» brodovi / zvjezdana flota


[ZVJEZDANA FLOTA]

brod EXCELSIOR, NX/NCC-2000
klasa Excelsior


Naziv: Excelsior
Klasa: Excelsior
Oznaka: NX/NCC-2000
Lansiran: 2284.
Organizacija: Zvjezdana flota
Zapovjednik: kap. Sulu (prethodnik kap. Styles)
Status: u službi tijekom 2370.
USS Excelsior prvotno je dizajniran kao testni brod novog transwarp pogona čime je trebao postati najbrži brod u federacijskoj floti. To je prototip istoimene klase, lansiran 2284. godine pod oznakom NX-2000. Prvi zapovjednik bio je kap. Styles.

Njegov prvi zadatak bio je uhvatiti posadu Enterprisea koja je ukrala brod i krenula prema planetu Postanak (Genesis). No, Scotty je već prije sabotirao Excelsiorov pogon, pa Enterprise uspješno bježi. Iako nije bio poznat točan uzrok, projekt Excelsior je proglašen neuspjehom, a transwarp pogon zaboravljen… Ugrađen je "običan" warp pogon, te je brod stavljen u službu.

Tijekom 90-ih, zapovjedništvo nad brodom preuzima kapetan Hikaru Sulu, tada pod oznakom NCC-2000. Trogodišnja misija pod njegovim zapovjedništvom počela je 2290., a zadatak je bio istraživanje atmosferskih anomalija planeta Beta kvadranta.

Po završetku misije, Excelsior i njegova posada odigrali su ključnu ulogu tijekom Khitomerske mirovne konferencije 2293. godine. Netom prije toga, Sulu je bez odobrenja odveo brod na misiju spašavanja Kirka i McCoya iz klingonske kažnjeničke kolonije Rura Penthe. Tijekom Khitomerske misije, na brodu je služio i budući Voyagerov taktički časnik, Tuvok.

U službi je ostao gotovo 100 godina, 2370. zajedno sa USS Nobelom, Excelsioru je naređeno da krene u potragu za nestalim federacijskim brodom, USS Herom.


autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh