» brodovi / zvjezdana flota


[ZVJEZDANA FLOTA]

brod ENTERPRISE, NCC-1701-A
klasa Constitution (obnova)


Naziv: Enterprise
Klasa: Constitution
Oznaka: NCC-1701
Lansiran: 2286.
Organizacija: Zvjezdana flota
Zapovjednik: kapetan James T. Kirk
Status: povučen iz službe 2293.

Kapetan: James T. Kirk
Prvi / znanstveni časnik: Spock
Zapovjednik stroja: Montgomery Scott
Glavni brodski liječnik: dr. Leonard H. McCoy
Kormilar: Hikaru Sulu (por. Valeris 2293.)
Navigator: Pavel Chekov
Vezist/ica: Nyota Uhura
Brod je lansiran 2286. godine, zvjezdanog nadnevka 8442.5 sa brodogradilišta iznad San Francisca pod zapovjedništvom kapetana, bivšeg admirala, Kirka. Prema Geneu Roddenberryu, brod je preimenovan iz USS Yorktown u USS Enterprise.

Brod je na prvu misiju krenuo 2287., prije nego je zapravo bio spreman. Na "planetu intergalaktičkog mira", Numbusu III, dogodio se incident, Sybok – spockov polubrat koji se odrekao vulkanskih učenja – zarobio je predstavnike najvećih organizacija na planetu. Kirk vodi tim u spašavanje, a Chekova ostavlja kao privremenog zapovjednika. No, Sybock zarobljava Kirka i njegov tim te krade Enterprise kako bi njime došao do centra galaksije – na planet zvan Sha'Ka'Ree – raj. Sybocka tamo ubija biće koje se predstavljalo kao Bog, a Kirk i vraća Enterprise…

Nakon sedam godina, posljednja misija Enterprisea-A bila je mirovna – 2293. dolazi do eksplozije klingonskog mjeseca Praxisa, središta energetske opskrbe Carstva. To je u velikoj mjeri oslabilo Carstvo i stvorilo prostor za mirovne pregovore. Enterprise je poslan da doprati klingonski admiralski brod, IKS Qo'noS One (klasa K'T'inga) do Zemlje. No, Qo0noS one napada skrivena Ptica grabljivica, iako se činilo da je Enterprise odgovoran za napad. Dva sabotera, časnika Flote, teleportirali su se na Qo'noS One te ubili kancelara Gorkona.

Kirk i McCoy odlaze na klingonski brod; McCoy pregledava kancelara, no ubrzo bivaju optuženi za napad te odvedeni na suđenje. Osuđuje ih se na doživotnu robiju u kaznenoj koloniji Rura Penthe. Uz pomoć Suluovog USS Excelsiora, posada Enterprisea pokreće akciju spašavanja te po uspješnoj akciji odlazi na Khitomer. Nakon što je urota otkrivena, a prava istina izašla na vidjelo, što je naposljetku dovelo do potpisivanja Khitomerskog sporazuma i mira među dosad nepomirljivim stranama.

Nakon misije, Enterprise-A i njegova posada otišli su u zasluženu mirovinu, a nasljednik, Enterprise-B je lansiran nekoliko mjeseci poslije.
autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh