1. O OVOM FAQ-u
1.1 Čemu uopće ovaj FAQ?
1.2 Je li ovo konačna verzija?

2. O STRANICI
2.1 Što je UFPCroatia?
2.2 Tko radi uopće na ovom siteu?
2.3 Zašto na siteu nema [...] članka?
2.4 Od kuda vadite podatke za članke?
2.5 Smijem li upotrijebiti neki od vaših članaka na svojem siteu?
2.6 Imam i ja svoj Star Trek site, hoćete li ga uvrstiti pod vaše Linkove?
2.7 Smijem li vas kontaktirati iz [...] razloga?
2.8 Može li moja stranica dobiti banner ua vašem siteu pod "naši prijatelji"?

3. STAR TREK
3.1 Što znače sve one silne kratice?
3.2 Što je to "Technobabble"?
3.3 Kako se računa zvjezdani datum, stardate?
3.4 Zašto sve vrste govore engleskim jezikom?
3.5 Zašto su sve rase Star Treka slične jedna drugoj i većinom humanoidne?
3.7 Što znači NX u oznaci brodova?
3.8 Koliko ima Borgova?
3.9 Kako radi...?
3.10 Što je kanon i što u njega spada?
3.11 Što je to cliffhanger?
3.12 Što je to arc?
3.13 Što je to prequel?
3.14 Kako to da u TOS-u brodovi dostižu brzine i do Warpa 14, a u TNG-u jedva dostižu Warp 9.6?
1. O OVOM FAQ-u

1.1 Čemu uopće ovaj FAQ?

U suštini, ovo je dokument koji bi trebao objasniti neke stvari u vezi ovog sitea te Star Treka općenito, ali i prigoda da se kaže par riječi o svemu ovome... Cilj nije ponuditi odgovore na sva moguća i nemoguća pitanja, već samo na ona osnovna. Tako da je ovaj FAQ prvenstveno namijenjen početnicima, no ne nužno isključivo njima.

1.2 Je li ovo konačna verzija?

Ne. Ovaj dio sitea je, zapravo, kao i cijeli site, u konstantnoj nadogradnji i nikad se neće moći reći "Gotovo!".

2. O STRANICI

2.1 Što je UFPCroatia?

UFPCroatia, ili punim nazivom United Federation of Planets, Croatian Headquarters (odnosno hrvatski: Ujedinjena Federacija Planeta, hrvatski stožer), je web stranica primarno posvećena serijalu Star Trek. "Osnovana" je 9.6. 2004. godine kao pokušaj ubijanja ljetne dosade, no pretvorilo su u nešto puuuuno veće...

2.2 Tko radi uopće na ovom siteu?

Pa... Skupina ljudi čiji broj konstantno varira. S tendencijom rasta, naravno. Nekolicina entuzijasta koje povezuje barem jedna stvar - Star Trek.

2.3 Zašto na siteu nema [...] članka?

Iz jednostavnog razloga - nije napisan. No, radimo na tome da napišemo sve što bi Vas moglo zanimati o Star Treku, no jednostavno nije moguće sve planirati i predvidjeti. Ako postoji nešto za što smatrate da bi trebalo biti napisano, a nije u planu trenutne koncepcije, pošaljite nam mail.

2.4 Od kuda vadite podatke za članke?

Informacije se često vade sa raznih izvora na Internetu. Članke sa drugih siteova ne prevodimo direktno, osim ako je to posebno navedeno. Tuđim (uglavnom stranim, engleskim) se služimo samo radi podsjećanja i pomoći pri pisanju. Tekstovi koji su većinom prijevodi su Timeline i članci u "Znanosti i tehnologiji", dok su za svaki odjeljak na siteu su navedeni izvori informacija.

2.5 Smijem li upotrijebiti neki od vaših članaka na svojem siteu?

U principu ne, no obratite nam se na mail radi detaljnijeg dogovora.

2.6 Imam i ja svoj Star Trek site, hoćete li ga uvrstiti pod vaše Linkove?

Da. Pošaljite nam mail sa adresom svoje stranice te ćemo je uvrstiti u naš odjeljak "Linkovi". Bilo bi poľžljno da razmijenimo linkove te i vi uvrstite naš link na svoj site ako je moguće.

2.7 Smijem li vas kontaktirati iz [...] razloga?

Da, naravno. Ukoliko imate nekakvu sugestiju, kritiku (pohvalu možda?) ili slično, slobodno nas kontaktirajte mailom. Naši mailovi se nalaze u Impresumu, te odaberite osobu koju želite kontaktirati s obzirom na temu i zaduženje na siteu.

2.8 Može li moja stranica dobiti banner ua vašem siteu pod "naši prijatelji"?

Da. No, nažalost, ne možemo prihvatiti sve bannere, pa bi kao uvjeti trebali biti stavljanje i našeg bannera na vašem siteu te nešto veća posjećenost vašeg sitea.

3. STAR TREK

3.1 Što znače sve one silne kratice?

Serijali:

ST: TOS - "Star Trek" (The Original Series, Originalna serija, izvorni naziv je samo Star Trek)
ST: TAS - "Star Trek: The Animated Series" (Animirana serija)
ST: TNG - "Star Trek: The Next Generation"
ST: DS9 - "Star Trek: Deep Space Nine"
ST: VOY - "Star Trek: Voyager"
ST: ENT - "Star Trek: Enterprise (prefiks ST dobiva početkom treće sezone)

Filmovi:

ST: TMP - "Star Trek: The Motion Picture"
ST: TWOK - "Star Trek II: The Wrath of Khan"
ST: TSFS - "Star Trek III: The Search for Spock"
ST: TVH - "The Voyage Home: Star Trek IV"
ST: TFF - "Star Trek V: The Final Frontier"
ST: TUC - "Star Trek VI: The Undiscovered Country"
ST: G - "Star Trek: Generations"
ST: FC - "Star Trek: First Contact"
ST: INS - "Star Trek: Insurrection"
ST: NEM - "Star Trek: Nemesis"

3.2 Što je to "Technobabble"?

Technobabble je termin koji označava svo ono tehničko trkeljanje koje se može čuti u Star Treku. Takve su stvari gotovo isključivo u sluľbi radnje, no često znaju imati (iako vrlo nategnuto) znanstveno uporište.

3.3 Kako se računa zvjezdani datum, stardate?

Stardate se ne izračunava, već je to proizvoljno određena oznaka epizode od strane autora serija. Čak postoje i programi koji, navodno, preračunavaju dane u stardateove, no ništa od toga nije točno i ispravno.

Gene Roddenberry je sam rekao kako su zvjezdani datumi samo izmišljeni brojevi kako bi bilo još jasnije da se radnja odvija u dalekoj budućnosti. U TOS-u je bilo dosta skakanja kroz stardateove jer epizode često nisu bile prikazivane prema produkcijskom redoslijedu, te je tako Gene nadodao još jednu technobbable rečenicu rekavši da stardateovi kompenziraju pomake u relativnom vremenu koje nastaju zbog nadsvjetlosnih putovanja...

U vrijeme TOS-a stardateovi su imali 4 znamenke, dok je u TNG-u dodana joą jedna kako bi se dočarao vremenski odmak od TOS-a. Prva znamenka je bila 4 dok je druga označavala sezonu serijala. Ostale tri znamenke se povećavaju sa epizodama u sezoni. Dakle, 42521.1 bi označavalo zvjezdani nadnevak u drugoj sezoni TNG-a, jednu od epizoda na polovici sezone.

3.4 Zašto sve vrste govore engleskim jezikom?

Također, jedna od stvari čisto vezanih uz jednostavnost radnje. Stvar je u uređaju nazvanom univerzalni prevoditelj koji simultano prevodi tuđinske jezike analizirajući jezik na osnovu par izgovorenih riječi i rečenica. U Star Treku postoji nekoliko iznimaka kada se izgovara tuđinski jezik i to je u 50% slučajeva klingonski koji ima svoju gramatiku i sintaksu.

A zašto im se onda usnice miču u skladu sa izgovorenom riječi? Heh, zaključite sami.

U najnovijem serijalu, Enterprise, univerzalni prevoditelji su još u ranoj fazi razvoje te se često kao hodajući univerzalni prevoditelj koristi gospođica Hoshi Sato.

3.5 Zašto su sve rase Star Treka slične jedna drugoj i većinom humanoidne?

Stvaran razlog - samo jedan jedini, novac. Kada bi scenaristi svaku rasu kreirali kao nešto potpuno novo, troškovi produkcije bi se popeli u nebesa... Uglavnom, polazi se iz pretpostavke da se humanoidni oblik života razvio pod sličnim uvjetima kao na Zemlji, dok različite rase imaju neke biološke razlike koje su se razvile s obzirom na karakteristike planeta.

Točno objašnjenje je dano u epizodi TNG-a, "The Chase": Nekad davno je postojala rasa koja je bila sama u svemiru te jako usamljena... Ta je rasa "posijala" svoj DNA diljem galaksije te su se tako u sličnim uvjetima razvile vrste sa sličnim obiljeľjima.

3.6 Što znači NCC u oznaci brodova?

Ništa. To je standardna oznaka na svim brodovima, te službeno ne znači ništa.

3.7 Što znači NX u oznaci brodova?

Naval eXperiment. Označava brod - prototip neke klase.

3.8 Koliko ima Borgova?

Samo je jedan Borg. Borgovu svijest čini više radilica povezanih u kolektivnu svijest te one čine jedinstvenu svijest. Dakle, nema Borgova. Samo je jedan Borg.

3.9 Kako radi...?

Često se na forumima, Usenetu, te Internetu općenito postavljaju pitanja kako radi "taj-i-taj" uređaj viđen u Star Treku... Pa, postoje dva moguća odgovora:

1. Vrlo jednostavno: Star Trek svemir je fikcionalan te su (gotovo) svi uređaji i tehnologije osmišljeni isključivo radi lakšeg prikaza radnje. Dakle, vrlo se rijetko u samoj seriji dobije objašnjenje kako neki dio tehnologije zapravo radi jer, zapravo, nema potrebe za time.

2. No, pošto gornji odgovor ne zadovoljava velik broj fanova, postoje razna (kanon ili ne) objašnjenja kako bi u teoriji neki uređaj mogao raditi. Neki fanovi prihvaćaju ovakav odgovor, dok drugi samo kolutaju očima govoreći "To su gluposti.". Mi smo pokušali prikazati neke uređaje u našem odjeljku "Znanost i tehnologije", te ćete tamo možda naći odgovore na dio vaših pitanja.
Univerzalnog i apsolutno ispravnog odgovora nema, stvar je na vama koji odgovor preferirate i kojoj ćete se strani prikloniti.

3.10 Što je kanon i što u njega spada?

Svi događaji iz Star Trek serijala se smatraju kanonom te su to službene Star Trek činjenice. Serijal (animirani serijal) nastao nakon TOS-a, TAS, se ne smatra kanonom te je to sam Gene Roddenberry zatražio.

Dodaci kanonu su različite službene tehničke knjige poput Enciklopedije, Technical manuala i sličnih knjiga. Podaci iz tih izvora često nisu potvrđeni u samim serijalima, no pošto su njihovi autori ujedno i autori ST svijeta, takve izvore donekle možemo smatrati kanonom te smo te podatke također uvrštavali na site.

UFP Croatia je u potpunosti kanonski site uz nekoliko iznimaka kod odjeljka 'brodovi', gdje su neki podaci zasnovani na pretpostavkama i nagađanjima.

3.11 Što je to cliffhanger?

Cliffhanger sačinjavaju dvije epizode koje su radnjom tijesno i direktno povezane. Takve epizode često (no ne i nužno) imaju isti naziv sa dodatkom "Part I" i "Part II" u svom nazivu. Npr. TNG: "Best of Both Worlds", DS9: "The Way of the Warior", VOY: "Scorpion", ENT: "Shockvawe" itd...

3.12 Što je to arc?

Arc je niz od tri ili više epizoda koje čine jednu cjelinu. Kao primjer možemo izdvojiti Soong arc o Noonienu Soongu kojeg sačinjavaju epizode "Borderland", "Cold Station 12" i "The Augments", a tu ima puno primjera koje bi mogli izdvojiti...

3.13 Što je to prequel?

Prequel označava seriju koja se radnjom dešava prije neke druge serije. Kao primjer u Star Treku možemo izdvojiti Enterprise čija se radnja dešava od 2151. do 2154., a sniman je od 2001. - 2005. te se odvija gotovo 100 godina prije originalne serije.

3.14 Kako to da u TOS-u brodovi dostižu brzine i do Warpa 14, a u TNG-u jedva dostižu Warp 9.6?

Stvar je u tome što su se u TOS-u i TNG-u (te u serijalima kronološki nakon njega) koristile dvije različite skale. Naime, u TOS-u se koristi jedna skala te se Warp faktor izračunavao po formuli v=wf 3*c, pri čemu je 'v' brzina, 'wf' Warp faktor, a 'c' brzina svijetlosti. Sa TNG-om se počela koristiti nova skala, a brzine do Warpa 9 su se izračunavale po formuli v=wfˆ(10/3)*c. Brzine iznad Warpa 9 su se izračunavale po ovoj, vrlo kompleksnoj, formuli: v = wfˆ[{(10/3)+a(-ln(10-wf))^n}+f1(wf-9)^5+f 2(wf-9)^11] *c.

Uzmemo li primjer brzinu od npr. Warpa 8, prema TOS skali bi brzina bila 512c, dok bi po TNG ljestvici isti Warp faktor iznosio 1024c.

 

idi na vrh