[STAR TREK (2009)]
glumci i likovi - ERIC BANA / NERON


Osnovne informacije - ERIC BANA
Ime i prezime: Eric Banadinović
Rođen: 9. kolovoz 1968.
Mjesto rođenja: Melbourne, Australija
Bračno stanje: oženjen Rebeccom Gleeson
Uloga u filmu: dr. Leonard "Bones" McCoy

Multietnički glumac – otac mu je Hrvat, majka Nijemica, a on je Australac. Glumac naših korijena koji nikad nije glumio u hrvatskom filmu. Kaže da mu uloga nikad nije bila ponuđena... U sretnom je braku sa Rebeccom Gleeson, s kojom ima dvoje djece.

Karijeru je započeo kao komičar u australskoj skeč komediji "Full Frontal," bila je to njegova debitantska TV uloga (1993. godine). Prvu, a kasnije se pokazalo, iznimno važnu filmsku ulogu dobiva u polu-biografskom filmu Marka Brandona "Choppera" Reada (2002.), australskog kriminalca i ubojice, a u slobodno vrijeme pisca i repera.

Prvi poznatija uloga bila je u filmu Ridleyja Scotta, Pad crnog jastreba ("Black Hawk Dawn") (2001.) u kojem je glumio američkog vojnika. Scott je bio toliko impresioniran Baninom ulogom u filmu "Chopper" ga je angažirao bez audicije.

2002. i  2003. godine ostvaruje dvije najvažnije uloge u karijeri. Prva u ekranizaciji strip junaka Hulka, gdje je imao glavnu ulogu, a drugu u Troji, filmu snimljenom prema Homerovom epskom djelu Ilijadi. Glumio je Hektora, uz filmske zvijezde Brada Pitta i Orlanda Blooma. Navodno je Bradd Pitt inzistirao na Baninom angažmanu zbog uloge u već spomenutom "Chopperu."

Imao je glavnu ulogu u političkoj drami München (2005.), uz Daniela Craiga. Film potpisuje redatelj Steven Spilberg. Glavnu ulogu imati će u nadolazećim filmovima Romul, moj otac (2007.), priči o rumunjskoj obitelji, te Ženi vremenskog putnika (2008.), filmu rađenom prema romanu Audrey Niffenegger.

Osnovne informacije - NERO
Puno ime: Neron
Vrsta: Romulanac
Spol: Muški
Glumio ga je: - (novi lik)

Neron je novi lik uveden u ovom filmu. Radi se o Romulancu iz 24. stoljeća (nakon Nemesisa) koji će biti glavni negativac u filmu, uz još dva pobočnika. Ako je točna informacija da će se Romulanci vratiti u prošlost i pokušati ubiti Kirka, Neron bi trebao biti njihov predvodnik.

Ime Baninog lika odgovara ideji scenarista originalne serije (koja se kasnije malo zagubila) da je Romulansko carstvo zapravo preslika starog Rimskog carstva. Neron je bio rimski car koji je vladao od 14. do 37. godine (doduše, nekima je ime poznatije kao najrašireniji softver za snimanje medija).autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh