» brodovi / zvjezdana flota


[ZVJEZDANA FLOTA]

brod DEFIANT, NX-74205
klasa Defiant


Naziv: Defiant
Klasa: Defiant
Oznaka: NX-74205
Lansiran: 2370.
Organizacija: Zvjezdana flota
Zapovjednik: kapetan Benjamin Sisko
Status: uništen 2375.

Kapetan: Benjamin Sisko
Prvi časnik, taktički časnik i zapovjednik osiguranja: Worf
Zapovjednik stroja : Miles O'Brien
Znanstvena časnica / kormilo: Jadzia Dax (2371. – 2374.)
Operacijska časnica: Ezri Dax (2375.)
Glavni brodski liječnik: dr.Bashir
Zapovjednik osiguranja: Michael Eddington (2371. – 2372.)
Kormilar: Nog (2375.)

Defiant je prototip istoimene klase koja je razvijena kao protumjera Borgovoj prijetnji. To je drugi brod u povijesti Federacije koji nosi to ime. Klasificiran je kao eskortni brod, no ustvari je to malen, snažan i teško naoružan borbeni brod. Trebao je biti prvi u planiranoj federacijskoj borbenoj floti, no Zvjezdana flota je napustila projekt kad se Borgova prijetnja smanjila, a povrh toga uočene su greške u dizajnu.

Bio je opremljen uređajem za skrivanje dobivenim od Romulanaca – korištenje je odobreno isključivo za istraživanje kvadranta Gama, a Federacija je dobivene podatke trebala podijeliti sa Romulancima. Brod je imao minimalnu posadu, malu bolnicu, a obiteljima nije bilo mjesta na brodu. Najmanje dva šatla nalazila su se na brodu.

Brod je ipak 2371. dodijeljen bajoranskoj stanici Deep Space Nine, te zapovjedniku (kasnije kapetanu) Benjaminu Sisku. U to vrijeme je bila aktualna Dominijeva prijetnja, a Defiant je trebao pojačati obranu DS9-a i crvotočine.

U pokušaju nasilnog uvođenja militarističke vlasti na Zemlji, admiral Leyton je tokom 2372. naredio kapetanici USS Lakote da se suprotstavi Defiantu, koji je prevozio ključne svjedoke u Leytonovom slučaju.

Slijedeće, 2373. godine, brod je sudjelovao u bitci sa Borgom kod Sektora 001 – za što je prvotno dizajniran. Defiant je tada ozbiljno oštećen, no uspješno spašen. Worf je u toj bitci zapovijedao brodom.

Brod je uništen krajem 2375. u drugoj bitci kod Chin'toke. Breeni su tada u rat ušli na stranu Dominija, a njihovo oružje se pokazalo kao ogromna zapreka savezničkim snagama.

Nedugo potom, DS9-u je dodijeljen identičan brod, USS Sao Paulo (NCC-75633). Zapovjedništvo nad brodom ponovo je dobio kapetan Sisko, kao i dopuštenje da brod preimenuje u Defiant.
autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh