» brodovi / zvjezdana flota


[UJEDINJENA FEDERACIJA PLANETA]

klasa SOVEREIGN
istraživač/teška krstaricaTehnički podaci

Tip: Istraživač/Teška krstarica
Uveden u službu: 2372.
Maksimalna brzina: Warp 9,99
Dimenzije:
dužina: 680 metara,
širina: 240 metara,
visina: 87 metara
Broj paluba: 24
Masa: 3.500.000 tona
Naoružanje: 12 fazorskih mreža tipa XII, 1 lanser kvantnih torpeda, 4 rafalna lansera fotonskih torpeda
Obrambeni sustavi: sustav štitova sa automatskom modulacijom, ablativni oklop
Broj osoblja: 700Naziv "Sovereign" odlično pristaje ovoj klasi, u prijevodu "suveren", ovaj pridjev savršeno oslikava moć i samu pojavu ovog broda. Velik, dugačak, naoružan, utvrđen, prostran. Jednostavno, napravljen kao flagship Flote i tu zadaću savršeno obavlja. Sedmi Enterprise (računamo li prototip Warp 5 motora, Enterprise NX-01) je brod ove klase te nastavlja tradiciju da brodovi sa tim imenom predstavljaju najmodernije i najsnažnije brodove koje Flota u tom trenutku nudi. NX, Constitution, Excelsior, Ambassador, Galaxy i, konačno, Sovereign, su svaki u svoje vrijeme bili ponos flote.


Povijest

Sovereign klasa je, kao i većina novijih, nastala iz nužde. Sredinom 24. stoljeća su prijetnje po Federaciju postale najopasnije do tada te se ona našla nespremnom da adekvatno odgovori na ozbiljnije prijetnje. Wolf 359 - Zemlja je došla na rub uništenja pod prijetnjom Borga, i to samo jedne Kocke. Dominijski rat - da nije bilo savezništva sa susjednim rasama, donedavnim zakletim neprijateljima, Dominij bi Federaciju pretvorio u prašinu, a ni prvi test Sovereign klase nije prošao bajno, u bitci kod Sektora 001 Enterprise-E se po prvi puta okušao u bitci te krajnjim naporima, iskustvom i znanjem njegova kapetana uspješno otklonio prijetnju Zemlji.


Naoružanje i obrambene mogućnosti

"Trend" započet sa Defiantom, proizvodnja teško naoružanih brodova, je postao nužda i Sovereign je nastao iz te nužde. Naoružan sa 12 fazorskih mreža Tipa XII te lanserima kvantnih i fotonskih torpeda što ga čini najnaoružanijim brodom u Floti te vjerojatno cijelom kvadrantu. Lanseri torpeda imaju mogućnost rafalne paljbe i do 6 torpeda odjednom. Uz standardne štitove, ablativni oklop je također dio obrambenih karakteristika Sovereign klase te na tom polju ne donosi prevelike inovacije.


Ostale tehnologije i mogućnosti

Sovereignova bolnica je veoma nalik onoj sa Intrepida, te je opremljena sa šest standardnih bio-kreveta te jednim naprednijim bio-krevetom. Kao i na Intrepidu, po cijeloj su bolnici postavljeni holoemiteri koji omogućavaju rad Medicinskog holograma u nuždi - EMH Mk I, iste verzije sa Intrepid klase.

Na stražnjem dijelu tanjura se nalazi primarni hangar koji se proteže preko paluba šest do devet. Sovereign omogućuje smještaj patrolnih brodova (runabout) Danube klase, najmodernijih šatlova Tip 11 te višenamjenskog šatla Arago. Na samom kraju broda, na "repu" je smješten manji, sekundarni, hangar.


Dizajn eksterijera

Sovereign nastavlja tipičan Federacijski dizajn te sa svojom izduženom i uskom linijom podsjeća na Excelsior, no sa uglađenijim linijama trupa. Nosači motora su vrlo dugački, čak 50% ukupne dužine broda (zajedno sa nosačima). Dizajn tanjurnog trupa je eliptičan te je time napravio odmak od gotovo kružnog dizajna Galaxy klase. Dužinom od 680m je najduži brod u Floti.


Više o dizajnu interijera pogledajte na primjeru broda Enterprise-E

Poznati brodovi

USS Enterprise, NCC-1701-E
- Sedmi brod koji nosi ime
- Porinut 2372. pod zapovjedništvom kapetana Picarda kojemu je ovo bio drugi brod od imenom Enterprise
- "ST VIII: First Contact", "ST IX: Insurrection", "ST X: Nemesis"

autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh