[STAR TREK (2009)]
glumci i likovi - CHRIS PINE / JAMES T. KIRK


Osnovne informacije - CHRIS PINE
Ime i prezime: Christopher Whitelaw Pine
Nadimak: Peenè
Rođen: 26. kolovoz 1980.
Mjesto rođenja: Los Angeles
Roditelji: Robert Pine and Gwynne Gilford
Uloga u filmu: James Tiberious Kirk
Osobni website: www.chris-pine.org

Pine potječe iz holywoodske obitelji, oba roditelja bavila su se glumom, baka po majčinoj strani također je bila glumica, a djed holywoodski odvjetnik. Njegov otac, Robert Pine, imao je gostujuće uloge u Voyageru (ambasador Liria, epizoda "The Chute") i Enterpriseu (kapetan Tavin, epizoda "Fusion"). Studirao je na kalifornijskom sveučilištu Berkley.

Prvu ulogu ostvario je 2003. godine u Hitnoj službi, a prvu filmsku ulogu dobio je godinu kasnije, u filmu "The Princess Diaries 2: Royal Engagement." Skupio je gostujuće uloge u nekoliko serija, uključujući "CSI: Miami," "Six Feet Under" i "The Guardian."

Imao je zapaženu ulogu u filmu "Smokin' Aces" (2005.) kao neo-nacistički ubojica Darwin, jedan od troje braće Tremor. Film je režirao Joe Carnahan, koji će mu dvije godine kasnije namijeniti ulogu u svom novom filmu, "White Jazz"... Jedan od poznatijih filmova u kojem je glumio bila je romantična komedija "Just My Luck" (2006.), u kojoj je imao glavnu ulogu uz Lindsay Lohan.

Jedan je od traženijih mladih glumaca u Hollywoodu. Prije nego je izabrao ulogu u jedanaestom filmu, bila mu je ponuđena glavna uloga u filmu "White Jazz" uz Georgea Clooneyja. Odbio ju je, te sada ima veliku odgovornost zamijeniti Williama Shatnera u ulozi Jima Kirka. Hoće li... ga dostojno... zamijeniti... ostaje... vidjeti.

Osnovne informacije - JAMES T. KIRK
Puno ime: James Tiberious Kirk
Vrsta: Čovjek
Spol: Muški
Godina rođenja: 2233.
Mjesto rođenja: Riverside, Iowa, Zemlja
Glumio ga je: William Shatner

Iako u ovom trenutku ništa nije sigurno, nagađa se da Kirk, odnosno Chris Pine, ima manju ulogu u filmu od Spockove (bilo Nimoyjeve, bilo Quintove), no nikako sporednu. Prema dosadašnjim glasinama, Romulanci namjeravaju izvršiti atentat na Kirka te tako promijeniti tok povijesti i jačanje Federacije.

Kirka ćemo u filmu vidjeti kako rješava Kobayashi Maru test, a potkraj filma trebao bi preuzeti zapovjedništvo nad Enterpriseom.autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh