» brodovi / zvjezdana flota


[ZVJEZDANA FLOTA]

brod ENTERPRISE, NCC-1701-B
klasa Excelsior


Naziv: Enterprise
Klasa: Excelsior
Oznaka: NCC-1701-B
Lansiran: 2293.
Organizacija: Zvjezdana flota
Zapovjednik: kapetan John Harriman
Status: nepoznato, u službi od 2293. godine

Kapetan: John Harriman
Kormilarka: Demora Sulu

Enterprise-B je lansiran 2293. sa doka u orbiti Zemlje, sa kapetanom Harrimanom na čelu. Prvo putovanje su pratili i novinari, zajedno sa tri legende prethodnika – kapetanom Kirkom te Scottyem i Chekovom. Brod je trebao samo "skoknuti" do Plutona i natrag, kratka šetnja po susjedstvu za brod kojem velik broj sustava nije bio instaliran.

Tijekom leta, Enterprise prima poziv upomoć od dva el-aurianska transportera na putu prema Zemlji. Brodovi su bili zarobljeni u nekoj vrsti energetske vrpce – Neksusu i na rubu strukturalnog raspada.

Nedostatak opreme je omeo Enterprise u spašavanju, pa je spašeno samo 47 putnika sa drugog broda, S.S. Lakula. Prvi brod, Robert Fox, bio je uništen… Među spašenima bio je i znanstvenik, dr. Tolian Soran i buduća članica posade Enterprisea-D, Guinan.

Kirk se za vrijeme spašavanja nalazio u kontroli deflektora, modificirajući ga kako bi se brod mogao izvući iz vrpce. Smatrao se poginulim kada je izboj iz vrpce unišio deflektor i nekoliko okolnih paluba, no zapravo je upao u Neksus te svoju konačnu sudbinu doživio u 2371. godini…

Brod je iz incidenta izašao sa minimalnim žrtvama te probojem trupa na palubama 13, 14 i 15.
autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh