» brodovi / zvjezdana flota


[UJEDINJENA FEDERACIJA PLANETA]

klasa NORWAY
laka krstarica (sa diplomatskom ulogom)Tehnički podaci

Uveden u službu: 2360.
Tip: Laka krstarica (sa diplomatskom ulogom)
Maksimalna brzina: Warp 9,7
Dimenzije:
dužina: 364,77 metara,
širina : 225,61 metara,
visina : 52,48 metara
Broj paluba: 12
Masa: 620.000 tona
Naoružanje: 1 fazorska baterija, 2 lansera fotonskih torpeda
Obrambeni sustavi: sustav štitova
Broj osoblja: 190, evakuacijski limit od 500

Projektom započetim u četrdesetima Flota je uspjela riješiti problem zastarjelosti borbene flote. Tada se pozornost sa borbenih skrenula ostala polja. Smanjenje naoružanja je omogućilo ugradnju dodatnih znanstvenih laboratorija, ambasadorske kabine i veliku konferencijsku dvoranu, što je omogućilo obavljanje diplomatskih funkcija i pregovaračkih misija.

Dizajn ove klase je vrlo neobičan i kao gotovo svi noviji brodovi Flote ima nekonvencionalan dizajn u odnosu na onaj otprije dva do tri desetljeća. Tanjurni dio je dizajniran u obliku trokuta i na njega se vežu dva sekundarna trupa postavljena u obliku krila, sa nosačima motora te prazninom između njih. Navigacijski deflektor nije, za razliku od uobičajenog, smješten ispod tanjura, već je ugrađen u sami tanjur.

Brod nije naoružan "do zuba" već je umjesto taktičkih funkcija malo veći naglasak stavljen na diplomatske i istraživačke. Norway klasa spada među manje brodove flote i njezin najveći adut u borbi je okretnost.


Komentar

O Norway klasi se, izuzev dizajna, nema previše što za reći, a da bude donekle prema kanonu. Kao i ostala četiri broda dizajnirana za First Contact, kreirao ju je Alex Jeager iz ILM-a.


Poznati brodovi

USS Budapest, NCC-64923
- Sudjelovao u bitci protiv Borga u invaziji na Sektor 001
- Dobio ime po glavnom gradu Mađarske
- "Star Trek VIII: First Contact"

autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh