[STAR TREK (2009)]
glumci i likovi - LEONARD NIMOY / SPOCK


Osnovne informacije - LEONARD NIMOY
Ime i prezime: Leonard Nimoy
Rođen: 26. ožujak 1931.
Mjesto rođenja: Boston
Bračni status:
Susan Bay (1. siječanj 1989. do danast), jedno dijete
Sandra Zober (1954. – 1987.) (razveden) dvoje djece
Uloga u filmu: "stariji" Spock

Rođen je u Bostonu, američkoj saveznoj državi Massachusetts. Majka, Dora Spinner, bila je kućanica, a otac, Max Nimoy imao je brijačnicu. Glumom se počinje baviti već u ranoj mladosti, a prvu veću ulogu dobio je sa 17 godina. Studirao je fotografiju na sveučilištu UCLA, no nikad nije diplomirao, iako ima počasni doktorat sa koledža Antioch u Ohiu.

Tijekom ranije karijere imao je manje uloge u različitim filmovima B produkcije, gostovao u raznim serijama (primjerice u originalnoj Zoni sumraka) te kazalištu. Zanimljivo, 1964., dvije godine prije nego je dobio ulogu u Star Treku, sa Shatnerom (James T. Kirk) je gostovao u epizodi serije "The Man from U.N.C.L.E."

Nimoy na konvenciji tijekom 80-ih te sa Shatnerom u Las Vegasu 2006.

Služio je vojsku u SAD-u. Njegov broj za prepoznavanje je bio ER 11 229 770. Najviši čin je dostigao u prosincu, 1955. godine kao zapovjednik. Prema Administraciji za arhive i zapise SAD-a, zapisi o Nimoyevu služenju u Američkoj vojsci su uništeni 1973.

Uloga u Star Treku bez sumnje je njegova najveća i najpoznatija. Spock ga je proslavio te mu priskrbio tri nominacije za nagradu Emmy. Jedini je glavni glumac koji je glumio u prvom pilotu (odbijenom) "The Cage" te potom u seriji. Bio je jedini glumac uz Shatnera koji se pojavio u svih 79 epizoda Star Treka, čak i jednoj više, ako računamo spomenuti odbijeni pilot.

Nakon otkazivanja Star Treka 1969. Nomoy dobiva ulogu u seriji "Mission: Impossible" kao član glavne postave tokom dvije sezone. Ironično, u seriji je zamijenio Martina Landaua, glumca koji se također natjecao za ulogu Spocka. U pauzi između snimanja originalne serije i filmova, Nimoy skuplja nekoliko filmskih uloga te prvi puta režira epizodu serije "Night Gallery."

Kao Spock u originalnoj seriji (1966. – 1969.)

Iako je odbio ulogu u nikad realiziranoj drugoj Star Trek seriji "Phase II," ponovo se vratio ulozi Spocka u prvih šest filmova, između 1979. i 1991. Prvi film koji je režirao bio je treći film, "The Search for Spock," a režirao je i slijedeći, "The Voyage Home." Gostovao je u dvjema epizodama TNG-a ("Unifaction I i II) ponovivši ulogu Spocka, ovog puta kao ambasador. Odbio je pojaviti se u sedmom filmu, "Generations," jer je smatrao da je Spockova uloga u filmu nepotrebna.

Nimoy je bio dugo aktivan u židovskoj zajednici, kao aktivist u svjetski poznatom pokušaju Židovske reforme. Jedna od poznatijih uloga je bila kao Tevye, mljekar u mjuziklu Guslač na krovu. 1997 je bio pripovjedač u dokumentarnom filmu "A Life Apart: Hasidism in America," koji govori o raznim židovskim sektama.

Nimoy je izdao Shekhinu, fotografsku studiju koja je trebala dočarati ženski pogled na postojanost Boga, a nadahnuće je našao u Kabbalahu, drevnom židovskim misticizmu.

Napisao je dvije autobiografije. Prvu '77 godine, a zvala se "Ja nisam Spock." Godinama kasnije, 1995, kada je shvatio da je pogriješio sa nazivom knjige i pogledom na svoju povezanost sa Spockom, piše drugu, te ju naziva "Ja sam Spock."

Naslovnice knjiga "I am Not Spock" i "I am Spock"

Imao je i glazbenu karijeru, a 2003. se konačno povlači sa scene i radi kao fotograf.


Osnovne informacije - SPOCK
Puno ime: Spock
Vrsta: Vulkanac / Čovjek (majka čovjek, otac Vulkanac)
Spol: Muški
Godina rođenja: 2230.
Mjesto rođenja: Shi'Kahr, Vulkan
Roditelji: Sarek i Amanda Grayson
Glumi(o) ga (je): Leonard Nimoy

Radnju jedanaestog filma uvelike čini Nimoyjev lik – to govore svi, od glumaca do scenarista, no zasad ne znamo konkretno što bi to trebalo značiti. Dva Spocka surađivat će protiv glavnih negativaca, a Nimoyjev lik trebao bi biti Spock iz 24. stoljeća, negdje nakon TNG-a i Nemesisa.

Zadnje što znamo o Spocku jest da je ostao na Romulu, što je viđeno u epizodi "Unification", pa možemo pretpostaviti da će se dio filma djelomično nastaviti na radnju ove epizode TNG-a.autori: Tomislav Juričan [TomislavXP] i Krešimir Vinšćak
idi na vrh