» brodovi / romulansko zvjezdano carstvo


[ROMULANSKO ZVJEZDANO CARSTVO]

SKAUT
izvidnički brod


Tehnički podaci

Tip: Izvidnički brod
Uveden u službu: 2358.
Maksimalna brzina: Warp 8,6
Dimenzije:
dužina: 98 metara,
širina: 84 metra,
visina: 15 metara
Broj paluba: 2
Masa: 5.800 tona
Naoružanje: 2 disruptorska topa, 1 lanser fotonskih torpeda
Obrambeni sustavi: standardni sustav štitova, duranium/tritanium oplata
Broj osoblja: nepoznato
Ova klasa broda spada u manje romulanske brodove. Prvenstvena namjena mu je izviđanje položaja duboko u neprijateljskom teritoriju. Ova klasa služi i za patroliranje duž granice razdvajanja. Kao i ostali romulanski brodovi i ovaj je opremljen uređajem za skrivanje.

Vrlo malo podataka je bilo dostupno o ovoj klasi do Dominijskog rata. Zvjezdana flota se prvi put susrela sa njim 2366. godine. U epizodi TNG 3x10 - The Defector, Romulanski admiral Jarok je koristio ovaj brod prilikom prebjega preko Neutralne Zone na federacijski teritorij. Međutim, prilikom prelaska na USS Enterprise koji ga je čekao, admiral Jarok uništava svoj brod kako Federacija ne bi došla u posjed broda i njegove tehnologije. Kasnije, u Dominijskom ratu i uključenju Romulanskog Zvjezdanog Carstva u sukob, skaut više nije predstavljao nepoznanicu. Ova klasa je, uz D'Deridexe, dosta korištena u ratnim operacijama protiv Dominija.

Sam pogled na brod otkriva prepoznatljivost u romulanskom pristupu dizajnu ratnih brodova 24. stoljeća. Interesantan detalj je da je skaut poslužio kao baza za dizajn romulanskog znanstvenog broda koji je svoj debi doživio u epizodi TNG 5x24 - The Next Phase.

Kao zanimljivost možemo navesti da je ovu klasu broda dizajnirao Rick Sternbach.


Poznati brodovi

nepoznato

autor: [dustystorm]
idi na vrh