[STAR TREK (2009)]
FAQ


1. OPĆENITA PITANJA

1.1 Znači li to da će uskoro snimati i novu seriju?
Ne. Odnosno, mogućnost uvijek postoji, no zasad nema apsolutno nikakvih naznaka.

1.2 Hoće li film dobiti svoj nastavak?
Zasad se autori koncentriraju na snimanje ovog filma, a o nastavku će biti riječi nakon što film izađe. Dakle – da, postoji volja i želja kreativnog osoblja za nastavkom snimanja, no definitivnih planova nema i još je uvijek prerano govoriti o tome.

1.3 Ima li film veze sa prethodnim najavama o filmu sa Romulanskim ratom?
Ne, spomenuti Jendresenov scenarij je odbijen, a jedan od producenata trebao je biti i Rick Berman. John Logan i Brent Spiner, autori scnearija za deseti film Nemesis, planirali su nastavak tog filma, no zbog njegovog neuspjeha na kino blagajnama, projekt je propao. Planovi za film(ove) o Romulanskom ratu definitivno su postojali, no nakon potpisivanja unosnog višegodišnjeg ugovora sa Paramountom, taj je projekt defititivno povjeren Abramsu.


2. KREATIVNO OSOBLJE

2. 1 Hoće li na filmu raditi netko od prijašnjih producenata, scenarista te kreativnog osoblja općenito?
Ne. Film radi potpuno nova kreativna ekipa.

2.2. Znači nema Bermana i Brage?
Tako je.

2.3 Tko su uopće ti novi ljudi?
Zapravo se radi o cijenjenim i kvalitetnim producentima i scenaristima koji su pokupili dosta nagrada za svoj rad. Na čelu projekta je J.J. Abrams, između ostalog, kreator popularnih serija poput Aliasa te Losta. Oko sebe je okupio poznati tim ljudi sa kojima je surađivao nekoliko godina. Uglavnom se radi o istom timu koji je radio Nemoguću misiju III (iako to ne bi trebao biti realan pokazatelj njihovih sposobnosti). Više možete pročitati u odvojenim člancima o produkcijskom osoblju.

2.4 Zašto baš Abrams?
Jer Paramount očito ima veliko povjerenje u njega, što je i pokazao ponudivši mu višemilijunski petogodišnji ugovor. S druge strane, Bermanovom vođenju franšize došao je kraj nakon nekoliko neuspješnih projekata, prvenstveno Nemesisa i Enterprisea.


3. RADNJA FILMA

3.1 Gdje i kada se odvija radnja filma?
Neslužbeno se govori o mlađim verzijama likova iz originalne serije. Točno vremensko razdoblje nije poznato, no sigurno je prije početka TOS-a. Radnja filma uključuje putovanje kroz vrijeme ili više vremenskih razdoblja, imat ćemo dva Spocka – Nimoyja ("starijeg") i Quinta ("mlađeg"), a Romulanci su ponovo glavni negativci.

3.2 Koliko je poznato o tom pred-TOS-ovskom razdoblju
Malo, zapravo. Postoji "rupa" od 14 godina između Akademije i prve Enterpriseove misije pod Kirkovim zapovjedništvom. U "The Wrath of Khan" spomenuto je Kirkovo rješavanje "Kobiashi Maru" testa, a poznato je da je Kirk služio na brodu USS Farragut kao poručnik. Spock je i prije Kirka služio na Enterpriseu, pod zapovjedništvom kapetana Pikea. Enterprise je lansiran 2245. godine, prvi kapetan bio je Robert April (prema TAS-u, no ovaj se podatak nerijetko uzima kao kanonski), naslijedio ga je Pike, te nakon njega Kirk.

3.3 Hoće li film slijediti kanon?
Da, scenaristi Orci i Kurtzman su u nekoliko navrata izjavili kako namjeravaju poštovati dosadašnju "mitologiju" i povijest.


4. LIKOVI

4.1 Koji će biti glavni likovi u filmu?
S obzirom da imamo "dva Spocka," moguće je da će lik Spocka biti centralna figura u filmu. Također, u filmu će biti i ostali likovi iz originalne serije - Kirk, McCoy, Scotty, Uhura, Sulu i Chekov. Potvrđen je i glavni negativac u filmu, romulanac Neron, federacijski kapetan Christopher Pike, te Kirkovi roditelji.

4.2 Kako Chekov može biti u filmu ako će film biti doslijedan kanonu?
Njegovo pojavljivanje nije nužno "kršenje kanona," iako ga nismo vidjeli u prvoj trećini originalne serije. U drugom filmu Chekov se sjeća Khanovog upada na Enterprise, iako je ta epizoda ("Space Seed") dio prve sezone, u kojoj lik Chekova još nije bio kreiran. Također, nije bilo 'formalnog' predstavljanja Chekova kao novog lika već je samo uklopljen u posadu. Moguće da je bio dio posade cijelo vrijeme, no dobio promaknuće tek kasnije.

4.3 Tko je Neron?
Nero je Romulanac te glavni negativac u jedanaestom filmu. Njegovo ime odgovara ideji iz originalne serije (koja se kasnije malo zagubila) da je Romulansko carstvo preslika Rimskog carstva. Neron je zapravo bio rimski car koji je vladao od 14. do 37. godine.


5. GLUMCI

5.1 Q
uinto? Pine? Yelchin? Saldana? Tko su ti?
Radi se o mlađim, publici uglavnom manje poznatim glumcima. Plan producenata bio je angažirati mlade, relativno nepoznate glumce. Karl Urban vjerojatno je najpoznatije ime među glavnom postavom, iako ni on ne spada u najpoznatija hollywoodska imena. Glumio je u drugom i trećem nastavku trilogije "Gospodar prstenova." Isto vrijedi i za Erica Banu, glumca hrvatskog podrijetla, koji je imao glavnu ulogu u ekranizaciji Marvelovog stripa "Hulk."

5.2 Što je sa Shatnerom?
Shatner vrlo vjerojatno neće biti u filmu. Iako je Abrams na Comic Con konvenciji rekao da traže način da Shatnera uklope u radnju, a scenaristi govorili da se razgovaralo sa Shatnerom, njegovo pojavljivanje u filmu se očito neće dogoditi. Razlog? Nepoznat.

5.3 Ima li poznatih glumačkih imena iz prethodnih serija?
Nije poznato, zasad nema govora o tome. Vjerojatno ne. Osim, naravno, Leonarda Nimoyja.

5.4 Tko je Greg Grunberg i zbog ćega bi on trebao biti u filmu?
Greg je najbolji Abramsov prijatelj, imao je manje uloge u praktički svakom projektu na kojem je Abrams radio, pa se zato očekuje i njegovo pojavljivanje. Redshirt, možda? :-)


6. NCC-1701, USS ENTERPRISE

6.1 Hoće li se stara dama pojaviti u filmu?
Da, potvrđeno je da će Enterprise također biti u filmu.

6.2 Hoće li izgledati kao i u originalnoj seriji?
Nije poznato. Točnije, definitivno će imati prepoznatljiv oblik sa tanjurom, trupom te dvama nosačima motora, no većih ili manjih vizualnih promjena će zasigurno biti. Svidjelo se to većini ili ne, film cilja na širu publiku, a 40 godina stari dizajn se ne bi dobro uklopio u film sa budžetom od oko 150 milijuna dolara.

Evo što Roberto Orci, scenarist filma, kaže o ovoj temi: "Velik broj dizajnerskih smjernica je vjeran onome prijašnjem, puno više nego neki misle. Pokušavamo biti dosljedni originalnoj seriji u izgledu i karakterizaciji. Dizajn Enterprisea je predivan."

6.3 Tko radi dizajn Enterprisea?
Dizajn potpisuje Ryan Church, čovjek koji je radio konceptualne crteže za posljednji Star Wars film, Transformere, Rat svjetova, a trenutno radi i na novom SF filmu Jamesa Cameroona, Avatar. Kao i ostatak kreativne ekipe, i njemu je to prvi rad na Star Treku. U dizajnerskoj ekipi radi i jedan Trek veteran, John Evans. Čovjek koji, između ostalog, potpisuje Enterprise-E, Breenski ratni brod, Scimitar te romulanski ratni brod Valdore (Norexan). Dosad je radio na DS9-u i Enterpriseu, te posljednja četiri filma.autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh