» brodovi / zvjezdana flota


[UJEDINJENA FEDERACIJA PLANETA]

klasa AKIRA
teška krstaricaklasa AKIRATehnički podaci

Tip: Teška krstarica
Uveden u službu: 2365.
Maksimalna brzina: Warp 9,8
Dimenzije:
dužina: 464.43 metara,
širina: 316.67 metara,
visina: 87.43 metara
Broj paluba: 13
Masa: 3.055.000 tona
Naoružanje: 3 fazorske mreže tipa X, 15 lansera fotonskih torpeda
Obrambeni sustavi: sustav štitova
Broj osoblja: 500, evakuacijski limit od 4.500

Akira je po svojoj primarnoj funkciji bojni brod, teška krstarica i nosač brodova. Iako Zvjezdana Flota službeno ne izrađuje bojne brodove, ova je klasa, uz Defiant (koji je klasificiran kao eskortni brod) i Sovereign, najbliža definiciji bojnog broda.


Povijest

Rad na Akiri je započet pedesetih godina 24. stoljeća, a u službu je puštena sredinom 60-ih godina. Svrha je bila načiniti brod koji će čuvati sigurnost Federacije od standardnih prijetnji od strane Kardasijanaca, Romulanaca i Klingonaca. Prvi veći test su brodovi klase Akira imali u bitci s Borgom kod sektora 001 2373. godine. Tada je Akira (djelomično) uspješno sudjelovala u bitci kao dio flote Typhon Sektora. Kocka je uništena, no Sfera je lansirana netom prije uništenja te otvorila temporalni vrtlog vrativši se u 2063. godinu, godinu prvog kontakta. Nakon toga je privremeno obustavljena proizvodnja, da bi se ponovo nastavila početkom dominijske prijetnje.


Dizajn

Dizajn je bitno drugačiji od ostalih brodova flote. Za razliku od njih Akira ima tanjurni dio, no nema tipični sekundarni trup gdje se nalazi strojarnica. Umjesto njega se nalaze dvije spojnice koje povezuju tanjur i nosače motora (warp nacells). Na spojnice, između nosača motora, je postavljen taktički spremnik (weapon pod) koji sadrži lansere fotonskih torpeda. Nosači motora su također neobično dizajnirani te su postavljeni pod kutom od 45 stupnjeva. U sredini tanjura, između dva sekundarna trupa (strojarnica, već spomenute spojnice) nalazi se glavni most. S obzirom da Akira ima ulogu nosača brodova, ima dva hangara: na prednjoj se strani tanjura se nalaze tri izlaza iz jednog hangara, dok je ulaz u drugi između dviju spojnica na stražnjem dijelu tanjura. Hangari su međusobno povezani te tako omogućuju slijetanje i poletanje brodova. Ta sposobnost Akiri omogućuje obavljanje evakuacije različitih manjih brodova i šatlova tijekom primirja. Kontrolni toranj se nalazi na uzvišenoj poziciji, između nosača motora, te mu ovakva pozicija omogućuje nadgledanje ulaska i izlaska brodova te njihovo pokrivanje paljbom iz lansera torpeda. U kontrolnom tornju se nalazi bojni most. Brodovi klase Akira imaju mogućnost odvajanja tanjurnog dijela pri čemu odvojeni dio sa nosačima motora ima oblik grčkog slova pi.


Naoružanje i obrambene mogućnosti

Akira ima 15 lansera torpeda i 3 phaserske mreže. Pošto se u doba kada je nastao dizajn Akire još nisu masovno ugrađivali lanseri kvantnih torpeda, njezina najvažnija napadačka karakteristika su lanseri fotonskih torpeda. Sedam lansera je postavljeno u taktički spremnik, te gledaju prema naprijed, dok je ostalih osam postavljeno na tanjurni dio broda. Tri lansera su ispod prednjeg hangara dok su po dva postavljena na lijevi i desni dio tanjura, što je vrlo neuobičajeno. Akire imaju tri phaserske mreže Tipa X. Njihova izlazna snaga je manja nego kao kod novijih klasa, pa se više oslanja na lansere torpeda. One se nalaze na gornjem, bočnom i donjem dijelu tanjura. Također, snaga štitova nije kao kod ostalih novijih klasa, nema ablativni oklop koji se tek počinje koristiti pojavom Defant, Prometheus i Sovereign klase. Akirina prednost je u pokretljivosti i brzini te time nadoknađuje slabije obrambene karakteristike.


Dodatne informacije

Dizajnirao ju je Alex Jaeger iz Industrial Light & Magica 1996. godine i trenutno postoji samo kao CGI model. Prvi puta se pojavljuje u osmom Trek filmu, First Contactu i sudjeluje u bitci protiv Borga kod Sektora 001. U filmu se ne vidi puno, no dovoljno za par screenshotova koji se vide sa lijeve strane. Kasnije se pojavljuje u Dominijskom ratu te u epizodama Voyagera "Message in a Bottle" i "Endgame".


Poznati brodovi:

USS Akira, NCC-62497
- Star Trek Fact Files

USS Rabin, NCC-63293
- Star Trek Fact Files

USS Spector, NCC-65549
- VOY: "Message in a Bottle"
- Dio flote poslane da vrati ukraden prototip Prometheus klase

USS Thunderchild, NCC-63549
- Sudjelovao u borbi protiv Borga kod Sektora 001 2373. godine
- Dobio ime po H.M.S. Thunderchildu iz romana H. G. Wella, "Ratovi svjetova" (The War of the Worlds)
- "Star Trek VIII: First Contact"

autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh