» brodovi / zvjezdana flota


[UJEDINJENA FEDERACIJA PLANETA]

klasa MIRANDA
laka krstaricaTehnički podaci
Tip: Laka krstarica
Uveden u službu: 2243.
Maksimalna brzina: Warp 7 (TOS skala)
Dimenzije:
dužina: 230 metara,
širina: 127 metara,
visina: 51 metara
Broj paluba: 8
Masa: 520.000 tona
Naoružanje: 6 fazorskih baterija, 2 lansera fotonskih torpeda
Obrambeni sustavi: sustav štitova
Broj osoblja: 210


Kako je vijek brodovima klase Constitution polako prolazio, Zvjezdana flota je uvela klasu Miranda - manju, ali pokretniju i prilagođenu najnovijim standardima. Izgled tanjura bio je identičan onom obnovljene Constitution klase, dok su warp nosači bili spojeni sa stražnjim trupom i nastavljali se u obliku luka iznad brodskog trupa. Na stražnjem dijelu se uz dva hangara nalaze i kapsule za spašavanje koje su vjerojatno kasnije nadograđene na Mirande.

Što se interijera tiče, most Miranda klase je u 23. stoljeću bio sličan onom obnovljene Constitution klase. Raspored konzola i mjesta je uobičajen: kapetan u sredini, ispred njega navigatorska i kormilarska konzola i glavni ekran, sa strane taktička, znanstvena i komunikacijska konzola. Iza kapetanove stolice nalazio se turbolift. Raspored konzola na Mirandama u 24. stoljeću ostao je relativno isti dok je jedina razlika bio suvremeniji dizajn, a konzole sa gumbima su zamijenjene LCARS sustavom.

Kako je Federacija sve više proširivala svoj teritorij, Mirande su zbog sporijeg warp kapaciteta i zastarjelosti počele biti zamjenjivane klasama poput Ambassadora, Cheyenne, Norway, itd. Unatoč tome, Mirande su i nakon sredine 24. stoljeća tvorile zavidan dio federacijske flote s obzirom na svoju starost. Uglavnom su bili slani na izviđanja duž romulanske i klingonske granice dok je manjina služila kao transportni brodovi od baze do baze ili za prijevoz kolonista.

Početkom Dominijskog rata, mnogo je Miranda brodova viđeno kako uz Galaxije i Exclesiore tvore većinu federacijske flote, iako su pretežito služili kao obrana ili pojačanje masivnijim brodovima. Mirande su sudjelovale u svim većim bitkama tijekom rata, ali su zbog svoje zastarjelosti često bili žrtve brzih dominijskih lovaca. Sudjelovanje u Dominijskom ratu uvelike je smanjilo broj Miranda brodova, tako da ova klasa polako postaje dio povijesti.

Da se malo vratimo na početak, izlaskom Constitution klase iz aktivne službe Miranda se mogla susresti na svakom koraku. Zato su na Mirandama često vršene modifikacije, usporedo s napretkom tehnologije. Postoji nekoliko različitih varijacija Mirande:

Miranda I (USS Reliant) je prvotna i najzastupljenija verzija Miranda klase. Dva prednja i dva stražnja fazorska emitera se kod ovog tipa nalaze na uglovima luka. Imaju prednje i stražnje lansere fotonskih torpeda.

Miranda II (USS Lantree) je verzija kojoj je nedostajao luk iznad brodskog trupa. Jedino naoružanje ove verzije jest naoružanje klase 3. Zbog toga su ovi brodovi služili samo u transportne svrhe.

Miranda III (USS Saratoga) je također bila bez luka iznad brodskog trupa, ali je sa prednje i stražnje strane imala po jedan par senzora. Za razliku od Mirande I, fazori ove verzije nalazili su se na donjem dijelu tanjura.

Miranda IV (USS Majestic) se ne razlikuje previše od Mirande I, osim u nekoliko detalja. Najuočljiviji je sjaj plazmenih vodova na warp nosačima. Vjerojatan razlog za to jest da je na ovu verziju ugrađena novija konfiguracija warp zavojnica.


Dodatne informacije:

Klasu Miranda dizajnirali su Joe Jennings i Mike Minor za Star Trek II: The Wrath of Khan. U TNG-u i DS9-u Mirande su se upotrebljavale uglavnom kao CGI modeli. Ime klase Miranda nikad nije spomenuto u serijama, nego samo kao orijentacijsko ime u scenariju. Prvotno ime za klasu Miranda trebalo je biti Avenger klasa.Tehnički podaci (obnova)

Tip: Laka krstarica
Uveden u službu: nepoznato
Maksimalna brzina: Warp 9,2
Dimenzije:
dužina: 243 metara,
širina: 150 metara,
visina: 63 metara
Broj paluba: 18
Masa: 655.000 tona
Naoružanje: 18 fazorskih baterija, 4 lansera fotonskih torpeda
Obrambeni sustavi: sustav štitova
Broj osoblja: 210


Poznati brodovi

USS Brattain, NCC-21166
- Tijekom zapovjedništva kpt. Chantal Zaheve Brattaom 2367. je misteriozno nestao te je kasnije bio nađen u Tykenovom procjepu
- TNG: "Night Terrors"

USS Lantree, NCC-1837 (Miranda II)
- Posada broda i sam brod su uništeni 2365.
- TNG: "Unnatural Selection"

USS Majestic, NCC-31060
- Uništen u ponovnom osvajanju stanice DS9 2374.
- DS9: "Sacrifice of Angels"

USS Nautilus, NCC-31910
- Dio flote koja je napala sustav Chin'toka 2374.
- Dobio ime po brodu kapetana Nema iz "20.000 milja pod morem" i prvoj podmornici koja je došla do Sjevernog pola
- DS9: "Tears of the Prophets"

USS Reliant, NCC-1864
- Istraživao je Mutara sektor kada ga je 2285. grupa genetički poboljšanih ljudi iz eugeničkih ratova pod vodstvom Khana Nooniena Singha otela
- Uništen u maglici Mutara
- "Star Trek II: The Wrath of Khan"

USS Saratoga, NCC-1867
- Onesposobljen od strane nepoznate tuđinske sonde tijekom patrole duž Romulanske neutralne zone
- "Star Trek IV: The Voyage Home"

USS Saratoga, NCC-31911 (Miranda III)
- Uništen kod Wolfa 359.
- Benjamin Sisko je služio na Satatogi kao kapetan korvete
- DS9: "Emissary"

USS ShirKahr, NCC-31905
- Dio flote koja je napala sustav Chin'toka 2374.
- Uništen od strane dominijskih orbitalnih platformi
- DS9: "Tears of the Prophets"

USS Sitak, NCC-?
- Uništen u ponovnom osvajanju stanice DS9 2374.
- DS9: "Sacrifice of Angels"

USS Tian An Men, NCC-21382
- Dio tahionske blokade kapetana Picarda tijekom Klingonskog civilnog rata 2368.
- Izgubljen blizu kardasijanskih granica 2373., pretpostavlja se da je uništen
- Naziv je posveta ljudima koji su poginuli za slobodu Kine na trgu Tian An Men
- TNG: "Redemption", DS9: "In the Cards"

USS ?, NCC-13741
- Sudjelovao u posljednjoj bitci Dominijskog rata
- DS9: "What You Leave Behind"

autori: Goran Korov [An'terax], Krešimir Vinšćak
idi na vrh