» brodovi / zvjezdana flota


[ZVJEZDANA FLOTA]

brod ENTERPRISE, NCC-1701-E
klasa Sovereing


Naziv: Enterprise
Klasa: Sovereign
Oznaka: NCC-1701-E
Lansiran: 2372.
Organizacija: Zvjezdana flota
Zapovjednik: kapetan Jean-Luc Picard
Status: u službi tokom 2379. godine (daljnje informacije nisu poznate)

Kapetan: Jean-Luc Picard
Prvi časnik: Data; do 2379. William T. Riker (preuzeo zapovjedništvo nad USS Titanom)
Operacijski časnik: Data, do 2379.
Zapovjednik stroja: Geordi LaForge
Taktički časnik / osiguranje: Daniels (2373. – 2379.); Worf od 2379.
Glavna brodska liječnica: dr. Beverly Crusher
Savjetnica: Deanna Troi
Kormilar: Hawk (2373.), Kell Perim (2375.), Branson (2379.)


Enterprise-E je prvi brod Sovereign klase lansiran nakon prototipa. U službu je pušten tokok 2372. godine i ostaje u službi tokom 2379. Kao i njegov prethodnik, Enterprise-D, to je admiralski brod Federacije.


Tehnologije

Dug gotovo 700 metara, tehnološki u svakom pogledu nadmašuje prethodnika. Krajnja je brzina povećana. Neke tehnologije sa starijih klasa su također ugrađene na brod. Sa Intrepid klase je "posuđen" holografski doktor, a tu su i kvantna torpeta te ablativni oklop, po prvi puta viđeni na Defiant klasi. Opremljen je novijim tipovima šatlova, kapetanovom jahtom te višenamjenskim šatlom Arago.

Negdje prije 2379. godine, Enterprise je nadograđen, posebice njegove ofanzivne mogućnosti – dodana su tri stražnja lansera fotonskih torpeda, te dva prednja. Dodan je dvostruki lanser torpeda sa stražnje strane mosta, jednostruki iznad hangara, na razini mosta i jedan blizu svoda. Također, dodane su četiri fazorske mreže na nosače motora.


Posada

Posadu čini gotovo ista ekipa sa Enterprisea-D, nedostaje samo Worf koji je prihvatio mjesto na Deep Space Nineu; njegovo mjesto zauzeo je poručnik Daniels. U kapetanskoj stolici još od 2364. godine sjedi Jean-Luc Picard. Tokom 2379. Enterprise-E gubi još dva člana posade – Riker dobiva promaknuće u kapetana te zapovjedništvo nad USS Titanom, a Deanna Troi također odlazi na Titan, kao savjetnica. Kormilarska mjesta su tokom godina popunjavali poručnik Hawk, zastavnica Perim i poričnik Branson. Svi osim zastavnice Perim su poginuli na dužnosti.


Povijest, misije

Nakon što je lansiran 2372. godine, brod i posada prolaze kroz period uvježbavanja. Stožer Zvjezdane flote 2373. g. nije smatrao Enterprise sposobnim za bitku kada je Borg napao Zemlju. Barem tako glasi službena verzija. Pravi razlog bila je povijest kapetana Picarda sa Borgom. Enterpriseu je naređeno da patrolira duž Neutralne zone, u slučaju da Romulanci pokušaju iskoristiti sutuaciju. Nakon što je velik dio flote izgubljen u bitci sa Borgom, Enterprise se umiješao u sukob, a Picardovo znanje je donijelo prevagu. Kocka je uništena, no Sfera biva lansirana sa Kocke prije uništenja, otvara temporalni vrtlog te odlazi u 2063. godinu. Enterprise je slijedi te je uništava. Nakon osiguravanja prvog ljudskog Warp leta, posada se vraća u svoje vrijeme.

Tokom 2375. Enterprise sprečava preseljenje Ba'kua sa njihovog planeta u Briarovoj zakrpi, nestabilnom dijelu svemira punog maglica, plinova, plaznemih polja i neobičnih anomalija. Razlog – metafazno zračenje sa prstenova planeta; Son'e (inače rasa koja potječe od Ba'kua) su vidjele svoj interes u tome te su željele iskoristiti zračenje koje je osiguravalo dugotrajan život. U plan je bio umješan i admiral Zvjezdane flote, Matthew Dougherty. Posada Enterprisea uspješno sprečava njihov plan.

Enterprise se vraća na Zemlju tokom 2376. godine, za vrijeme projeta "Pathfinder". Misija nije bila poznata, no Deanna Troi je izjavila kako je bila važna.

2379. godine Enterprise putuje na Romul gdje se trebao sastati sa novim romulanskim Praetorom, Shinzonom – Picardovim klonom. Sastanak je zapravo bio varka i mamac da dovede Picarda; naime, Shinzon nije bio potpuno uspješno kloniran te je trebao transplantaciju krvi jedinog davatelja – Picarda. Tijekom misije, dolazi do borbe između Shinzonova broda, Scimitara i Enterprisea. Enterprise je u tom sukobu pretrpio teška oštećenja jer se zabio u Scimitar te tako uništio dobar dio prednjeg dijela tanjura. Data uspijeva upasti na Scimitar te ga uništiti, a Enterprise se vraća na Zemlju kako bi se tanjurni dio broda rekonstruirao.
autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh