chosen Realm)

NGC 321 klaster je klaster u kojem se nalaze planeti Eminar VII i Vendikar. Stanovnici ova dva planeta su do potpisivanja primirja 2267. godine ratovali između sebe punih pet stoljeća (TOS 1x24 - A Taste of Armageddon)

Obatta klaster je dio svemira u gama kvadrantu. Nalazi se u blizini Jenkata maglice i Teplan sustava (DS9 - 4x24 The Quickening)

Orlitus klaster je klaster vidljiv sa matičnog planeta Brunalija (VOY 6x19 - Child's Play)

Phoenix klaster je zvjezdani klaster. USS Enterprise-D je na svom dvotjednom istraživanju ovog klastera bio prvi federacijski brod koji ga je posjetio
(TNG 5x06 - The Game)

Talos klaster je dio svemira koji sadrži planet Talos IV, matični planet Talosijanaca

Teleris klaster je klaster unutar gama kvadranta. Poznat je po planetu Mundahla
(DS9 1x07 - Q-Less)

Tenarus klaster je klaster delta kvadranta. Ovaj klaster je pod izravnom kontrolom Kazon-Nistim sekte Kazonaca (VOY 2x26 - Basics (dio 1))

Zai klaster je zvjezdani klaster delta kvadranta (VOY 5x20 - Think Tank)

Zeta Gelis klaster je klaster udaljen od planeta Zelkon 2,3 parseka. 2366. godine USS Enterprise-D je istraživao nenastanjeni zvjezdani sustav unutar ovog klastera
(TNG 3x25 - Transfigurations)


Amargosa Disapora klaster
(TNG 6x05 - Schisms)

Zeta Gelis klaster
(TNG 3x25 - Transfigurations)autor: [dustystorm]
idi na vrh