» nazad na interijere


[DEEP SPACE NINE]
Operacijski centar

Operacijski centar (Ops, Operations Centre) je srce Deep Space Ninea. To je centar svih aktivnosti i mjesto iz kojeg se upravlja radom stanice. Ekvivalent brodskog mosta. Smješten je na vrhu centralnog dijela stanice.

Dva turbolifta spajaju operacijski centra sa nižim razinama stanice, kao stambeni i spojni prsten. Također, u Ops je smješten i transporter. On se koristi za interni i eksterni transport. Moguća je teleportacija osoblja i tereta sa susjednog broda, no također se koristi za dolazak u operacijski centar iz udaljenijih dijelova stanice. Naime, DS9 nema klasične turboliftove koji, kao na brodovima, povezuju svako djelić stanice / broda, pa se u hitnim slučajevima koristi transporter. Na slici, transporter se nalazi u donjem desnom kutu.

Najvažniji dio operacijskog centra je operacijski stol koji se nalazi u središtu prostorije. Prikazuje shemu stanice. Šest stolica je razmješteno oko stola koji je često poprište sastanka viših časnika. U gornjem dijelu slike prikazan je transporter. Zapovjednikov ured je smješten na najvišoj razini mosta. Tipičan kardasijanski dizajn - podređeni zapovjednika moraju gledati odozdo.


Operacijski stol u operacijskom centru.


Žautor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh