» osobni dokumenti / the next generation


the next generation
Dr. BEVERLY CRUSHER


Puno ime: Beverly Cheryl Howard Crusher
Vrsta: Čovjek
Spol: Ženski
Datum rođenja: 13. listopada 2324.
Mjesto rođenja: Copernicus City, Luna
Čin: Zapovjednica
Zanimanje: Glavna brodska liječnica, USS Enterprise-E
Roditelji: Paul i Isabel Howard
Djeca: Sin, Wesley Robert Crusher
Bračni status: Udovica
Braća i sestre: Nema ih
Glumi je: Gates McFadden


Glavna medicinska časnica Enterprisea-D, dr. Beverly Crusher, rodila se 2342. u Kopernikovom gradu na Mjesecu. Kako ju je odgajala baka koja se bavila travarstvom, Beverly je od malih nogu bila fascinirana liječenjem. Sa 18 godina stupila je u Akademiju Zvjezdane Flote, na medicinski fakultet; provevši na studiju ukupno 8 godina. Tijekom studija upoznala je Jacka Crushera za kojeg se udala na predzadnjoj godini studija. S njim je imala jedno dijete, sina Wesleya.

Beverlyn suprug služio je pod zapovjedništvom Jean Luc Picarda na USS Stargazeru. Osim što je bio Jackov nadređeni, Picard mu je ujedno bio i najbolji priajtelj. Beverly je provodila mnogo vremena s obojicom, ne znajući da se Picard u međuvremenu u nju zaljubio. Picard to nikada nije htio priznati, jer nije želio izdati prijateljstvo s Jackom Crusherom.

Godinu nakon rođenja Wesleya Crushera, Beverly je diplomirala i zatim stažirala medicinu na Delosu IV. Godine 2354. Jack je u međuvremenu poginuo na dužnosti, pod Picardovim zapovjedništvom, a Beverly nikada nije potpuno preboljela gubitak supruga.
2362. Beverly je položila zapovjednički ispit koji joj je omogućio preuzimanje zapovjedništva nad brodom. Dvije godine kasnije smještena je na Enterprise–D, u svojstvu glavne medicinske časnice, pod zapovjedništvom Jean Luca Picarda. Odnos s Picardom je ispočetka zbog sjećanja na Jackovu pogibiju bio zategnut, no kasnije su se Picard i Beverly sprijateljili. Između njih uvijek je postojala romantična iskra koja se ipak nikada nije pretvorila u nešto više, poglavito stoga što Picard nije želio iznevjeriti uspomenu na Jacka Crushera.

Beverly Crusher se tijekom služenja na Enterpriseu-D pokazala iznimno sposobnom liječnicom i časnicom, a njezina je uloga često bila ključna u rješavanju brojnih kriza u kojima se posada broda našla. Odlikuje se čvrstim, smirenim karakterom, te velikim znanjem i inteligencijom. U brojnim situacijama morala je osmisliti ili modificirati tretman za bolesnike i ozlijeđene, ili pak proizvesti lijek ili cjepivo protiv nepoznatih virusa i zaraza s kojima se istraživački brod redovito susretao.

Beverly je također pomogla pri rekonstrukciji i ponovnom aktiviranju Datina brata Lorea. Tom prilikom Beverly se pobliže upoznala s Datinom jedinstvenom "fiziologijom", te je u mnogo navrata uz Geordija LaForgea pomagala otkloniti različite probleme Datina funkcioniranja.

Osim što je iznimno uspješno obavljala liječničku dužnost, Beverly je s vremena na vrijeme preuzimala zapovjedničku ulogu. Često je odrađivala noćne smjene kako bi održala svoje zapovjedne sposobnosti na primjerenom stupnju.

Kada je Borgov kolektiv asimilirao kapetana Picarda, u pokušaju asimilacije Zemlje, Beverly je radila na načinima zaustavljanja kolektiva uz Datinu pomoć. Osmislili su nanosonde koje su mogle oštetiti Borgove mehaničke sustave, ali kako je bilo potrebno znantno brže rješenje, Beverly je predložila Dati da uz pomoć Locutusa Borga, odnosno asimiliranog kapetana Picarda, u kolektiv implementira neku benignu zapovjed koja će omesti funkcioniranje radilica. Data je kolektivu "predložio" da se regeneriraju, što je zaustavilo napad. Kasnije je dr. Crusher uklonila Borgove implantate iz Picardova tijela i nadzirala njegov oporavak.

Beverlyna stručnost, inventivnost i izuzetno znanje mnogo su puta pridonijeli u rješavanju zdravstvenih kriza. Ona je prva osoba koja je proučavala trilsku fiziologiju i izvela implantaciju trilskog simbionta. Pomogla je spasiti poručnika Worfa od paralize, surađujući sa dr. Toby Russel, zbog čega je morala detaljno upoznati klingonsku anatomiju. Spasila je i brodsku savjetnicu Deannu Troi 2369. godina kada ju je veleposlanik i pregovarač Ves Alkar pokušavao koristiti kao "odlagalište" za svoje negativne emocije, što je ozbiljno narušavalo zdravlje savjetnice Troi. 2370. dr. Crusher je u nastojanju da izliječi Reginalda Barclaya uzrokovala zarazu na cijelome Enterpriseu–D. Posljedica zaraze bila je "deevolucija", pri čemu su se svi članovi posade, osim Date, vratili na neki od prijašnjih stupnjeva evolucijskoga razvoja.

U mnogim slučajevima Beverlyni su osjećaji bili jači od etičkih propisa Zvjezdane flote – zbog ozlijeđenih i unesrećenih Beverly je u mnogo navrata došla u konflikt s Prvom zapovijedi. 2346. usprotivila se kapetanu Picardu u želji da posada Enterprisea intervenira u korist rase Brekanaca, koje su Ornarci, pripadnici susjedne rase, opskrbljivali ovisničkom tvari učinivši ih ovisnicima. U drugoj se prilici umiješala u incident na Mintaki III spasivši pripadnika kulture brončanog doba, čime je i prekršila Prvu zapovijed. 2368. nije dopustila da posada ubije Borgovu radilicu pronađenu pored srušenoga izvidničkog broda u sustavu Argolis. Radilica je spašena, a zahvaljujući skrbi dr. Crusher i Geordija LaForgea, razvio je i svoju osobnost.

Beverlyn sin Wesley Crusher došao je na brod zajedno s njom kada je prvi put preuzela dužnost glavne medicinske časnice na Enterpriseu–D, 2364. godine. Ispočetka je Picard negodovao kada bi se Wesley pojavio na zapovjednom mostu, no kasnije je uvidio dječakove potencijale. Godine 2367. Wesley je napustio Enterprise i upisao se na Flotinu Akademiju. No već sljedeće godine se sa skupinom drugih kadeta našao upleten u incident u kojem je jedan od kadeta pognuo. Nakon što su pokušali prikriti svoju odgovornost, dokazi su razotkrili Wesleya i druge kadete, što je razočaralo Beverly i kapetana Picarda.

Beverly je pored svoje liječničke dužnosti na brodu našla vremena i za brojne hobije koji uključuju kazalište, ples, kuhanje, kibernetiku i klingonske borilačke vještine. Također je bila izuzetno omiljena među svojim kolegama s kojima je sklopila brojna bliska prijateljstva.

Nakon uništenja Enterprisea–D, Beverly je zatražila premještaj na Enterprise–E s ostatkom viših časnika pod Picardovim zapovjedništvom, te je ostala glavna medicinska časnica broda.


Gates McFadden

Gates MCFadden, glumica koja je oživjela dr. Beverly Crusher, rodila se u Ohiu, SAD. Studirala je glumu na nekoliko različitih sveučilišta, a diplomirala je na Sveučilištu Brandeis, nakon čega se nekoliko godina usavršavala u glumi u Parizu.

Prije preuzimanja uloge dr. Crusher u Star Trek - The Next Generation; Gates McFadden nastupila je u brojnim kazališnim predstavama u New Yorku, nerijetko u glavnim ulogama. Pojavila se između ostalog u predstavama "To Gillian on Her 37th Birthday," "How to Say Goodbye", "Cloud 9" te "Emerald City".

Za vrijeme snimanja same serije The Next Generation, Gates McFadden se pojavila u britanskoj televizijskoj proiukciji "Beyond the Groove", zatim u predstavi "Viva Detroit" u Los Angelesu; drami "Marker"; te filmovima "Taking Care of Business" i "The Hunt for Red October". Pojavila se također i u "The Muppets take Manhattan".


Kronologija ukratko

2324. - Rođena u Kopernikovom gradu na Mjesecu
2342. - Upisuje studij medicine na Akademiji Zvjezdane Flote
2348. - Udaje se za Jacka Crushera
2349. - Rađa sina, Wesleya Roberta Crushera
2350. - Diplomira na Akademiji Zvjezdane Flote
2352. - Stažira na Delosu IV
2354. - Pogiba joj muž u službi na USS Stargazeru
2364. - Postaje glavni medicinski časnik na USS Enterprise-D
2365. - Prihvaća položaj šefice Saniteta Zvjezdane Flote
2366. - Vraća se na položaj glavnog medicinskog časnika na USS Enterprise-D
2369. - Sudjeluje u tajnoj misiji infiltracije u kardasijansku bazu na Celtrisu III
2372. - Počinje služiti na USS Enterprise-E kao glavni medicinski časnik
2373. - Putuje u prošlost kako bi spriječila Borgovo mijenjanje ljudske prošlosti

autori: Danka Marić [USS Capricorn], Ivica Koritić [RypER]
idi na vrh