[STAR TREK (2009)]
glumci i likovi - J.J. ABRAMS


Osnovne informacije
Ime i prezime: Jeffrey Jacob Abrams
Rođen: 27. lipnja 1966.
Mjesto rođenja: New York
Bračni status: oženjen, troje djece
Uloga u filmu: Redatelj i izvršni producent
Osobni website: www.j-j-abrams.com (neslužbeni)

Tko je zapravo taj famozni vođa projekta novog, jedanaestog, filma? Pokušajmo malo proći kroz filmsku / televizijsku karijeru čovjeka kojem je povjerena posrnula kultna franšiza.

Puno ime mu je Jeffrey Jacob Abrams, no često se potpisuje samo skraćeno, J.J. Abrams. Rođen je u New Yorku, ne tako davne 1966. godine, točnije 27. lipnja - jedva je nepunih tri mjeseca stariji od franšize koju bi trebao preporoditi novim filmom. Odrastao je u Los Angelesu, a studirao na uglednom koledžu Sarah Lawrence (savezna država New York).

N e može se reći da ima nekakvo veliko iskustvo u filmskoj industriji, no zato je kreirao dvije vrlo uspješne TV serije - Lost i Alias, koji su mu zapravo dosadašnji vrhunci karijere. Jedan od najvećih, barem što se publiciteta tiče, filmskih projekata bila je Nemoguća misija III sa Tomom Cruiseom u glavnoj ulozi.

Vratimo se na male ekrane… Kreator je teen serije Felicity, koja je izdržala četiri sezone, a osim što je kreirao seriju, bio je izvršni producent, scenarist i redatelj. Felicity je ukinuta 2002., a godinu prije - 2001. kreirao je Alias, seriju koja je izdržala sezonu duže. Naravno, i tu je bio izvršni producent i scenarist. Serija je otkazana potkraj 2005. godine, posljednja epizoda emitirala se 22. svibnja 2006.

No, Alias nije bio ni blizu popularan kao Lost (prosječna gledanost od 8.2 milijuna, naspram Lostovih 16.4), serijom koju je neko vrijeme razvijao paralelno sa Aliasom. Kreirao ga je zajedno sa Damonom Lindelofom i Jeffreyjem Lieberom, a napisao je i nekoliko epizoda. Serija je već i prvih par sezona pokupila velik broj nagrada i (pozitivnih) kritika. Autor je glazbenih tema svih triju spomenutih serija koje je kreirao. Posljednja TV serija koju je kreirao, "The Catch", nije uspjela naći svoje mjesto na programu televizijske kuće ABC te je projekt propao.

Na filmskom platnu Abrams nema toliko zapaženih ostvarenja. Istina, radio je sa filmskim velikanima poput Harrisona Forda (u filmu "Regarding Henry", 1991.), Melom Gibsonom ("Zauvijek mlad", 1992.), Bruceom Willisom i Benom Affleckom ("Armagedon", 1998.) te nedavno sa Tomom Cruiseom, no sve kao scenarist ili jedan od producenata. Tek je sa Nemogućom Misijom 3 dobio priliku biti na čelu jednog velikog filmskog projekta (zapravo, prvi puta je režirao neki film uopće) - bio je redatelj i scenarist. Kaže kako mu je Tom Cruise ponudio posao nakon što je odgledao Alias na DVD-u i oduševio se. Abrams mu je rekao da ne može započeti prije nego završi televizijsku sezonu, a Cruise je prihvatio.

Dosad nije imao nikakvih doticaja sa (Star Trek) franšizom, no kako je sam rekao, obožavatelj je originalne serije.Sredinom 2006. godine potpisao je petogodišnji ugovor sa Paramountom (filmski studio), koji obuhvaća i jedanaesti Star Trek film, te šestogodišnji sa Warner Brothersom (televizija). Obiteljski je čovjek. Sa ženom Katie ima troje djece, Henryja (rođen 1998.), Gracie (1999.) te Augusta, koji je rođen 2006. godine. Kako sam kaže, "Mi smo obitelj. Posao mi nije nimalo važniji od ičeg vezanog uz obitelj."

New York Times je bjavio članak u kojem JJ govori o sebi, izdvojili smo nekoliko podataka, a ostatak možete naći na njihovom siteu.

Uzor: Rod Sterling. U Zoni sumraka učinio je moju najdražu stvar - uzeo je bizarne situacije te ih ispričao kroz emocionalnu karakterizaciju. Moja kuća se nalazi nekih 150-ak metara od mjesta gdje je živio.

Što je uvijek kraj mog kreveta: Laptop i nevjerojatno nejasna knjiga ili DVD o korištenju nekog programa. Obožavam takve stvari.

Mjesto za odmor: Mali prostor uz moj ured koji je sad studio. Tamo imam klavijaturu, gitaru te računalo. Obožavam snimati glazbu.

Najveći hitovi: Napisao sam i snimio uvodne teme za moje TV serije - Felicity, Alias i Lost. Također, snimio sam nešto i za Nemoguću misiju sa kolegom glazbenikom Thomasom Dolbyem.

Jutarnja rutina: Budim se oko sedam sati, složim doručak za djecu i starije odvedem u školu. Tada idem u ured. Uglavnom radim na Lostu i Aliasu u Disneyu, no ovih dana dovršavam M:I:III za Paramount (treba uzeti u obzir da je razgovor nešto starijeg datuma pošto je M:I:III snimljen, a Alias otkazan)

Najdraža odjeća: Sam sam dizajnirao majicu sa "Ne smetaj" hotelskim znakom iz hotela Chateau Marmont u Hollywoodu. Taj bi hotel stvarno sam trebao raditi te majice.

Najveća prednost kao scenarista: Brzo pišem.

Najveća mana kao scenarista: Prebrzo pišem.

Što se uvijek nalazi u mom hladnjaku: Diet Snapple (piće), dijetna Cola, mlijeko i borovnice. To su osnove.

Najdraža hrana: Ima jedan restoran u New Yorku, zove se Shopsin's General Store, imaju sendvič nazvan Chaz. To je pecivo sa puretinom, umakom od brusnice i kupusom. Jednostavno me uništava.

Kolekcije: U zadnje vrijeme izgleda da skupljamo djecu. Zapravo, fasciniran sam robotima - moja producentska tvrtka zove se Bad Robot - i imam malu kolekciju starih limenih robota igračaka i prekrasnu sliku robota.

Najbolja stvar kod robota: Obožavam ideju davanja ljudskih osobina strojevima. Obožavam davati osobnost tehnologiji.

Najbolji trenutak u Lostu: Damon Lindelof, koji je kreirao seriju zajedno sa mnom, dao mi je uokviren palmin list koji je bio korišten u pilot epizodi.

Najbolji trenutak u Aliasu: Naručio sam karikaturu Aliasa od Ala Hirschfelda, a poslije napravio otisak za glumce. Objesio sam je u svom uredu.

Najbolji poklon od filmske zvijezde: Tom Cruise mi je poklonio onu Segwayovu stvarčicu na dva kotača. Još uvijek mu se pokušavam odužiti.

Što ga uvijek pitaju na zabavama: Ljudi žele znati što se žele na otoku u Lostu. U zadnje vrijeme me pitaju kako je raditi sa Tomom Cruiseom.

Uvijek s nosi sa sobom: BlackBerry (PDA, smartphone)

Najdraže mjesto u kući: Ima sjajno mjesto za sjesti vani kraj bazena. Ima naslonjač, nekoliko stolica i vanjski kamin. Uvijek se osjećam kao na odmoru kad sam tamo.

Film koji je gledao najviše puta: Ralje, jednostavno zato što je odličan film kojeg nikad nema na TV. Također "The Philadelphia Story" koja je nevjerojatno savršena.

Knjiga koju je najviše puta pročitao: Blesav odgovor bio bi nešto što sam čitao kao mali. Iskren odgovor bio bi nešto što sam čitao klincima iznova i iznova. No, volim roman "Naš čovjek u Havani" (Our Man in Havana)

Praznovjerje: Kucam o drvo.

Gadget bez kojeg ne može živjeti: Moj Macintosh. Koristim ga za sve što radim. Za pisanje, glazbu, zvučne efekte, specijalne efekte, grafički dizajn, internet. Koristim ga cijeli dan u štetnim količinama.

Što vozi: Toyotu Prius. Imao sam Porsche, i strašno mi nedostaje, no Prius je sjajan. Također, ne možeš voziti djecu u Porscheu.


Film:
Taking Care of Business (1990), scenarist
Regarding Henry (1991), scenarist
Forever Young (1992), scenarist
Gone Fishin' (1997), scenarist
Armageddon (1998), scenarist
Mission: Impossible III (2006), redatelj i scenarist

Star Trek (2008), redatelj i producent

Televizija:
Felicity (1998-2002), sukreator, scenarist, izvršni producent, redatelj
Alias (2001-2006), kreator, scenarist, izvršni producent, redatelj
Lost (2004-2010), sukreator, scenarist, izvršni producent, redatelj
What About Brian (2006-2007), izvršni producent
šni producent
The Office (2007), gost redatelj (episoda "Cocktails")

Nagrade i priznanja:
2002. - People's Choice - najdraža nova televizijska dramska serija (Alias)
2005. - nagrada Emmy - režija (Lost) te najbolja dramska serija (Lost)
2006. - Američko udruženje producenata - producent godine (Lost)
2006. - Američko udruženje scenarista (za rad na Lostu)
2006. - Zlatni globus za najbolju dramsku seriju (Lost)autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh