» brodovi / ujedinjena zemlja


[UJEDINJENA ZEMLJA]

klasa DY-100
međuplanetarni transportni brod


Tehnički podaci

Tip: Međuplanetarni transportni brod
Uveden u službu: krajem 20. stoljeća
Maksimalna brzina: podimpulsna brzina
Dimenzije:
dužina: 140 metara,
širina: 22 metra,
visina: 39 metara
Broj paluba: 7
Masa: 74.000 tona
Naoružanje: nema
Obrambeni sustavi: nema
Broj osoblja: 40


O DY-100 ne zna se baš puno. Ono što je vrlo vjerojatno oko ove klase je da je služio kao neka vrsta međuplanetarnog transportera. Nedostatak impulsnog pogona koji tada još nije bio niti otkriven, dovodi do zaključka da je njegov radijus kretanja bio unutar našeg sunčevog sustava.

Brodski pogon je vjerojatno bio zasnovan na nuklearnim reaktorima. Brodsko naoružanje nije uopće postojalo. Kako tada Zemlja nije znala za postojanje drugih civilizacija niti je stupila u kontakt niti s jednom od njih, brodsko naoružanje se činilo suvišnim. Na kraju krajeva, brod je bio namijenjen za putovanja "unutar susjedstva".

SS Botany Bay, kao jednog od posljednjeg predstavnika ove klase, je otkrio USS Enterprise NCC-1701 pod zapovjedništvom kapetana Kirka. Kako su podaci u bazi podataka zvjezdane flote o projektu DY-100 bili nepotpuni, posada Enterprisea je prihvatila preživjele sa Botany Baya smatrajući ih izbjeglicama iz eugeničkih ratova. Kako se kasnije ispostavilo, posada pod zapovjedništvom poznatog tiranina Khana Nooniena Singa je, u stvari, bila genetički modificirana. Drugim riječima, to je bila genetski poboljšana vrsta ljudi zvani augmenti. Khan uspijeva zauzeti Enterprise ostavljajući DY-100. Kasnije, Kirk i posada Enterprisea uspijevaju vratiti brod. Khan i njegova posada su ostavljeni na nenaseljenom planetu Ceti Alpha V.


Poznati brodovi

SS Botany Bay
- brod protjeranih augmenta, zapovjednik tiranin Khan Noonien Sing
- TOS 1x25 – Space Seed

autor: [dustystorm]
idi na vrh