» brodovi / romulansko zvjezdano carstvo


[ROMULANSKO ZVJEZDANO CARSTVO]

ZNANSTVENI BROD
znanstveno-istraživački brod


Tehnički podaci

Tip: Znanstveno-istraživački brod
Uveden u službu: 2361.
Maksimalna brzina: Warp 8,6
Dimenzije:
dužina: 106 metara,
širina: 94 metra,
visina: 15 metara
Broj paluba: 2
Masa: 57.000 tona
Naoružanje: 2 laka disruptorska topa, lanser fotonskih torpeda
Obrambeni sustavi: standardni sustav štitova, duranium/tritanium oplata
Broj osoblja: nepoznato
Ova klasa broda je, u stvari, redizajnirani romulanski skaut. Osnovni dizajn je više, manje isti. Prednji i zadnji dio broda su u potpunosti promijenjeni.

Namjena ove klase broda, kao uostalom i kod ostalih romulanskih brodova, je prilična nepoznanica. Primarna namjena mu je znanstveno-istraživački rad i, vjerojatno, testiranje novih eksperimentalnih tehnologija. 2368. godine USS Enterprise-D je primio poziv u pomoć koji je poslala posada ovog broda. Zvjezdanoj floti je ovo bio prvi susret sa ovom klasom. Nakon pružanja pomoći otkrilo se da je brod bio opremljen eksperimentalnim faznim uređajem za skrivanje koji bi mu omogućavao istovremeni prolazak kroz materiju dok je skriven. Međutim, ova tehnologija se pokazala izuzetno opasnom i nestabilnom što je dovelo do nesreće. Ovaj brod je najvjerojatnije bio jedini romulanski brod opremljen ovom tehnologijom. Iako su romulanci tajno razvijali ovu tehnologiju, poslije ovog incidenta i saznanja Federacije o testiranju, projekt je prekinut.

Kako je ova tehnologija izuzetno opasna govori i činjenica da su i Klingonci prošli neslavno i odustali od daljnjeg istraživanja. Pa čak i sama Federacija je pokušala razviti ovu tehnologiju. Doduše, tajnim projektom za koji su znali samo odabrani ljudi. Kako se kasnije pokazalo, rezultat je bio katastrofalan. Federacijskom brodu je usred testiranja otkazao eksperimentalni uređaj za skrivanje dok je prolazio kroz asteroid nakon čega je polovica broda materijalizirana u čvrstoj materiji asteroida.

Ova klasa romulanskog znanstveno-istraživačkog broda je prikazana u epizodi TNG 5x24 - The Next Phase.


Poznati brodovi

nepoznato

autor: [dustystorm]
idi na vrh