[STAR TREK (2009)]
glumci i likovi - ROBERTO ORCI


Osnovne informacije
Ime i prezime: Roberto Orci
Nadimak: Bob
Mjesto rođenja: Mexico City (Meksiko)
Bračni status: oženjen
Uloga u filmu: Scenarist i izvršni producent

Roberto Orci rođen je 1949. godine u glavnom gradu Meksika, Mexico Cityju. Otac mu je meksikanac, a majka kubanka. Sa obitelji napušta Meksiko u desetoj godini, nekoliko godina živi u saveznoj državi Teksas, a potom se sele u Los Angeles.

Sa kolegom scenaristom jedanaestog fila upoznao se još u srednjoj školi i već tada je počela njihova suradnja na scenarijima te različitim projektima. Nakon srednje Orci se vraća u teksas te studira na tamošnjem sveučilištu.

Nakon što je diplomirao, počinje raditi na televiziji, kao pomoćnik producenta serije "Xena: Princeza ratnica." Sa Kurtzmanom ponovo počinje surađivati na popularnoj avanturističkoj TV seriji "Hercules."

Suradnja sa Abramsom počinje na Aliasu, no nije bio dijelom ostalih Abramsovih TV projekata poput Losta. Prvi filmski uradak bio je "Legenda o Zorru," 2005. godine (potpisuje scenarij, ponovo sa Kurtzmanom), a iste godine radio je i na scenariju filma Michaela Bayja, "The Island." Sa Bayjem će dvije godine kasnije surađivati na remakeu Transformera. Ponovo scenarij, ponovo u paru sa Kurtzmanom.

Suradnju sa Abramsom nastavlja 2006. na filmu Nemoguća misija 3. Ponovo scenarij i, pogađate, ponovo u suradnji sa Kurtzmanom. Osim jedanaestog Star Trek filma, slijedećih nekoliko godina zadržat će se u filmskoj industriji, nakon što je potpisao ugovor sa studijem DreamWorks. Zasada je najavljen kao producent i(ili) scenarist nekoliko filmova, uključujući Bayjevu adaptaciju knjige "2012: The War for Souls."

Na jedanaestom filmu sudjelovat će kao izvršni producent te scenarist. U nekoliko intervjua izjavio je kako je veliki obožavatelj Star Treka, te originalne serije, a Abrams ga je opisao kao najvećeg Trekkija u kreativnom osoblju.

2007. The Hollywood Reporter ga je uvrstio na 35. mjesto najutjecajnijih latinoameričkih osoba u Hollywoodu.


Film:
The Island, scenarist
The Legend of Zorro, scenarist
Mission: Impossible III, scenarist
Transformers scenarist
Star Trek (2008), scenarist i izvršni producent
Nightlife, producent
2012: The War for Souls, producent
The Proposal, izvršni producent
Cowboys and Aliens, izvršni producent
Eagle Eye, producent

Televizija:
Hercules: The Legendary Journeys, scenarist i suizvršni producent
Xena: Warrior Princess, scenarist i suizvršni producent
Jack of All Trades, scenarist i izvršni producent
Alias, scenarist i izvršni producent
The Secret Service, sukreator, scenarist i izvršni producentautor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh