» osobni dokumenti / the next generation


the next generation
JEAN-LUC PICARD


Puno ime: Jean-Luc Picard
Vrsta: Čovjek
Spol: muški
Datum rođenja: 13. srpnja 2305.
Mjesto rođenja: La Barre u Francuskoj, Zemlja
Čin: Kapetan
Zanimanje: Zapovjednik USS Enterprisea NCC-1701-E
Roditelji: Maurice i Yvette Picard
Djeca: Nema ih
Bračni status: Neoženjen
Braća i sestre: Brat Robert
Glumi ga: Patrick Stewart


Kapetan Jean-Luc Picard je zasigurno jedan od najslavnijih federacijskih kapetana. Picard se uvijek držao svojih ideala, i nikad ih nije zatajio. Imao je vrlo važnu ulogu u stabilnim odnosima između Federacije i okolnih neprijateljski raspoloženih sila. Bio je velik diplomat i uvijek je sve pokušavao riješiti na miran način. Picard je stupio u prvi kontakt sa 27 vrsta.

Picard je rođen 2305. godine u LaBarreu u Francuskoj kao sin Mauricea i Yvette Gessard Picard. Maurice je jako držao do tradicije, tako da se nije slagao sa Picardovim odlaskom u Zvjezdanu flotu, štoviše Jean-Luc je postao prvi Picard koji je izišao iz Sunčevog sustava. Jean-Luc je živio na farmi, zajedno sa svojim roditeljima i bratom Robertom. Kao dječaku, Jeanu-Lucu je bila strast izrađivati brodove u bocama. Picard je bio ponosan na svoje pretke. Jedan od njegovih predaka se borio u bici kod Trafalgara, jedan je dobio Nobelovu nagradu, i njegovi preci su bili među prvima koji su se naselili koloniju na Marsu. Ipak, Picard se nije ponosio Javierom Maribonom Picardom, koji je nemilosrdno ugušio pobunu u Pueblu, 1692. godine.

2322., Picardov pokušaj da se upiše na Akademiju je propao, ali se godinu kasnije uspio upisati. 2323., je postao prvi prvogodišnji kadet koji je pobijedio na Akademskom maratonu na Danuli II. Najbolji prijatelji na Akademiji su mu bili Donald Varley, Cortin Zweller i Marta Batanides. Nakon što je 2327. diplomirao na Akademiji, Picard je sa dvoje svojih prijatelja dobio kratak dopust u zvjezdanoj bazi Earhart, gdje se potukao sa tri Nausikanca. Jedan Nausikanac mu je zabio nož u srce. Picardu je nakon incidenta ugrađeno umjetno srce. Dok je još bio novopečeni poručnik, Picard je upoznao ambasadora Sareka na Spockovom vjenčanju. Bio je zadivljen što je upoznao nekoga tko je bio jedan od zaslužnih u stvaranju Federacije takve kakva je danas. Dok je još bio mladić, Picard je bio u romantičnoj vezi sa Janice Manheim. Iako su se oboje voljeli, Picard se bojao da će ga Janice odbiti ako ju zaprosi, pa je prekinuo vezu 2342. godine. Picard je jako dugo žalio zbog ovog poteza. Njih dvoje su se ponovno sreli 2364., kada je Enterprise spasio njezina muža dr. Paula Manheima nakon laboratorijske nesreće na Vandoru IX. U svojoj ranoj karijeri, picard je vodio spasilački tim na Miliku III u potrazi za ugroženim ambasadorom.


Stargazer

Picard je dodijeljen na Stargazer kao kontrolor leta. Picard je bio zapovjedni poručnik kada je 2333. njegov kapetan poginuo. Picard je preuzeo zapovjedništvo nad brodom, a kasnije mu je za uzorno ponašanje u opasnosti predano zapovjedništvo nad Stargazerom – Picard je postao prvi najmlađi kapetan nekog Flotinog broda.

2354., Picard je na jednoj misiji spasio život jednog člana tima po cijenu drugog, Jacka Crushera. Tada je Picard u bazi 32 na Jackovu ispraćaju prvi put upoznao Beverly.

Picard je bio kapetan Stargazera, sve dok 2355. brod nisu skoro uništili tada Federaciji nepoznati Ferengiji, tijekom iznenadnog napada u sustavu Maxia Zeta. Stargazer je bio teško oštećen, pa je Picard upotrijebio dotad neviđeni manevar. Izveo je warp skok tako da se činilo da je brod istodobno na dva mjesta. Ferengijski brod je uništen, ali je posada morala napustiti Stargazer u kapsulama , jer je bio previše oštećen. Preživjela je posada u kapsulama tjednima plutala svemirom, dok nisu spašeni. Prema standardnoj Flotinoj proceduri, Picard je poslan na sud, kako bi opravdao gubitak Stargazera, ali je oslobođen svake krivnje. Sutkinja u procesu je bila Phillipa Louvois, s kojom je Picard prije bio u vezi. Pošto je bio oslobođen svake krivnje, Picard je prozvan maksijskim junakom, a njegov manevar Picardovim manevrom. DaiMon Bok, čiji je sin poginuo tijekom bitke, pokušao se osvetiti Picardu dva puta.


Enterprise-D

Picard je dobio zapovjedništvo nad Enterpriseom 2363., godinu dana prije nego je uveden u službu. Admiral Gregory Quinn mu je 2364. ponudio titulu admirala, što je Picard odbio, tvrdeći da može bolje služiti Federaciji kao kapetan broda. 2365., energijski vrtlog u blizini sustava Endicor je stvorio Picarda 6 sati iz budućnosti. Picard je teško prihvatio postojanje svog duplikata, jer je vjerovao da je duplikat nekako kriv za uništenje Enterprisea, što se protivilo svim njegov idealima.

2365., Picard je morao otići u zvjezdanu bazu 515, radi rutinske zamjene njegovog umjetnog srca. Tijekom operacije su se zbile neke komplikacije, ali je uz pomoć dr. Pulaski operacija uspješno završila.

Picard je 2366. ponovno susreo ambasadora Sareka, čiji su zadnji pregovori bili ugroženi sindromom Bendii, zbog kojeg je Sarek gubio kontrolu nad osjećajima. Picard je pristao na spoj umova sa Sarekom kako bi mu osigurao emocionalnu stabilnost tijekom zaključivanja pregovora sa Legarancima.

2366., Borg je pokrenuo napad na Federaciju i uništio koloniju New Providence. Enterprise je intervenirao, ali je Borg pri tome oteo Picarda. Picard je asimiliran i preobražen u Borgovog Locutusa (latinska riječ za ''onog koji progovara''). Locutus je sa svojim znanjem o Federaciji pomogao uništenju flote od 39 brodova u sustavu Wolf 359. Tim sa Enterprisea se ubacio u kocku i oteo Picarda, i pomoću njegove veze sa kockom poslali su signal za uništenje kocke. Dr. Crusher je vratila Picardu njegov pravi izgled. Nakon toga je Enterprise poslan na popravke u postaju McKinley, a Picard je otišao posjetiti svoje rodno selo LaBarre prvi put nakon skoro 20 godina. Tamo je odsjeo u svojoj rodnoj kući kod brata Roberta, njegove žene Marie. Svog nećaka Renea je upoznao prvi put. Picard je kratko razmišljao o ideji da napusti Flotu i prihvati mjesto direktora u projektu Atlantida, ali povratak rodnom selu pomogao mu je da shvati kako zapravo pripada Enterpriseu.

2367., umirući kancelar K'Mpec je Picarda proglasio arbitrom za nasljeđe, tako da je Picard protiv svoje volje postao umiješan u klingonsku politiku. K'Mpec je odabrao krajnje neobičan izbor, izabravši Picarda, jer je htio da se nasljednik ne izabere po simpatijama, čime bi se izbjegao građanski rat. Picard je za novog kancelara trebao izabrati Durasa ili Gowrona. Pošto je Worf ubio Durasa, Gowron je postao novi kancelar.
2368., Enterprise je u klasteru Argolis pronašao radilicu Trećeg od pet. Treći od pet je bio odsječen od Kolektiva, pa je uskoro stekao osjećaj individualnosti. Geordi mu je dao ime Hugh. Picard je htio iskoristiti Hugha uništi Kolektiv, ali kada je shvatio koliko je Hugh postao individualan, odustao je od plana.

2369., Picard je, zajedno sa Worfom i Beverly, pošao na tajnu misiju na kardasijski planet Celtris III, jer je Flota sumnjala da tamo Kardasijanci razvijaju zabranjeno metagensko oružje. Međutim, na planetu je Picarda zarobio gul Madred. Madred ga je mučio kako bi mu Picard otkrio Flotine taktičke informacije. Kada je oslobođen, Picard je priznao da ga je mučenje toliko isfrustriralo, da bi sve rekao Madredu, da kojim slučajem nije oslobođen.

Picardove zapovjedništvo Enterpriseom je 2371. došlo kraju. Dok je Picard bio na Veridianu III pokušavajući spriječiti dr. Toliana Sorana da uništi sustav Veridian, Enterprise se u orbiti sukobio s grabljivicom sestara Duras. Sestre su pomoću Geordijeva vizira otkrile frekvenciju štitova i teško oštetile Enterprise. Enterprise je uništio grabljivicu, ali mu je warp jezgra bila oštećena, tako da se tanjur srušio na planet. Picard je u neksusu pronašao Kirka, za kojeg se 78 godina mislilo da je mrtav. Njih dvojica su spriječili Sorana u da ostvari svoj opaki plan, ali je pri tome poginuo Kirk.
Enterprise-E

2371. godine, odmah nakon uništenja Enterprisea-D, započela je gradnja Enterprisea-E, nad kojim je Picard dobio zapovjedništvo. 2372., Enterprise-E je završen i pušten u pogon.

2373., Borg je ponovno pokrenuo napad na Federaciju. Stožer je naredio Enterpriseu da patrolira Neutralnom Zonom. Picard je znao da je dobio to naređenje, jer je jednom već bio asimiliran, pa ga Flota nije htjela ponovno dovesti u takvu situaciju. Međutim, kada je saznao kako flota ima slabe šanse protiv kocke, naredio je odlazak u borbu sa Borgom. Zahvaljujući njegovom znanju o Borgu, Picard je preuzeo zapovjedništvo nad flotom i naredio da pucaju u slabu točku kocke. Kocka je uništena, ali je iz nje izišla sfera i vratila se u 2063., kako bi asimilirala Zemlju i spriječila dr. Cochranea u warp letu. Enterprise je pošao za njom i uništio ju, ali se na brod teleportiralo nekoliko radilica. Picard nije htio milom prepustiti Enterprise Borgu, tako da je svaki pokušaj obrane bio neuspješan. Na kraju je Data ipak uspio uništiti sve radilice pomoću plazme. Zefram Cochrane je uspješno izveo warp let, a Enterprise se vratio u svoje vrijeme.

2375., Enterprise je opozvan u Briar Patch kod planeta Ba'kua, gdje su Flota i Sonci zajedno radili na izvlačenju metafaznih čestica iz planetnog prstena. Kada je Picard uvidio da će svi Ba'kui biti prisilno iseljeni sa svog planeta, organizirao je pobunu, što je otežalo planove admirala Doughertyja i kapetana Ru'afa. Na planetu se Picard zbližio sa Anij, vjerojatno zbog utjecaja metafaznih čestica. Enterprise je javio Stožeru kako se postupa s Ba'kuima, pa je Flota odustala od plana.

2379., Enterprise je pozvan na planet Romul, na poziv novog pretora Shinzona, koji je Federaciji predložio mirovne pregovore. Međutim, Shinzon je zapravo bio Picardov klon, a Picarda je trebao kako bi preživio, tj. zbog ubrzane degeneracije njegovih stanica, trebao je svoju krv zamijeniti Picardovom, jer je on bio jedini potencijalni davalac. Kada je Picard saznao njegove prave planove, Enterprise je užurbano krenuo prema Federaciji, ali ga je Shinzonov brod Scimitar oštetio kod Bassenovog procjepa. Shinzon je vidio da više ne može ništa učiniti, pa je pokrenuo izbacivanje smrtonosnog talaronskog zračenja, pomoću kojeg je isto tako pobio romulanske senatore. Picard je pošao na Scimitar da ugasi izbacivanje zračenja, ali ga je napao Shinzon. U sukobu je poginuo Shinzon, i tada se na Scimitar teleportirao Data, koji se odlučio žrtvovati da bi se spasili milijuni života. Picard je preživio zahvaljujući Dati, jer mu je dao teleportersku jedinicu pomoću koje se teleportirao sa Scimitara.


Alternativne linije

Enterprise-C je svojim dolaskom iz 2344. u 2366. godinu stvorio vremensku liniju u kojoj se odvijao rat između Federacije i Klingonaca. Picard je bio kapetan Enterprisea, ali mnogo ozbiljniji i tmurniji, jer je vidio mnoge užase tijekom rata. Nakon Guinaninog savjetovanja, Picard je odlučio poslati Enterprise-C natrag u prošlost.
U alternativnoj liniji koju je stvorio Q, Picardu je bila ponuđena prilika da izbjegne napad Nausikanca koji mu je nožem probo srce, pa mu je zbog toga moralo biti ugrađeno umjetno. Q ga je vratio u sadašnjost, gdje je Picard bio niži poručnik, što je bila posljedica izbjegavanja uboda. Q mu je rekao je on ovo sada, jer nikad u karijeri nije iskoristio priliku da se istakne i da napreduje. Picard je shvatio Q-ovu poruku, a i to da ne treba žaliti za svim događajima kojih se sramio.
U antivremenskoj liniji koju je stvorio Q, dr. Crusher je otkrila da Picard pati od irumodičkog sindroma. To ju je ponukalo da se ne upušta u ljubavnu vezu s njim, nego da samo ostanu prijatelji. Picard je znao da je uzrok tome anomalija u sustavu Devron, pa je USS Pasteur krenuo do anomalije. Tamo su ga uništili Klingonci, a Enterprise-D i Riker su spasili preživjelu posadu, uključujući i Picarda. Picard je uvjerio Rikera da utjera Enterpruse u anomaliju. Zahvaljujući tome, anomalija je zapečaćena, i samo je Picard imao sjećanje na sve što je doživio u toj vremenskoj liniji.


Kronologija ukratko

2305. - Rođen na Zemlji, u gradiću La Barre u današnjoj Francuskoj
2322. - Prijavljuje se na Akademiju Zvjezdane flote i molba mu je odbijena
2323. - Primljen na Akademiju Zvjezdane flote i iste godine pobjeđuje na Akademijinom maratonu na Danuli II
2327. - Diplomira na Akademiji Zvjezdane flote kao jedan od najuzornijih kadeta svih vremena
2328. - Iščekujući prve zapovijedi na dopustu u zvjezdanoj bazi Earhart probijaju mu srce, te dobiva umjetno kao zamjenu
2333. - U bici pogiba kapetan USS Stargazera a on, kao prvi časnik, preuzima zapovjedništvo. Za hrabro postupanje u bici dobiva zapovjedništvo nad USS Stargazerom i čin kapetana
2342. - Prekida vezu sa Jenice Manheim zbog straha od obveze, te žali za tom odlukom još i godinama poslije
2344. - Upoznaje Beverly Howard (buduću Crusher) i zaljubljuje se u nju
2355. - Sa USS Stargazerom sudjeluje u bitci kod sustava Maxia Zeta sa nepoznatim vanzemaljcima, napušta brod, a on i posada tjednima ostaju u svemiru prije nego što su spašeni
2356. - Sudi mu se zbog nemara i gubitka broda USS Stargazer u incidentu godinu ranije, tužiteljica je bila njegova tadašnja djevojka Phillipa Louvois, oslobođen je svih optužbi
2363. - Dobiva u zapovjedništvo brod nove Galaxy klase pod imenom Enterprise-D
2364. - Ponuđen mu je čin admirala i zapovjedništvo nad Akademijom Zvjezdane Flote
2365. - Dolazi do kvara i problema u radu njegovog umjetnog srca, koje zamjenjuje dr. Katherine Pulaski
2366. - Sreće se sa ambasadorom Sarekom i tada spajaju umove. Kasnije iste godine Borg otima Picarda kao dio napada na Federaciju. Morao je sudjelovati u strahovitoj bici kod Wolfa 359. Odlazi u svoje rodno mjesto, posjećuje brata i njegovu ženu te upoznaje svog nećaka, Renea
2367. - Klingonski umirući vođa K'mpec postavlja Picarda kao arbitra koji će izabrati novog klingonskog vođu. Održava govor pred Arheološkim društvom Federacije. Zapovijeda flotom brodova koja osigurava Romulansko-klingonsku granicu
2368. - Enterprise-D nailazi na sondu koja Picardu u um prenosi cijeli život čovjeka sa planeta Kataan, koji je uništen 1.000 godina prije
2369. - Pri teleportaciji dolazi do problema te se Picard pomlađuje u dob od otprilike 12 godina. Susreće se sa svojim starim mentorom, profesorom Richardom Galenom, te nakon njegove smrti dešifrira prastaru poruku humanoidne vrste koja je živjela prije 4 milijarde godina. U kratkoj je vezi sa članicom posade Nellom Daren. U tajnoj operaciji zarobljavaju ga Kardasijanci
2370. - Ferengi, daimon Bok se želi osvetiti Picardu za ubojstvo njegova sina 2355. u bici kod sustava Maxia Zeta. Sprečava Lorea, Datinog "brata", koji želi napasti Federaciju uz pomoć Borgovih radilica
2371. - Pogibaju mu brat i nećak. Enterprise-D pada na planet Veridian III. Brod ostaje na površini i Picardovo zapovijedanje njime završava
2372. - Dobiva u zapovjedništvo novi brod Sovereign klase imena Enterprise-E
2373. - Sprečava Borga u nakani da promijene ljudsku prošlost sprečavanjem prvog warp leta Zeframa Cochranea
2375. - Sprečava preseljenje naroda Ba'ku koje je bilo protivno pravilima Federacije
2379. - Enterprise-E šalju na Romul kako bi kontaktirao novog romulanskog vođu Shinzona

autori: Goran Korov [An'terax], Ivica Koritić [RypER]
idi na vrh