» nazad na klasifikacije i popise


popisi [GALAKSIJE]


Galaksije su velike tvorevine koje su zapravo nakupine zvijezda, a na okupu ih drži gravitacijska sila galaksije (obično je to crna rupa u središtu galaksije). U svemiru postoje milijarde galaksija. Galaksije se pojavljuju u raznim oblicima, pa tako postoji i službena podjela na spiralne, spiralne s prečkom, eliptične, kanibalske (podvrsta eliptičnih) i nepravilne.

Andromeda (M31, NGC 224), nama najbliža galaksija, udaljena je 2,5 milijuna svjetlosnih godina od kvadranta Alfa. Andromeda spada u skupinu spiralnih galaksija. Iz Andromede potječe nekoliko vrsta poznatih Federaciji. Jedna je drevna vrsta koja je prije mnogo milenija izumrla kada je njihovo sunce postalo supernova. Za njima je ostala populacija androida, a jedan ogranak se nastanio na planetu Mudd u Mliječnoj Stazi. Druga vrsta jesu Kelvanci koji su procijenili da će galaksija zbog rastućeg stupnja radijacije za 10,000 godina postati nenaseljiva. Par Kelvanaca je stiglo u Mliječnu Stazu u potrazi za potencijalnim kelvanskim kolonijama. (TOS 2x12 – I, Mudd, TOS 2x21 – By Any Other Name)

Mliječna Staza je velika spiralna galaksija koja sadrži između 200 i 400 milijuna zvijezda. Promjer Mliječne Staze je 100,000 svjetlosnih godina. Mliječna Staza se sastoji od tri glavna dijela: jezgre u čijem se središtu nalazi masivna crna rupa Sagittarius A, diska koji galaksiji daje spiralni izgled, a sastavljen je od zvijezda i haloa koji se sastoji od starih zvijezda, ali se nalazi izvan diska. Halo se sastoji isključivo od kuglastih klastera. Rub galaksije je okružen Velikom barijerom koja sprječava ulazak i izlazak. I jezgra galaksije je okružena sličnim poljem sile, nazvanim Velika barijera. Mliječna Staza se dijeli na četiri velike regije relativno jednake veličine: kvadrant Alfa, Beta, Gama i Delta. Samo jedan od 43,000 planeta u Mliječnoj Stazi podupire život. Kao zanimljivost možemo dodati da je Federacija do 2365. kartirala 19 % galaksije. (TOS 1x02 – Where No Man Has Gone Before, Star Trek V – The Final Frontier, TNG 3x08 – The Price, TNG 2x10 – The Dauphin, ENT 1x03 – Fight or Flight)

Trokut (Triangulum, M33, NGC 598) je spiralna galaksija udaljena 2,6 milijuna svjetlosnih godina od Mliječne Staze. Putnik je 2365. slučajno odbacio USS Enterprise-D u jednu njezinu regiju. (TNG 1x06 – Where No One Has Gone Before)

Andromeda

Andromeda
Mliječna staza

Mliječna staza
Trokut

Trokutautor: Goran Korov [An'treax]
idi na vrh