» brodovi / zvjezdana flota


[ZVJEZDANA FLOTA]

brod ENTERPRISE, NCC-1701-D
klasa Galaxy


Naziv: Enterprise
Klasa: Galaxy
Oznaka: NCC-1701-D
Lansiran: 2363.
Organizacija: Zvjezdana flota
Zapovjednici: kapetan Jean-Luc Picard (privremeni: )
Status: uništen 2371. godine

Kapetan: Jean-Luc Picard
Prvi časnik: William T. Riker
Operacijski časnik: Data
Zapovjednik stroja: Sarah MacDougal (2364.), Argyle (2364.), Logan (2364.), Leland T. Lynch (2364.), Geordi LaForge (2365. – 2371.)
Taktički časnik / osiguranje: Natasha Yar (2364.), Worf (2364. – 2371.)
Glavna brodska liječnica: dr. Beverly Crusher
Savjetnica: Deanna Troi
Kormilar: Miles O'Brien (2364.), Geordi LaForge (2364.), Wesley Crusher (2364. – 2367.), Ro Laren (2368. – 2369.), Sareiel Rager, Gates, McKnight


Ovaj brod klase Galaxy, oznake NCC-1701-D, je lansiran 2363. uz brodogradilišta Utopia Planetia, koje se nalazi u Marsovoj orbiti. Zapovjedništvo je dobio Jean-Luc Picard, a zadatak je bio istraživanje i diplomacija.

Sredinom 2366. Enterprise-D je tijekom svoje misije naletio na vremenski procjep. Kad je iz procjepa izašao teško oštećeni USS Enterprise-C, sve se promijenilo, a prva od uočljivijih promjena je što je poručnica Tasha Yar još uvijek živa, te se nalazi za taktičkom konzolom umjesto poručnika Worfa. Ispostavlja se da je prolazak Enterprisea-C kroz procjep promijenio tok povijesti, nakon njegovog povratka u svoje vrijeme, stvari se vraćaju na prijašnje stanje. Ili barem približno…

Upravo je Enterprise-D, odnosno njegova posada, 2365. uspostavio prvi kontakt sa Borgom. Q je prebacio brod u sustav J-25, 2,500 svjetlosnih godina udaljen od federacijskog područja. Federacija je odmah počela razvijati tehnologiju za obranu od novonastale prijetnje, no prvi "pravi" susret se nije očekivao tako skoro…

Do prvog okršaja sa Borgom dolazi krajem 2366. / početkom 2367. godine. Samo jedna Kocka napada Federaciju, a okršaj se odvio nedaleko od same Zemlje, kod sustava Wolf 359. U samoj bitci je izgubljeno 39 brodova, od njih 40. Picard je nakratko asimiliran u kolektiv, no posada Enterprisea ga uspijeva spasiti te uništiti Kocku prije nego je uspjela doći do Zemlje…

Brod je nakon bitke bio ozbiljno oštećen. Vratio se na stanicu McKinley na šestotjedne popravke, no zbog greške na dilitijskoj komori (isprva se sumnjalo na sabotažu), popravci su se odužili još dva tjedna.

Kapetan Edward Jellico 2369. nakratko preuzima zapovjedništvo nad brodom kada je kapetan Picard otišao na tajnu misiju na Celtrisu III. Kardasijanci ga zarobljavaju, no ipak biva spašen te dobiva natrag zapovjedništvo.

Brod je uništen 2371. u borbi protiv klingonske Ptice grabljivice. Saznavši modulaciju štitova, Klingonci uspijevaju pogoditi Enterprise te izazvati proboj jezgre. Riker, tada privremeni zapovjednik, je naredio razdvajanje broda. Tanjurni dio se obrušio na planet Veridian III, a ostatak broda je uništen. Srećom, žrtava nije bilo.


Alternativne vremenske linije

U jednoj od alt. vrem. Linija, Enterprise nije uništen kod Veridiana III, već je ostao u službi tijekom 25. stoljeća. Njime je zapovijedao admiral Riker, a brod je prošao obnovu te su, između ostalog, ugrađenu iređaj za skrivanje, treći nosač motora, dodatno naoružanje uključujući veliki fazorski top smješten na donjem dijelu tanjura. Uništen je pri pokušaju zatvaranja anomalije koja je prouzrokovala uništenje vremena.
autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh