» nazad na klasifikacije i popise


popisi [ASTEROIDI]

Asteroid ili planetoid je malo kameno tijelo koje kruži oko zvijezde. Asteroidi su obično klase D. Promjer asteroida doseže od par centimetara do nekoliko tisuća kilometara. Tako velike asteroide se ponekad naziva i malim planetima. Asteroidi su bogati vrijednim sirovinama koje se mogu iskoristiti za dobivanje energije.

Alpha 441 je asteroid u Pustinji na kojem se nalazilo makijsko skladište oružja. Kardasijanci su 2370. lansirali oklopnjaču da ga uništi, ali je došla u makijske ruke. (VOY 2x17 – Dreadnought)

Asteroid alpha 331 je asteroid u sustavu Devolin. (TNG 7x12 – The Pegasus)

Asteroid beta 671 je asteroid u sustavu Devolin. (TNG 7x12 – The Pegasus)

Asteroid gamma 601 je asteroid u sustavu Devolin. Asteroid ima šupljine dovoljno velike da u njih može ući brod veličine klase Galaxy. U ovom se asteroidu 2357. materijalizirao USS Pegasus, koji je testirao interfazni uređaj za skrivanje. (TNG 7x12 – The Pegasus)

Azati Prime je asteroid klase D na rubu sustava Azati Prime. Rotacija mu iznosi oko 8 sati. Na asteroidu se do 2154. nalazila xindijska prislušna postaja koju je uništio Enterprise NX-01. (ENT 3x18 – Azati Prime)

Babel je asteroid na kojem se često održavaju federacijske konferencije. Prije osnutka Federacije, Babel se nalazio u andorijanskom svemiru. (ENT 4x12 – Babel One)

Memory Alpha je asteroid u federacijskom svemiru. U asteroidu se nalazi najveći arhiv u Federaciji. Asteroid su 2269. napali bestjelesni Zetarijanci u potrazi za kompatibilnim tijelom. (TOS 3x18 – The Lights of Zetar)

Regula je asteroid klase D u Sektoru Mutara, u federacijskom svemiru. U orbiti asteroida nalazi se istraživačka postaja Regula 1. (Star Trek II: The Wrath of Khan)

Rura Penthe je asteroid s atmosferom u klingonskom svemiru, udaljen dva Sektora od Federacije. Rura Penthe je klingonska kaznena kolonija, poznata kao ''groblje tuđinaca''. Zatvorenici se nalaze u rudnicima ispod površine koja je prekrivena snijegom i ledom. (Star Trek VI: The Undiscovered Country, ENT 2x19 – Judgement)

Ty'Gokor je asteroid u asteroidnom pojasu duboko u Klingonskom Carstvu. Kancelar Gowron je 2373. klingonski vojni stožer premjestio na Ty'Gokor. Asteroid je zaštićen štitovima i tahionskom mrežom. (DS9 5x01 – Apocalypse Rising)

Vandor IV je asteroid eliptične staze u binarnom sustavu. Na asteroidu se od 2351. nalaze dva federacijska laboratorija pod upravom dr. Manheima. (TNG 1x24 – We'll Always Have Paris)

Velos je asteroid u kardasijskom svemiru. Na asteroidu se do 2369. nalazio logor za bajorske zatvorenike. (DS9 1x05 – Babel)

Weytahn je ime koje su Andorijanci dali asteroidu blizu vulkanskog svemira. Weytahn je prije teraformiranja bio klase D. Andorijanci su ga naselili 2052. godine, dok ga 2054. nisu okupirali Vulkanci. 2152. je postignut konačni mirovni kompromis oko asteroida. (ENT 2x15 – Cease Fire)

Yonada je asteroid koji su Fabrini prije mnogo stoljeća preuredili u multigeneracijski brod, kada su shvatili da će njihovo sunce postati supernova. Yonada je 2269. zaprijetila udarom u naseljeni planet, ali je USS Enterprise NCC-1701 ispravio Yonadin kurs prema odredištu. (TOS 3x10 - For the World is Hollow and I Have Touched the Sky)

Azati Prime
(ENT 3x18 – Azati Prime)

Memory Alpha
(TOS 3x18 – The Lights of Zetar)
Regula
(Star Trek II: The Wrath of Khan)

Rura Penthe
(ENT 2x19 – Judgement)
Rura Penthe
(Star Trek VI: The Undiscovered Country;)

Ty'Gokor
(DS9 5x01 – Apocalypse Rising)
Vandor IV
(TNG 1x24 – We'll Always Have Paris)
Weytahn
(ENT 2x15 – Cease Fire)

Weytahn
(ENT 2x15 – Cease Fire)
Yonada
(TOS 3x10 - For the World is Hollow and I Have Touched the Sky)
autor: Goran Korov [An'treax]
idi na vrh