» brodovi / ujedinjena zemlja


[UJEDINJENA ZEMLJA]

klasa NX
istraživački brodTehnički podaci

Tip: Istraživački brod
Uveden u službu: 2151.
Maksimalna brzina: Warp 5 (TOS skala)
Dimenzije:
dužina: 225 metara,
širina: 136 metara,
visina: 33 metara
Broj paluba: 7
Masa: 280.000 tona
Naoružanje: 3 fazna topa, 5 lansera raketnih torpeda (2152. ugrađena fotonična torpeda)
Obrambeni sustavi: polarizirana oplata (2152. naknadno poboljšana)
Broj osoblja: 82
NX klasa je prototipna klasa Warp 5 motora što i označuje sam naziv (Naval eXperiment) i prefiks NX (-01, -02…). Warp 5 motor je čovječanstvu omogućio istraživanje susjednih sustava, planeta, pojava, kultura… Kako je i sam Zefram Cochrane rekao, omogućio mu je istraživanje onih stranih, novih svjetova, omogućio je čovječanstvu da hrabro ide gdje ni jedan čovjek nije išao.


Povijest

Projekt je započet nekoliko desetljeća prije lansiranja prvog Warp 5 broda, Enterprisea NX-01. Zefram Cochrane i Henry Archer su bili dvije najistaknutije osobe u projektu koji se razvijao u Warp Five kompleksu na Zemlji. Prije NX klase, ljudski su bordovi bili ograničeni na brzine do Warpa 2.

Prvi brod ove klase, Enterprise NX-01, je porinut 12. travnja 2151. pod zapovjedništvom Jonathana Archera, Henryeva sina. Brod je lansiran tri tjedna prerano zbog incidenta kod Broken Bowa u kojem je teško ranjen jedan Klingonac te je morao biti odveden na Qo'nos. Iako je vulkansko izaslanstvo oštro protestiralo ovoj odluci smatrajući kako čovječanstvo još nije spremno na izazove koji ih čekaju izvan svog sustava, Enterprise je ipak lansiran, uz postavljanje podzapovjednice T'Pol kao vulkanskog promatrača na brodu.

Posljedica preranog lansiranja je bila nedorađenost ofenzivnih sustava, fazni topovi, iako planirani, nisu bili ugrađeni tek do rujna 2151. godine. 24. travnja, prije odlaska na misiju u Delfijsko prostranstvo (Delphic Expanse) NX-01 je prošao kroz prvo obnavljanje sustava, ugrađena su fotonična torpeda, a instaliran je i zapovjedni centar, središte taktičkih operacija.

Drugi Warp 5 brod, Columbia NX-02 je porinut krajem 2154. godine pod zapovjedništvom kapetanice Erike Hernandez. U odnosu na Enterprise NX-01, Columbia je imala za 12% poboljšanu polarizaciju trupa, bočne lansere fotoničnih torpeda i pulsne fazne topove.


Naoružanje i obrambene mogućnosti

U početku je NX klasa bila opremljena samo sa faznim topovima i raketnim torpedima, dok su kasnije ugrađivana i fotonična torpeda.

Fazni topovi su energetska oružja, prethodnici fazora iz 23. stoljeća. Maksimalna izlazna energija ovog oruža je bila 500 giga džula. Iako je prvotno bilo planirano, na Enterprise nisu ugrađeni fazni topovi zbog prijevremenog lansiranja, tako da su oni ugrađeni "u hodu" – dva prednja i jedan stražnji top. Daljnji napredak u odnosu na fazne topove ostvaren je razvojem pulsnih faznih topova. Columbia NX-02 je bila jedan od prvih brodova na koje su se ugrađivali.

Do ugradnje faznih topova, raketna torpeda (spatial torpedos) su bila najjače oružje ugrađeno na NX-01. Postojala su tri lansirna mjesta, dva prednja i jedno stražnje. Njihovo punjenje i ispaljivanje je bilo djelomično ručno, za razliku od potpuno automatiziranog ispaljivanja fotonskih torpeda.

Fotonična torpeda su prijelaz između prostornih torpeda i fotonskih torpeda korištenih u 23. stoljeću. Razvitak je završen nakon porinuća Enterprisea NX-01, a ugrađen u travnju 2153. Njihov je domet bio pedeset puta veći od prostornih torpeda, a jačina je bila podesiva.

Kao obranu od neprijateljske vatre, brodovi NX klase su koristili polariziranu oplatu. Tijekom bitke bi se na trup dovela elektromagnetska snaga koja je činila trup nekoliko puta jačim.


Pogon

Kao što je već bilo spomenuto, NX klasa je prva u službu uvela novi Warp 5 motor čija je brzina, kao što i sam naziv govori, bila Warp 5, odnosno nešto malo više – Warp 5.06. Standardna brzina krstarenja je bila Warp 4.5. Dva impulsna motora su bila ugrađena na stražnji dio broda, na stupove koji povezuju nosače motora i trup broda (pylons), te su omogućavala podsvjetlosne brzine. Takav su pogon koristili i šatlovi koji su bili standardni na brodovima NX klase.


Dizajn eksterijera

NX se sastoji o tanjurnog dijela na kojem su smješteni svi primarni brodski sustavi te od nosača motora koji su preko stupova (pylons) povezani sa trupom broda. Tanjur je jedini do broda sa sustavom održavanja života. Deflektor se nalazi na prednjem dijelu tanjura, dok su senzori smješteni na donjem, središnjem dijelu tanjura, na palubi G.

NX je dizajnom vrlo sličan Akiri, odnosno Akira je vrlo slična NX-u, s obzirom na godine nastanka i porinuća. Paralele su očite, niti jedan brod nema sekundarni trup već se sastoji od tanjura na koji su pričvršćeni nosači motora, most na uzdignutoj poziciji, gotovo identičan gornji dio tanjura… Slika govori više od tisuću riječi:
Interijer

Paluba A: Most, stol za brifinge, kapetanov ured, nosači motora
Paluba B: Kabine, sustav za distribuciju energije, senzori, tuneli za pristup nosačima motora
Paluba C: Kabine, gornja promatračka paluba, spremnici deuterija, plazmena komora, dvorana
Paluba D: Kabine, kabine za goste, strojarnica, transporter, dekontaminacijska soba
Paluba E: Kapetanova kabina, kabine viših časnika, blagovaonica, bolnica, hangari, laboratoriji, deflektor, navigacijski potisnici, impulsni motori, kapsule za spašavanje, pristanište
Paluba F: Oružarnica, prednja soba sa torpedima, donja promatračka paluba, kapsule za spašavanje, fazni topovi, vrata hangara
Paluba G: Senzori, hvataljke

Most NX klase se nalazi na palubi A (ekvivalent prvoj palubi na novijim federacijskom brodovima), najvišoj palubi broda. Kapetanova stolica se nalazi u središtu, dok je kormilar ispred njega, kao i glavni zaslon. Sa kapetanove lijeve strane je oružarni časnik, odnosno zapovjednik osiguranja. Sa njegove lijeve strane je znanstvena i komunikacijska konzola. Na mostu, iza kapetanske stolice se nalazio stol za brifinge gdje su se analizirale, raspravljale i donosile taktičke odluke.

Na brodovima NX klase se nalazi 87 kabina razmještenih po palubama B do E. Manji dio kabina ima prozor, uglavnom kabine viših časnika. Kabine su minimalističke, u usporedbi sa onima iz Galaxy klase gotovo spartanske. Kapetanova kabina se nalazi na palubi E, zajedno sa kabinama viših časnika.

Strojarnica i warp jezgra se nalaze na palubi D. NX klasa je prva na koju je ugrađen teleporter odobren za transport žive tvari. No, transport ljudi se obavljao rijetko, prvenstveno radi razumljivog straha od rastavljanja osobe na molekule… Brodski liječnik je na raspolaganju imao bolnicu sa operacijskim stolom te nekoliko kreveta položenih uz zid. Bolnica je ujedno bila i medicinski laboratorij. Glavno okupljalište posade je bila blagovaonica, smještena na palubi E, ujedno korištena kao kino dvorana. Hangar je mogao primiti 2 šatla sa podsvjetlosnim pogonom.


Poznati brodovi

Enterprise, NX-01
- Prvi zemaljski brod sa novim Warp 5 motorom
- Porinut 2151. pod zapovjedništvom kapetana Jonathana Archera
- "Star Trek: Enterprise"

Columbia, NX-02
- Drugi brod ove klase
- Porinut 2154. pod zapovjedništvom kapetanice Erike Hernandez
- Posveta posadi NASA-inog space shuttlea koji je 1. veljače 2003. izgorio padajući u zemljinu atmosferu
- ENT: "Home"

autor: Krešimir Vinšćak
idi na vrh