[STAR TREK (2009)]
ostali glumci i likovi


Većina glavnih glumaca i likova poznata je sa datumom objave ovog članka (25. prosinac 2007.), no još su uvijek moguća iznenađenja u obliku manjih zanimljivih uloga te možda poneki atraktivni gostujući glumac.

Najzvučnije ime od "ostatka" glumaca, a možda čak i cijele glumačke postave jest Winona Ryder.  36-godišnja glumica je dosad dvaput bila nominirana za Oskara, a karijera joj je bila na vrhuncu tokom 90-ih. Između 2001. i 2005. ušla je u stagnaciju, nakon što je imala nekoliko sukoba sa zakonom te čak bila osuđena na 480 sati društveno korisnog rada i tri godine kušnje. U tom razdoblju snimila je tek par filmova, da bi se prošle godine intenzivnije vratila glumi. U filmu će glumiti Spockovu majku Amandu Grayson.

S druge strane, Spockovog oca, Sareka, glumit će Ben Cross, rodom iz Engleske. U karijeri koja je počela još u 70-ima, sakupio je velik broj uloga, filmskih, televizijskih i kazališnih. U ulozi Sareka naslijedit će premunulog Marka Lenarda koji ga je glumio u TOS-u, TNG-u te trećem, četvrtom i šestom filmu.

Lik Sareka prvi put je prikazan u originalnoj seriji, u epizodi "Journey to Babel" kao vulkanski ambasador. Bio je oženjen Amandom Grayson, a Spock je rođen iz tog braka. Preminuo je 2368. godine. Sa sinom nije bio u previše dobrim odnosima, jer je Spock umjesto Vulkanske znanstvene akademije odabrao Zvjezdanu flotu.

Enterpriseom će, barem u jednom dijelu filma, zapovijedati kapetan Christopher Pike, kojeg će glumiti kanađanin Bruce Greenwood.  On će tako u ovoj ulozi naslijediti Jeffreyja Huntera koji je kapetana Pikea glumio u prvom predloženom pilotu "The Cage," dok je unakaženog Pikea u epizodi "The Menagerie" glumio Sean Kenney. Hunter je preminuo nekoliko dana prije emitiranja posljednje epizode TOS-a.

Najpoznatije Greenwoodove uloge bile su u filmovima Ja robot, Jezgra, Trinaest dana, a nedavno je glumio u filmovima "Eight Below" i "Firehouse Dog." Ove godine imao je glavnu ulogu u seriji "John from Cincinnati" koja je otkazana nakon samo jedne sezone.

Kirkove roditelje, prema dosadašnjim nagađanjima, vidjet ćemo pri Jamesovom rođenju. Jennifer Morrison će odraditi ulogu trudne Winone Kirk, a Chris Hemsworth biti će Kirkov otac, George Samuel Kirk. Oboje su prilično mladi glumci pa ćemo ih vjerojatno vidjeti u nekom flashbacku ili slično. Morrison je većini gledatelja poznata po ulozi u popularnoj drami Dr. House.

Što se ostalih glumaca tiče... William Shatner je posebna priča. On se gotovo sigurno neće pojaviti u filmu, usprkos komentarima producenata da ta priča još uvijek nije završena. S druge strane, Shatner kategorički odbija sva nagađanja da bi ipak mogao imati ulogu u filmu.

Još jedan zanimljiv glumac je Greg Grunberg. Možda ne kao neko veće ime, već činjenica da je glumio u baš svakom Abramsovom projektu dosad. Bile su to manje uloge, pojavljivanja na pokoju minutu. Zasad još nema službenih potvrda da bi mogao biti u filmu, no realno je očekivati da budeautor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh