» nazad na klasifikacije i popise


klasifikacije [BORGOVE OZNAKE VRSTA]


Borg je vrsta koja se razvila u Delta kvadrantu. Nekada su bili normalna humanoidna vrsta, no s vremenom su uz pomoć napredne tehnologije počeli povezivati umove u neku vrstu mreže, tzv. kolektivnu svijest (Borg Collective). Postali su kibernetička vrsta, dijelom organski, a dijelom umjetni organizmi. Povezivanjem u kolektivnu svijest pojedinci su izgubili invidualnost. Kolektiv je kao svoj primarni cilj zacrtao asimilaciju svih vrsta koje bude smatrao korisnima. Asimilacija je i uvjet opstanka Borga jer bez asimilacije oni nemaju mogućnost razvoja. Znanje asimiliranih vrsta pridodaju svojoj svijesti i na taj način ovladavaju svakom novom tehnologijom.

U ovom ćete, recimo vodiču, naći sve vrste koje je Borg susreo, a da su spomenute u Star Treku, a možemo reći i samo Voyageru, pošto se taj serijal najviše bavio Borgom kao vrstom. Nažalost, za većinu rasa ne doznajemo njihovo pravo, izvorno ime, tako da će tamo stajati samo Borgova oznaka. Kako Borg teži savršenstvu i logici, tako i dodjeljuje oznake vrstama koje susreće; dakle, numeričkom oznakom. Logično je pretpostaviti kako se oznake dodjeljuju prema redoslijedu kontakata.

 

Vrsta 116

Ova vrsta posjeduje izuzetne lingvističke sposobnosti te vrlo brzo savladavaju razne tuđinske jezike. Dugo su vremena uspijevali pobjeći Borgu, stoljećima zapravo, zahvaljujući izuzetnom tehnološkom napretku i tehnologijama poput kvantno - mlaznog pogona (Quantum Slipstream drive). Borg je uspješno asimilirao ovu vrstu tek 2374. kada je asimilirana cijela vrsta osim nekih 20.000 pojedinaca. Voyager je susreo jednog pripadnika ove vrste - Arturisa. On je zamjerao posadi Voyagera da su oni odgovorni za asimilaciju njegove vrste. Pošto je Voyager pomogao Borgu u pobjedi nad Vrstom 8472, tako je propala šansa da Borg bude poražen i prijetnja nestane. Arturis iz osvete pokušava namamiti posadu Voyagera na lažni Federacijski brod - USS Dauntless i odvesti ih u Borgovo područje. Uspijeva zarobiti kapetanicu Janeway i Sedmu od Devet te unosi kurs prema Borgovom području. Voyager uspijeva teleportirati kapetanicu i Sedmu, te Arturis se susreće sa nekoliko borgovih kocki - sam.
VOY 4x26 - Hope and FearVrsta 125

O ovoj se vrsti ne zna ništa osim da je pripadnica te vrste Borgova kraljica (Borg Queen). Točnije jedna od njih, jer kada jedna kraljica pogine (biva uništena, točnije), nju zamjenjuje druga.
VOY 5x15-16 - Dark Frontier (dio 1 i 2)


Vrsta 149

Ovaj je civilizacija imala visoko razvijenu medicinu. Jedna od njihovih tehnika - obrnuće staničnog raspadanja (reversing cellular necrosis) se koristi za oživljavanje radilica čak i nakon 73 sata nakon smrti. Pomoću nanosondi i spomenute tehnike Sedma uspijeva oživiti Neelixa nakon što ga je udario elektromagnetski izboj iz maglice.
VOY 4x13 - Mortal CoilVrsta 180 - Ferengiji

Ferengiji su vrsta Alfa kvadranta te je začuđujuća niska vrijednost oznake dodijeljene Ferengijima. Za pretpostaviti je kako su Ferengiji nekim slučajem vrlo rano u Borgovoj povijesti naletjeli na nekakav poremećaj koji ih je odveo u Deltu. I to ravno u Borgovo "dvorište"...
VOY 5x07 - Infinite Regress

Vrsta 218 - Talaksijanci

Malen teretnjak sa 39 putnika je odveden u sektor Dalmine. Bili su lako asimilirani. Njihova gusta muskulatura ih čini izvrsnim radilicama.
VOY 4x13 - Mortal CoilVrsta 259

Ova vrsta je naseljavala Glalaktičko jato 3 (Galactic Cluster 3), i razvila tehnologiju za udvostručavanje predložka (pattern-duplication) koja je ključan sustav Borgovog regeneracijskog sustava.
VOY 4x03 - The GiftVrsta 262

Primitivna vrsta Delta kvadranta koja je asimilirana prije 229 godina (2145.). Njihova je mitologija govorila o tvari koja je mogla "zapaliti" nebo. Ispostavilo se da je ta tvar zapravo Omega molekula. Borg za molekulu saznaje upravo preko ove vrste. Prva od trinaest rasa koje je Borg asimilirao kako bi prikupio znanje o molekuli.
VOY 4x21 - The Omega DirectiveVrsta 263

Također primitivna rasa Delta kvadranta. Vjerovala je kako je Omega molekula zapravo kap krvi njihovih tvoraca.
VOY 4x21 - The Omega Directive

Vrsta 312

Ova je vrsta koristila sličnu energijsku barijeru (energy barrier) na koju su naišli Sedma i Chakotay na jednom planetu Delta kvadranta.
VOY 7x22 - Natural Law

Vrsta 329 - Kazonci

Borg je naišao kazonsku koloniju u sektoru Gand, no smatrao je nedostojnu asimilacije pošto su njihove tehnološka i biološka obilježja bila nebitna i zanemariva.
VOY 4x13 - Mortal Coil; 5x24 - RelativityVrsta 521 - Shivolianci

Pripadnica ove rase je posjetila Voyager kada je pristao na Markoniansku postaju.
VOY 6x02 - Survival Instinct


Vrsta 571 - Bshani

Malena grupica Borgovih radilica se srušila na planet 1865-Alfa 2368. godine. Jedna od radilica se sjećala svog prijašnjeg života kao Bshana, vrste koja štuje boga Brotharu. Spomenuta radilica je imala oznaku Četvrti od Devet.
VOY 6x02 - Survival Instinct

Vrsta 689 - Norkadianci

Nordikanska djevojčica Mezori je bila asimilirana, no kasnije ju spašava posada Voyagera nakon što je Burnalijskim patogenom onesposobljen Borgov brod na kojem se nalazila.
VOY 6x18 - Ashes to AshesVrsta 2461 - Brunali

Rasa Delta kvadranta. Njihov se planet nalazi pokraj Borgovog transwarp tunela te je bio napadan tri puta u deset godina, svaki puta uništivši sav napredak koje je, eventualno preživjelo, društvo uspjelo ostvariti. Počeli su genetskim modificiranjem usađivati patogen u genetski kod njihove djece kako bi zarazili Borga. Icheb je pripadnik ove rase.
VOY 6x19 - Child's PlayVrsta 3259 - Vulkanci

Njihov povećani neokorteks omogućuje ovoj rasi superiorne analitičke sposobnosti.
VOY 4x07 - The Raven
Vrsta 4228 - Hazariji

Tehnološki napredna rasa i iznimno agresivna. Izvrsne su taktičke radilice.
VOY 5x20 - Think Tank

Vrsta 5174

Borg je susreo mali brod čijoj je posadi bila izvađena utroba. Borg je smatrao stvar nebitnom, a kasnije se ispostavilo kako su Hirogenci bili odgovorni za osakaćivanje posade.
VOY 4x16 - Hunters

Vrsta 5618 - Ljudi

Prema Borgu, Ljudi posjeduju prosječne moždane sposobnosti i minimalne regeneracijske sposobnosti. No, iz nekog razloga je svaki pokušaj potpune asimilacije ove rase bio bezuspješan.
VOY 5x15-16 - Dark Frontier (dio 1 i 2)Vrsta 5973

Bestjelesna bića koja žive u Galaktičkom jatu 8 (Galactic Cluster 8).
VOY 6x25 - The Haunting of Deck Twelve

Vrsta 6291 - Yridianci

Iako su i Borg i Federacija smatrali kako je ova rasa izumrla, no egzobiolog Rudolph Ransom je 2360ih uspostavio kontakt sa preostalim pripadnicima te vrste. Nakon toga je ova vrsta viđena u više navrata na području Federacije.
VOY 6x01 - Equinox (dio 2)


Vrsta 6339

Borg je prvi puta susreo ovu rasu 2371. te je u četiri godine asimilirao 11 bilijuna radilica. 2375. Voyager susreće jedan od preostalih brodova ove rase, vrlo naoružan, sa čak 22 phaserska topa samo na stražnjem dijelu broda. Nešto ranije, iste godine, Borg je pronašao jedan od preostalih brodova sa 13 članova posade te asimilirao cijelu posadu, no, članovi posade su zapravo bili mamac za Borga te su nosili virus koji je trebao unijeti kaos u red, potpuno suprotno Borgovoj filozofiji. Virus je napao Borgov Vinkulum te se tako proširio na ostatak radilica na Kocki što je unijelo kaos u kolektiv te uništilo Kocku. Namjera je bila da Borg pokuša pokupiti ostatke uništene Kocke zajedno sa zaraženim Vinkulumom što bi dovelo do uništenja još jednog Borgovog broda. Spomenuti Vinkulum je utjecao i na Sedmu nakon što je Voyager došao u blizinu ostataka uništene Kocke. Nakon što je Sedma uspješno spašena od virusa, Vinikulum je vraćen vrsti 6339.
VOY 5x07 - Infinite Regress


Vrsta 6961 - Ktarianci

Vrsta koja potječe iz Alfa kvadranta. Erin i Magnus Hansen (roditelji Annike, Sedme od Devet) su pobliže proučili Ktarijansku radilicu tijekom svog istraživanja Borga.
VOY 5x15-16 - Dark Frontier (dio 1 i 2)
Vrsta 8472

Ova vrsta je su nehumanoidan životni oblik, te je, našim riječima, vrlo zlobna i hladnokrvna. Njihova jedina želja i smisao je da osvajaju, a pregovaranja ne dolaze u obzir. Vjeruju da smo ušavši u njihov svemir (zapravo, Borg je ušao) onečistili njihov fluidni svemir te da im predstavljamo prijetnju od mogućeg onečišćavanja njihovog "savršenog" genetskog ustroja. Stoga su odlučili očistiti nasu galaksiju. Naravno, od nas samih. Vjerovali su i to kako je Zvjezdana Flota isto kao i Borg - invazijska sila. Komuniciraju telepatskim putem i bez obzira na to sto imaju usta, ne zna se govore li ikakav jezik. Emitiraju bioelektricno polje koje sprečava skeniranje trikorderom i teleportiranje u blizini bića. Bilo sto što prođe staničnu membranu je instantno uništeno. Otporni su na gotovo sve, osim modificiranih Borgovih nanosondi. Sklopivši savez sa Borgom USS Voyager uspijeva pomoći Borgu te spriječiti invaziju na Delta kvadrant, a vjerojatno potom i ostale kvadrante.
VOY 4x01-02 - Scorpion (dio 1 i 2); 4x17 - Prey; 5x04 - In the Flesh


Vrsta 10026

Cijela civilizacija ove vrste je živjela na jednom planetu, bez ikakvih obrambenih mogućnosti protiv Borga. Dvije su Kocke asimilirale čitav planet od 392.000 individua sredinom 2375. godine. Borgova je kraljica pokušala natjerati Sedmu od Devet da joj pomogne u asimilaciji, no umjesto toga, Sedma je pomogla u bijegu četvorice pripadnika te vrste. Njihov pokušaj je propao.
VOY 5x15-16 - Dark Frontier (dio 1 i 2)
autor: Krešimir Vinšæak


idi na vrh