» brodovi / zvjezdana flota


[ZVJEZDANA FLOTA]

brod ENTERPRISE, NCC-1701-C
klasa Ambassador


Naziv: Enterprise
Klasa: Ambassador
Oznaka: NCC-1701-C
Lansiran: vjerojatno početkom 24. st.
Organizacija: Zvjezdana flota
Zapovjednik: kapetanica Rachel Garett  
Status: uništen 2344.

Kapetanica: Rachel Garett
Kormilar: Richard Castillo


Brod klase Ambasador, pod zapovjedništvom kapetanice Rachel Garett. Pretpostavljalo se da je brod uništen nakon incidenta kraj Narendre III, 2344. godine. Brod se odazvao na poziv u pomoć sa klingonske predstraže na Narendri III koju je napala romulanska flota. Tijekom bitke, eksplozija torpeda otvara temporalni procjep koji vodi brod 22 godine u budućnost.

No, posljedice su bile katastrofalne. Sa gledišta posade Enterprisea-D, povijest se promijenila, Federacija je bila u ratu sa Klingoncima dugi niz godina i to na gubitničkoj strani. Uzrok tome je bilo, kako su Klingonci smatrali, nečasno povlačenje Enterprisea-C iz bitke.

Prilikom klingonskog napada (sad u drugom vremenskom pravcu, 2366. godine), kapetanica Garett pogiba, a zapovjedništvo preuzima poručnik Castillo. Zajedno sa Tashom Yar, koja zapravo ne pripada novonastalom vremenskom pravcu, Enterprise-C se vraća natrag u 2344. godinu, iako je bilo jasno kako je to samoubilačka misija.

Enterprise-C je uništen, no ne uzalud. Vremenski pravac se vratio u normalu, a rat sa Klingoncima se nije dogodio. Naprotiv, žrtva Enterprisea-C je poboljšala ljudsko-klingonske odnose.
autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh