» osobni dokumenti / voyager


voyager
B'ELLANA TORRES


Puno ime: B'Elanna Torres
Vrsta: Klingonka / Čovjek (majka Klingonka, otac čovjek)
Spol: Ženski
Godina rođenja: 2346.
Mjesto rođenja: Kessik IV
Roditelji: John Torres i Miral
Čin: Poručnica (privremeni čin)
Zanimanje: Zapovjednica stroja USS Voyagera
Djeca: Kćer, Miral
Bračni status: Udata, suprug Tom Paris
Glumi je: Roxann DawsonB'Ellana Torres je bivša članica Makija koja je postala zapovjednica stroja na Voyageru. S obzirom da je polu-čovjek, polu-Klingonka, ima agresivnu osobnost i teško kontrolira svoju narav, za što krivi svoju klingonsku polovicu. Rođena je 2346. godine u federacijskoj koloniji Kessik IV. Pošto su tih vremena vladale napetosti između Federacije i Klingonskog Carstva, ona i njezina majka Miral su bile jedine Klingonke u koloniji. 2351. godine, kada je B'Ellani bilo 5 godina, njezin otac John Torres ih je napustio te otišao živjeti na Zemlju. Nije razgovarao s njom sve do 2378. godine. Njezina ju je majka kasnije isto napustila i otišla živjeti na Q'ono'S. B'Ellana nikad nije bila bliska sa svojim roditeljima. Kao dijete, pohađala je školu sa Danielom Byrdom, koji se rugao njezinim grebenima i nazivao ju pogrdnim imenima, sve dok ga nije jednog dana napala dok je bio na vrtuljku. Zavrtjela je vrtuljak tako jako da je skoro odletio s njega, a zatim ga istukla. Ponovno ga je srela kada je Voyager u Delti naišao na USS Equinox. Kao dijete, najdraže jelo su joj bile palačinke od banane sa preljevom od javorovog sirupa.

2364. godine upisala se u Akademiju, ali ju je 2366. napustila na drugoj godini, kad joj je bilo 19 godina, jer je imala teškoće sa disciplinom Zvjezdane Flote. Katkad je mislila da njezin karakter nije materijal za Flotu, ali je jedan od njezinih predavača, profesor Chapman, volio njezino slobodno izražavanje, tako da bi ju podržao ako se ikad vrati na Akademiju.

Nakon što je napustila Akademiju, pridružila se Makijima u počecima pobune i služila na makijskom brodu pod kapetanom Chakotayjem. Kada su Voyager i makijski brod dospjeli u Deltu, B'Ellana je postala članica posade Voyagera. Dok je bila u Makijima, najbolja prijateljica joj je bila Seska, za koju nije imala pojma da je kardasijska agentica. Kad je postala članica posade Voyagera, sukobila se sa poručnikom Careyjem, njezinim nadređenim časnikom u strojarnici. Kapetanica Janeway je spoznala njezine mogućnosti i, unatoč incidentu, postavila ju je za zapovjednicu stroja, tako da je bila nadređena Careyju. Ona i Carey su se ipak pomirili.

Zvjezdanog datuma 48784, B'Ellanu je oteo vedienski znanstvenik koji ju je, pomoću stroja genotrona, razdvojio u dvije individue, jednu potpuno ljudsku, drugu potpuno klingonsku. Tijekom bijega, klingonska jedinka se žrtvovala, tako da bi ljudska mogla živjeti. Doktor joj je kasnije vratio njezin prijašnji genetički ustroj. To iskustvo joj je pomoglo da shvati važnost svoje obje osobnosti. 2373. godine nakratko je potpala pod utjecaj Pon farra, jer je Vulkanac Vorik htio da postane njegova partnerica.

Jednom je od Chakotayja zatražila da joj pomogne naći njezinog životinjskog savjetnika. Nije se slagala sa svojim vodičem pa ga je pokušala ubiti. Njezina nemogućnost da suzbije nasilne osjećaje, nekoliko ju je puta dovela u nevolje. 2374. godine je na planetu Marija bila optužena za ubojstvo jer je proširila negativne misli, no krivnje ju je oslobodio Tuvok.

U slobodno je vrijeme igrala hoverbol i Parrises Squares. Iako ju nije zanimala klingonska kultura, B'Ellana je u jednoj nesreći sa šatlom bila ozlijeđena, i imala je viziju klingonskog zagrobnog života. B'Ellana je, zajedno sa Janeway i Tuvokom, bila privremeno asimilirana kako bi pomogla radilicama u Unimatrici 0. 2377. godine udala se za Toma Parisa. Kada je vidjela projekciju kako će njezino dijete izgledati, htjela je natjerati Doktora da njezinom djetetu iz genetičkog ustroja, odstrani čeone grebene, ali su ju Doktor i Tom odgovorili od tog pokušaja. Klingonci, koji su u Delti bili za potragom, mislili su da je njezino dijete Kuvah'Magh, koje će ponovno ujediniti Klingonce. Bila je među posadom koju su oteli Kvarci, kako je služila kao radna snaga. 2378. godine B'Ellana je rodila djevojčicu kojoj je dala ime Miral.

Iste se godine vratila se sa Voyagerom u kvadrant Alfa.


Roxann Dawson

Roxann objašnjava da je B'Elanna Torres: "Jaka, uporna, neovisna i zbunjena. Ona je zarobljena između dva svijeta, i pokušava zanijekati i sakriti svoju klingonsku stranu." Roxann Dawson, rođena Caballero, rođena je i proživjela svoje djetinjstvo u Los Angelesu. Na sveučilištu Berkeley je diplomirala kazališne umjetnosti. Ta mlada talentirana glumica je nedugo poslije diplome odigrala svoju prvu ulogu Diane Morales u predstavi "A Chorus Line", u produkciji Broadwaya.

Njezino glumačko iskustvo je sve više raslo, dok je igrala brojne uloge u predstavama kao članica kompanije Circle Repertory. Osim što je radila za Broadway, iskazala se i glumeći za ostale kompanije, uključujući i predstave "The Tempest", za kompaniju Classic Stage, i "Accelerando", American Temporary Theathera. Redovito je glumila u NBC-jevim serijama "Nightingales" i "The Round Table". Pojavljivala se i u nekim TV serijama, uključujući "The Untouchables", "Jack's Place" i "Equal Justice".

Glumila je i u filmovima "Mortal Sins", "Dirty Work", "Broken Angel", "Pointman", "Guilty By Suspicion" i "Darkman II". Nakon Voyagera, glumila je sa Robertom Picardom u kratkotrajnoj NBC-jevoj seriji "The Lyon's Den". Također je i proširila svoje djelovanje na televiziji, pa radi na serijama "Crossing Jordan", "The O.C." i "Lost". Bila je udata za Caseyea Biggsa (Damar). Trenutno živi u Los Angelesu sa mužem Ericom Dawsonom i kćeri Emmom Rose.


Kronologija ukratko

2346. - Rođena je B'Ellana Torres
2351. - Roditelji joj se razvode. Tijekom mladosti majka je često prisiljava na otkrivanje svojega klingonskog naslijeđa, što ona odbija, kriveći majku za raspad braka. Kasnije je majka pokušava upisati u klingonski samostan. Ovi sukobi uskoro rezultiraju prekidom njenih odnosa sa majkom
2364. - Upisuje Akademiju Zvjezdane flote
2366. - Na polovici druge godine izbačena iz Akademije zbog lošeg vladanja
Tijekom godine i pol na Akademiji bila je četiri puta disciplinski saslušana i jednom privremeno udaljena
2370. - Pridružuje se Makijima i služi na brodu pod Chakotayom, bivšim časnikom Zvjezdane flote
2371. - Makijski brod nestaje u Pustari prilikom potrage za te je Voyager poslan za njim Oba broda završavaju u delta kvadrantu te se uskoro njihove posade na Voyageru spajaju u jednu. Dobiva čin poručnice te namještenje zapovjednice stroja
2375. - Saznaje da su Makiji poraženi i u velikom broju ubijeni. Ovo saznanje uzrokuje depresiju koju pokušava umanjiti opasnim aktivnostima zbog kojih počinje zanemarivati svoje dužnosti i biva nekoliko puta ozlijeđena. Nakon nekog vremena uspijeva normalizirati svoje osjećaje
2377. - Stupa u brak sa poručnikom Tomom Parisom
2378. - Na Voyageru se vraća u alfa kvadrant i dobiva kćer Miral. Kćer naziva po majci nakon što je počela više cijeniti svoje klingonsko podrijetlo

autori: Goran Korov [An'terax], Dejan Bojc [Hellraiser]
idi na vrh