» nazad na klasifikacije i popise


popisi [ANOMALIJE]

Anomalija je oznaka za svaki poremećaj u prostor-vremenskom kontiniumu. Anomalije mogu izazvati nepravilnosti u gravitaciji, oštećenja prostora, promjene zakona fizike i slično. Postoje različite vrste anomalija: prostorne, potprostorne i temporalne. Isto tako anomalije mogu biti opasne i bezopasne.

Antareski vrtlog je anomalija u sustavu Antares. (Star Trek II: The Wrath of Khan)

Bajorska crvotočina je jedina poznata stabilna crvotočina u Mliječnoj Stazi. Proteže se od sustava Bajor u kvadrantu Alfa do sustava Idran u kvadrantu Gama (udaljenost dvaju sustava je 70,000 ly). Stabilnost crvotočine možemo zahvaliti bićima van naše dimenzije koja Bajorci zovu Prorocima. Bajorski povijesni zapisi govore da crvotočina postaji najmanje 10,000 godina, jer su Bajorci od tada primili devet Bajorskih kugli (Suze Proroka). Pošto su pojas Denorios izbjegavali svi brodovi, crvotočinu su tek 2369., nakon okupacije Bajora i dolaska Flote na Deep Space 9, otkrili kapetan Sisko i Jadzia Dax. O crvotočini se malo zna, ali znanstvenici su zaključili da joj primarnu stabilnost daju visoke količine neutrina i verteroni. Crvotočini je 2371. zaprijetila opasnost da ju uništi lutajući komet od silithiuma. Zvjezdana flota je 2373. samoreplicirajućim minama blokirala izlaz crvotočine u Alfu, kako bi spriječila dolaske dominijskih snaga. Crvotočinu su krajem 2374. uništile oslobođene Pah-utvare, ali ju je Sisko obnovio početkom 2375., pronašavši Kuglu izaslanika na Tyreeu. (DS9 1x02 – The Emissary pt.2, DS9 1x20 – In the Hands of the Prophets, DS9 3x15 – Destiny, DS9 5x26 – Call to Arms, DS9 6x26 – Tears of the Prophets, DS9 7x02 – Shadows and Symbols)

Barzanska crvotočina je crvotočina u blizini Barzana II, otkrivena 2366. godine. Tada se mislio da je to jedina stabilna crvotočina koja spaja kvadrant Alfa sa Gamom. Crvotočina se pojavljuje svake 233 minute. Izlaz joj je kod kraka Denkiri, ali je uskoro otkrivena da crvotočina ''skače'' u Delta kvadrant u razmaku od 200 svjetlosnih godina. Iako su Barzanci isprva mislili da će im prisutnost crvotočine donijeti blagostanje, utvrđeno je da je crvotočina zbog mijenjanja izlaza nestabilna. USS Voyager je 2373. naišao na izlaz Barzanske crvotočine u Delti. Nisu se uspjeli vratiti kući kroz crvotočinu, jer su Ferengiji koji su upali u nju poremetili njezinu krhku potprostornu ravnotežu. (TNG 3x08 – The Price, VOY 3x05 – False Profits)

Crni klaster je prostorna anomalija nastala od kolapsa stotina obližnjih protozvijezda. Velike gravitacijske fluktuacije i valne fronte u klasteru uzrokuju senzorske smetnje. Takva jedna postoji u Sektoru 97 i stara je devet milijardi godina, što je jedna od najstarijih tvorevina u Mliječnoj Stazi. Uz to je i jedna od najvećih i najrazornijih takvih anomalija. Jedna od njezinih valnih fronti je onesposobila SS Vico i gotovo uništila USS Enterprise-D. (TNG 5x11 – Hero Worship)

Čestično vrelo je izuzetno opasna prostorna anomalija koja može uništiti svaki brod koji uđe u nju. Mnogo je federacijskih brodova bilo slano na misije da istraže jednu takvu fontanu u kvadrantu Alfa, ali je svaki pri tom pokušaju bio uništen. O ovoj anomaliji se gotovo ništa ne zna. USS Voyager je 2376. u kvadrantu Delta otkrio jednu takvu fontanu. (VOY 6x05 – Alice)

Erupcija anti-vremena je lom potprostorne barijere koja dijeli vrijeme i anti-vrijeme. U jednoj alternativnoj liniji, takva erupcija se nalazila u sustavu Devron. Erupcija je emitirala valove temporalne energije, zbog čega su stare rane ili ožiljci počeli zacjeljivati. Erupcija je nastala zbog spajanja tri inverznih tahionskih pulsova iz tri različita svemira. Zatvorila su ju tri Enterprisea-D iz tih svemira, kreirajući oko nje statičnu warp ljusku. (TNG 7x25,26 – All Good Things…)

Geodetski pregib je portal stvoren u crvenom divu pomoću geodetskog pulsa. Pregib bi se mogao objasniti i kao privremena crvotočina. Međutim, pregib emitira vrlo opasnu razinu geodetske radijacije, koja živo tkivo pretvara u tekućinu. Pošto normalni štitovi ne bi izdržali radijaciju, poželjno ih je prilagoditi za zaštitu od radijacije. Kroz pregib je nemoguće poslati bilo kakvu poruku. DaiMon Nunk je 2377. otvorio geodetski pregib u koji bi ušao USS Voyager, a izišao bi u tisuću komada. Cilj mu je bio dočepati se Sedminih dragocjenih nanosondi. (VOY – Inside Man)

Harry Kim crvotočina je mikrocrvotočina koja spaja kvadrant Alfa i Delta. USS Voyager je naišao na ovu crvotočinu 2371. godine. Promjer joj je bio 30 cm, što je bila jedna od najmanjih crvotočina koja je Flota ikad zabilježila. Mikrosonda koju je Voyager poslao u crvotočinu zabilježila je fazni pomak, što je značilo da crvotočina vodi 20 godina u prošlost. (VOY 1x07 – Eye of the Needle)

Gravitonska elipsa je vrlo rijetka prostorna anomalija koja putuje potprostorom i bez upozorenja se pojavljuje u prostoru. Privlače ju izvori elektromagnetske radijacije. Velika je oko 1,000 metara i ima mirnu, stabilnu jezgru na koju ne utječe gravimetrijska radijacija koju emitira. Elipsa često pokupi različiti materijal u galaksiji koji joj se nađe pred putom. Elipsa je 2032. godine progutala modul Ares IV, što je bio prvi susret ljudi sa nekom anomalijom. Drugi put ju je susreo USS Voyager 2376. godine i pobliže ju istražio. Borgova oznaka za elipsu je Prostorna anomalija 521. (VOY 6x08 – One Small Step)

Interfazni procjep (interfaza) je razdor u vremenu, nastao u dijelu svemira gdje mu je integritet oslabio, pa se na tom mjestu može prelaziti u alternativne stvarnosti. Duža izloženost interfazi može uzrokovati bol, halucinacije ili ludilo. To je na svojoj koži iskusila posada USS Defianta 2268. godine, koja se međusobno pobila. Defiant je te godine zapeo u interfazi u blizini tolijanskog svemira i ''upao'' u zrcalni svemir u 2155. godinu. USS Enterprise NCC-1701 je poslan da istraži nestanak Defianta. Kirk se teleportirao na Defiant da izvidi situaciju, ali je brod u tom trenutku ušao u fazu. Kirk je kasnije izbavljen sa Defianta, a trajnijih posljedica nije bilo. (TOS 3x09 – Tholian Web)

Inverzijsko polje je neobična anomalija koja izobličava sve što joj se nađe na putu. USS Voyager je 2371. naišao na inverzijsko polje. Posada je svim silama pokušavala zaustaviti polje, ali ono je samo gutalo dio po dio broda. Anomalija je zapravo bila neka vrst vala nosioca podataka, a Voyager je ostao neoštećen. (VOY 2x06 – Twisted)

Kaotični svemir je područje u kojem su zakoni fizike u tekućem stanju. Pojavljuje se nasumično i neočekivano diljem galaksije. Sa našim svemirom se siječe u 18. dimenzijskom gradijentu. U tom svemiru žive bića koja su iznad ljudskog poimanja svijesti. Sa humanoidima komuniciraju tako da im mijenjaju moždane valove što oni vide kao halucinacije. USS Voyager je 2375. upao u kaotični svemir kroz trimetričnu pukotinu, ali je uz pomoć uputa bića, posada izašla iz svemira. Do tada su jedino Voyager i jedna borgovska kocka preživjeli susret sa kaotičnim svemirom. (VOY 5x19 – The Fight)

Kozmička struna je vrlo uzak prostorni fenomen sa snažnim gravitacijskim silama. Struna nije deblja od protona, a ipak ima snagu jednaku onoj crne rupe. Senzori ju mogu lako otkriti zahvaljujući prisutnosti međuzvjezdanog plina koji ju prati. USS Enterprise-D umalo da nije bio uništen prilikom susreta sa strunom 2367. godine. Struna je bila dugačka 107 kilometara, a u njoj su živjela dva dvodimenzionalna bića koja su se pokušala vratiti svojoj kući. (TNG 4x10 – The Loss)

Kvantni procjep je prostorna anomalija koja može biti velika i po stotinu i više metara, ali ju je teško otkriti, jer gotovo da nema masu. Procjep u doticaju s brodom može teško poremetiti brodske sustave. Brodski senzori mogu otkriti procjep samo ako su brod i procjep u bliskoj udaljenosti, jer procjep stvara potprostorne distorzije i emitira visokoenergetske čestice. USS Enterprise-D je 2368. naletio na nekoliko takvih procjepa, što je uzrokovalo mnoge eksplozije, zatajenja sustava na brodu i opasnost od gubitka antimaterije. (TNG 5x05 – Disaster)

Molekularno reverzijsko polje je prostorna anomalija koja može prolaziti kroz molekularne strukture objekata. Šatl Fermi je 2369. ostao zatočen i uništen u takvom polju. Kada su se Picard, Ro Laren, Keiko i Guinan teleportirali iz šatla, polje je izbrisalo određene dijelove njihovih DNK struktura i oni su se materijalizirali kao 12-godišnja djeca. (TNG 6x07 – Rascals)

Murasaki 312 je kvazarolika prostorna anomalija u blizini federacijskog svemira. Taj elektromagnetski fenomen je 2267. ionizirao cijeli sektor, uključujući i četiri zvjezdana sustava. Te je godine USS Enterprise NCC-1701 dobio zadatak da istraži taj fenomen. USS Enterprise-D je 2367. izveo opsežno skeniranje Murasaki kvazara. (TOS 1x14 – The Galileo Seven, TNG 4x11 – Data's Day)

Neksus je temporalna anomalija, tj. vrpca koja prolazi Mliječnom Stazom svakih 39 godina. Neksus je zapravo ''blaženstvo'' u kojem sreći nema kraja, mjesto gdje se ostvaruju sve želje, gdje vrijeme nema utjecaj. Onaj tko završi u Neksusu, može se vratiti u normalni kontinuum u bilo koji vremenski period. Prvi susret Federacije sa Neksusom se dogodio 2293. kada su u njemu zapela dva broda koji su prevozili el-aurijanske izbjeglice prema Zemlji. Tada je  i James Kirk završio u Neksusu, ali ga je Flota proglasila mrtvim zbog nepoznavanja prirode Neksusa. El-Aurijac dr. Soran je postao opsjednut odlaskom u Neksus i isplanirao uništenje zvjezdanog sustava kako bi sigurno ušao u Neksus, ali su ga u provedbi tog plana spriječili Picard i Kirk. (Star Trek VII: Generations)

Potprostorna fraktura (temporalna fraktura) je fraktura u prostor-vremenu. Takva fraktura u potprostoru može uzrokovati temporalne anomalije. Potprostorna fraktura može nastati eksplozijom polarične ionske energije. (VOY – 1x04 – Time and Again)

Potprostorna implozija je razorna implozija čiji efekti mogu dosezati do intersvemira i tamo uništiti objekte. Na brodu klase NX-01, takva implozija može biti stvorena preopterećenjem ubrizgavača plazme. Ako je warp jezgra uključena, povratni puls putuje do reaktora i uništi ga. (ENT 3x08 – Twilight)

Potprostorna kompresija je astronomski fenomen u potprostoru. Jedna takva kompresija se pojavila u federacijskom svemiru 2374. godine. Zvjezdana flota je vjerovala da kompresiju može iskoristiti kao transwarp prolaz, što bi im dalo taktičku prednost u Dominijskom ratu. USS Defiant i USS Rubicon su bili zaduženi da istraže kompresiju. (DS9 6x14 – One Little Ship)

Potprostorni mjehur je termin za opis efekta kretanja broda ili postaje u potprostoru. Postaji nekoliko vrsta formiranja potprostornog mjehura. Jednu vrstu je iskoristio O'Brien kako bi Deep Space 9 približio Bajorskoj crvotočini. Druga varijacija je statična warp ljuska koju su iskoristila tri Enterprisea-D iz alternativnih linija kako bi zatvorili anti-vremensku erupciju. (DS9 – 1x02 – The Emissary pt.2, TNG 7x25,26 – All Good Things…)

Potprostorni procjep je potprostorna anomalija koja se pojavljuje u dijelu svemira čiji je integritet oslabio zbog velike izloženosti warp energiji. Postojanje takvog procjepa je do 2370. bilo samo teoretsko, kada ga je USS Enterprise-D otkrio u Hekaras prolazu. Hekaranska znanstvenica Serova ga je uzrokovala probojem warp jezgre. (TNG 7x09 – Force of Nature)

Potprostorni prolaz je naziv za skupinu koncentriranih prolaza u kvadrantu Delta. Prolaze su do sredine 15. stoljeća posjedovali Vadvarci koji su ih koristili za trgovinu, ratna osvajanja i kolonizaciju dalekih prostora. Prolazi su dosezali do planeta Talaxa, što je prilično daleko. Nakon što je nekoliko vrsta pod vodstvom Turejaca svrgnulo Vadvarce, Turejci su preuzeli prolaze, ali ih jako loše održavaju tako da su prolazi puni raznih krhotina. (VOY 6x07 – Dragon's Teeth)

Potprostorni rascjep je opasna, turbulentna potprostorna anomalija koja može nastati izolitičkim izbojem. Stvaranje takvog rascjepa kao oružja je zabranjeno drugim Khitomerskim sporazumom, ponajviše zbog njegovog nepredvidljivog ponašanja. Unatoč zabrani, takvo oružje Son'e koriste na svojim brodovima kao standardno oružje. Rascjep može zatvoriti warp jezgra koja na njega djeluje kao magnet. (Star Trek: Insurrection)

Potprostorna vakuola je potprostorna anomalija, poznatija kao vrsta dimenzijskog poremećaja. Takve se vakuole stvaraju na planetu Vhnorija, koje oni koriste kako bi transportirali svoje mrtve na jedan planet u kvadrantu Delta. Oni vjeruju da njihovi mrtvi odlaze u zagrobni život, njima znan kao slijedeća emanacija. Harry Kim je 2371. kroz takvu vakuolu dospio na planet Vhnorija. (VOY 1x09 – Emanations)

Potprostorni vrtlog (prostorni vrtlog, energijski portal) je vrlo brz način transporta koji su preferirali Xindi. Dok bi im pri običnom warpu do Zemlje trebalo šest tjedana, uz pomoć vrtloga bi došli za deset sati. Unatoč tome, vrtlozi su imali domet do nekoliko svjetlosnih godina. Što je vrtlog veći, to je nestabilniji. Zbog toga postoji opasnost od uništenja jednog ili dva broda u vrtlogu. Potprostorni vrtlozi su vjerojatno prestali postojati, nakon što se Delfijsko prostranstvo vratilo u normalu. (ENT 3x07 – The Shipment, ENT 3x23 – Countdown, ENT 3x18 – Azati Prime, ENT 3x21 – E2)

Praznina (Void) je potprostorna anomalija promjera 9 svjetlosnih godina. Nalazi se u blizini granice kvadranta Delta sa Betom. U Praznini, kao što joj ime govori, nema zvijezda planeta ni bilo čega drugog. Tu se ipak razvila jedna vrsta poznata kao Fantomova vrsta. Unutra je tijekom stoljeća zaglavilo preko 150 brodova koji su pljačkali jedni druge zbog hrane, dilitija i deuterija. USS Voyager je 2377. zaglavio u Praznini i sklopio savez sa nekoliko brodova. Posade su uz zajedničku suradnju izašle iz Praznine. (VOY 7x15 – The Void)

Rupa u svemiru je fenomen kojeg može stvoriti Nagilum, biće iz Morgana kvadranta. U fenomenu se ne nalazi ništa, pa čak ni materija i energija, te on teoretski ne postoji. Nagilum je 2365. zatočio USS Enterprise-D u ovom fenomenu, kako bi mogao proučiti reakcije ljudi u različitim situacijama. (TNG 2x02 – Where Silence Has Lease)

Temporalna eksplozija je detonacija u prostor-vremenu, čiji razmjeri mogu uništiti cijeli zvjezdani sustav. Može ju prouzročiti nepravilno upravljanje vremenskim brodom. Tako je u alternativnoj liniji Henry Starling u Aeonu uništio Sunčev sustav u 29. stoljeću. (VOY 3x08,09 - Future's End)

Temporalni fragment je fenomen gdje mala sferična regija svemira koja ima vlastiti tok vremena. U nekim fragmentima, vrijeme teče brže nego u normalnom svemiru, a u nekima sporije. Picard, Data i Deanna su 2369. susreli nekoliko tih fragmenata u kojima su bili zarobljeni Enterprise-D i romulanska ptica. (TNG 6x25 – Timescape)

Temporalni paradoks je posebna anomalija gdje vrijeme teče do jednog događaja i tada se resetira, tj. ''sve počinje odakle je počelo''. Osobama ipak u podsvijesti ostaju neke slike iz prošlih paradoksa, tako da često iskuse deja-vu. Na  Enterpriseu NX-01 je 2152. radijacija kapsule iz 31. stoljeća uzrokovala temporalni paradoks. Paradoks može stvoriti i eksplozija antimaterije u blizini temporalne anomalije. Enterprise-D i Bozeman su zapeli u temporalnom paradoksu, nakon što su se sudarili u blizini anomalije. (ENT 2x16 – Future Tense, TNG 5x18 – Cause and Effect)

Temporalni poremećaj je poremećaj u prostor-vremenu, tj. temporalna anomalija. Rasmusenova kapsula iz 26. stoljeća je uz pomoć temporalnih poremećaja putovala kroz vrijeme. (TNG 5x09 – A Matter of Time)

Temporalni procjep je vrlo opasna temporalna anomalija. Brodovi su često pri susretu sa ovom anomalijom završili u drugom prostoru-vremenu. Upravo je tako USS Bozeman upao u procjep u 2278. godini i u 2368. se sudario sa Enterpriseom-D. Enterprise-D je 2366. kod Archera IV susreo temporalni procjep iz kojeg je izišao Enterprise-C i stvorio alternativnu liniju. Zahvaljujući temporalnim procjepima, federacijski brodovi iz 29. stoljeća mogu putovati vremenom. (TNG 5x18 – Cause and Effect, TNG 3x15 – Yesterday's Enterprise, VOY 3x08,09 – Future's End)

Temporalni fluks je vrsta temporalne anomalije gdje se vrijeme konstantno mijenja. Vrijeme u djeliću sekunde skoči u prošlost ili budućnost. Tahionska zraka može ispraviti takve fluktuacije vremena. Svaka vrsta koja ima neodgovarajuću staničnu strukturu u bioelektričnoj strukturi temporalnog fluksa, nije iz našeg prostor-vremena. (Star Trek: Generations, TNG 6x25 – Timescape)

Tykenov procjep je anomalija koja upija energiju iz zvjezdanih brodova. Nije ju lako otkriti senzorima. Dobila je ime po kapetanu Beli Tykenu, koji se izvukao iz anomalije pomoću brodskog eksploziva. USS Enterprise-D je 2367. upao u Tykenov procjep. (TNG 4x17 – Night Terrors)

Bajoranska crvotočina
(DS9 1x02 – The Emissary pt.2)

Bajoranska crvotočina
(DS9 5x26 – Call to Arms)
Banzarska crvotočina
(TNG 3x08 – The Price)

Banzarska crvotočina
(VOY 3x05 – False Profits)
Čestično vrelo
(VOY 6x05 – Alice)
Inverzijsko polje
(VOY 2x06 – Twisted)

Kozmička struna
(TNG 4x10 – The Loss)
Murasaki 312
(TOS 1x14 – The Galileo Seven, TNG 4x11 – Data's Day)

Neksus
(Star Trek VII: Generations)

Nekus
(Star Trek VII: Generations)

Potprostorna kompresija
(DS9 6x14 – One Little Ship)
Potprostorni procjep
(TNG 7x09 – Force of Nature)

Potprostorni vrtlog
(ENT 3x07 – The Shipment,
ENT 3x23 – Countdown, ENT 3x18 –
Azati Prime, ENT 3x21 – E2)

Potprostorni vrtlog
(ENT 3x07 – The Shipment,
ENT 3x23 – Countdown, ENT 3x18 –
Azati Prime, ENT 3x21 – E2)

Praznina
(VOY 7x15 – The Void)
Temporalni procjep
(TNG 5x18 – Cause and Effect,
TNG 3x15– Yesterday's Enterprise,
VOY 3x08,09 – Future's End)
autor: Goran Korov [An'treax]
idi na vrh