» brodovi / zvjezdana flota


[ZVJEZDANA FLOTA]

brod USS GANGES, NCC-72454
klasa Danube


Naziv: USS Ganges
Klasa: Danube
Oznaka: NCC-72454
Lansiran: tijekom druge polovice 24. st.
Organizacija: Zvjezdana flota
Zapovjednik: nepoznat
Status: uništen 2370.

USS Ganges, brod klase Danube, jedan je od triju brodova koji su svoju službu zapoceli sa federacijskim preuzimanjem bajorske stanice Deep Space Nine. Enterprise-D je 2369. Ganges dopremio na stanicu. Bio je opremljen dodatnim modulom iznad trupa za potrebe misija daleko od stanice.

Korišten je na razlicitim misijama u kvadrantu Gama. Na rutinskoj misiji pronadena je arheologinja Vash koja je u Gami bila dvoje godine. Odo je Gangesom preveo bjegunca Crodena natrag u kvadrant Gama. Umjesto da ga vrati na rakharski planet, Odo ga je odveo do Chamara Vortex maglice, gdje je Croden oživio svoju kcer, Yareth, koja je bila u stâzi. Ah-Kelin je napao Ganges, no Odo mu uspijeva pobjeci te teleportira Cordena i Yareth na vulkanski brod T'Vran.

Izmedu ostalog, pomagao je prilikom uhicenja terorista Tahna Losa nekoliko tjedana nakon što je dodijeljen na DS9 te prevozio Kiru i Dax na bazu Lunar V.

2370. godine Ganges je bio posljednji brod koji je evakuirao osoblje Zvjezdane flote sa DS9-a nakon prevrata pod vodstvom bajorskog ministra Jara Esse i teroristicke skupine "Alijansa za globalno jedinstvo". Uništen je kasnije iste godine, a zamijenio ga je USS Mekong.

Ganges je dobio ime po istoimenoj rijeci koja protjece kroz Indiju i Bangladeš.

autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh