» brodovi / zvjezdana flota


[ZVJEZDANA FLOTA]

brod STARGAZER, NCC-2893
klasa Constellation


Naziv: Stargazer
Klasa: Constellation
Oznaka: NCC-2893
Lansiran: prije 2330-ih
Organizacija: Zvjezdana flota
Zapovjednik: kapetan Jean-Luc Picard
Status: smatrao se uništenim 2355., no nađen je 2364.
Federacijski brod Constellation klase. Njime je zapovijedao kapetan Jean-Luc Picard od 2333. do 2355. na misiji istraživanja svemira. U to vrijeme poručnik, Picard je bio jedan od časnika na mostu, kada je Stargazerov kapetan poginuo 2333. godine. Picard je preuzeo zapovjedništvo, te mu je kasnije ponuđeno kapetansko mjesto.

Tijekom istraživanja sektora 21503, Kardasijanci napadaju Stargazer. Picard je spustio štitove kao znak dobre volje, no kardasijski zapovjednik ignorira tu gestu te napada Stargazer, koji jedva bježi.

Smatralo se da je brod uništen blizu Maxia Zeta sustava 2355. godine. Kasnije se ispostavilo da ga je napao ferengijski brod. Jack Crusher, muž Picardove buduće glavne brodske liječnice Beverly, poginuo je služeći pod Picardovim zapovjedništvom na Stargazeru. Brod 2364. godine pronalazi Enterprise-D.

Zbog gubitka Stargazera, Picardu je suđeno na vojnom sudu, no naposljetku je oslobođen krivnji. Tužiteljica u tom slučaju bila je Phillipa Louvois, sa kojom je Picard bio u romantičnoj vezi.


autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh