» brodovi / zvjezdana flota


[ZVJEZDANA FLOTA]

brod VOYAGER, NCC-74656
klasa Intrepid


Naziv: Voyager
Klasa: Intrepid
Oznaka: NCC-74656
Lansiran: 2371.
Organizacija: Zvjezdana flota
Zapovjednik: kapetanica Kathryn Janeway
Status: još uvijek u službi

Kapetanica: Kathryn Janeway
Prvi časnik: Chakotay (mjesto dobio nakon smrti bivšeg prvog časnika Cavita)
Taktički časnik / zapovjednik osiguranja : Tuvok
Zapovjednica stroja: B'Elanna Torres (mjesto također dobila nakon smrti bivše zap. stroja)
Glavni brodski liječnik: - (službu obnaša brodski hologram)
Operacijski časnik: Harry Kim
Kormilar: Thomas Paris (nakon smrti poručnice Stadi)


Voyager je brod Intrepid klase, prilično malen i relativno slabo naoružan, no brz brod čija je osnovna namjena istraživanje. Mogao je "krstariti" brzinom od Warpa 9.975, imao je bio-neuralno računalno sklopovlje, mogućnost slijetanja na planete te 141 člana posade.

Njegov prvi zadatak bila je potjera za makijskim brodom u Pustinji (Badlands), misija na koju je krenuo bez brodskog savjetnika. No, zajedno sa makijskim brodom prebačen je u 70,000 svjetlosnih godina udaljen kvadrant Delta. Kasnije se ispostavilo da je krivac za to bio "Skrbnik", biće na samrti koje se nalazilo na stanici u orbiti planeta Okampa.

U novonastalim okolnostima dvije posade, Voyagerova i makijska, bile su prisiljene surađivati. Pri prebačaju poginulo je dosta članova Voyagerove posade, uključujući prvog časnika, zapovjednika stroja, kormilarke, te glavnog brodskog liječnika. Njihova mjesta preuzeli su redom Chakotay, B'Elanna Tores, Tom Paris, dok je u nedostatku adekvatnog osoblja brodski hologram preuzeo mjesto glavnog brodskog liječnika.

S obzirom da je brod zapeo u nepoznatom dijelu svemira, pojavili su se problemi sa potrošnjom energije, naoružanjem, gorivom te ostalim stvarima za koje su obično zadužene federacijske stanice. Korištenje replikatora smanjeno je, a Neelix, Talaksijanac koji je postao stalnim članom posade, postao je brodski kuhar i "časnik za moral."

Voyager se u kvardantu Delta krajem 2373. susreo sa možda najvećom prijetnjom Federacije u njenoj povijesti – Borgom. Što je najgore, kako bi došao kući, Voyager je trebao proći i kroz Borgov dio svemira. Negdje u to vrijeme, Borg je bio u ratu sa Vrstom 8472 te bio na rubu poraza, sve dok se Voyager i kapetanica Janeway nisu umiješali. Sklopljen je pakt – Borg će Voyageru osigurati prolaz kroz svoje područje, dok im Janeway za uzvrat daje protuoružje za borbu protiv Vrste 8472.

Za vrijeme te operacije, Borg je na Voyager instalirao veliku količinu svoje tehnologije, a dio je i nakon (uspješnog) završetka suradnje ostao na brodu. Kao i jedna od radilica, Sedma od Devet, inače čovjek – Annika Hansen. Uklonjena joj je većina implanata, te je s vremenom počela sve više razvijati svoju osobnost.

Flota je Voyager smatrala uništenim, no 2374. putem hirogenske relejne stanice Doktor (hologram) biva prebačen u kvadrant Alfa, na USS Prometheus, federacijski brod i prototip svoje klase. Brod su nakratko zauzeli Romulanci, no Doktor i Prometheusov EMH uspješno vraćaju brod Federaciji. Mreža je nažalost kasnije uništena, no Flota je doznala da je posada još uvijek živa, iako tisućama svj. god. daleko od doma.

Krajem 2375. Voyager se susreće sa još jednim federacijskim brodom u kvadrantu Delta – USS Equinoxom. Nažalost, njegova posada nije bila te sreće (i snalažljivosti) kao Voyagerova, dijelom i zato što je bio manje i slabije klase. Posada Equinoxa je zanemarivala načela Federacije te sustavno počinjavala genocid ubijajući pripadnike tuđinske rase te ih koristila kao gorivo. Naposljetku su ta bića uništila brod, koji je eksplodirao nakon proboja jezgre, sa kapetanom Ransomom za kormilom. Ostatak posade bio je teleportiran na Voyager.

Početkom 2376. radeći na projektu Pathfinder, Reginald Barclay je uspio postići kratku dvosmjernu komunikaciju sa Voyagerom. Komunikacija je bila moguća svaka 32 dana, a Voyager je mogao odgovoriti unutar vremenskog razdoblja od 17 sati. Pri kraju 2377. godine uspostavljena je prva komunikacija sa Zvjezdanom flotom "u realnom vremenu" te Voyager dobiva svoj prvi zadatak u kvadrantu Delta – spasiti sondu "Friendship One" poslanu 2067.

Posada se koristila različitim načinima i tuđinskim tehnologijama kako bi postigla svoj cilj – povratak kući. Deset godina puta skraćeno je korištenjem kvantno-mlaznog pogona, dodatnih 20 uz pomoć Borgove transwarp zavojnice, dok je potprostorni katapult Voyageru skratio još 600 svj. god. putovanja.

Konačno, pred sam kraj 2377. godine, Voyager se vratio kući. Admiralica Janeway iz 2404. vratila se natrag u prošlost ne bi li vratila Voyager kući brže i bezbolnije nego što ga je ona vratila. Koristeći tehnologiju iz budućnosti, kapetanica Janeway (dakle ona iz "sadašnjosti") uspješno se oduprla Borgu te pomoću njegovog transwarp koncentratora dovela brod kući.


autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh