» brodovi / klingonsko carstvo


[KLINGONSKO CARSTVO]

klasa RAPTOR
izvidnički brodTehnički podaci

Tip: Izviđački brod
Uveden u službu: sredina 22. stoljeća
Maksimalna brzina: Warp 6
Dimenzije:
dužina: 100 metara,
širina: 60 metra,
visina: 18 metara
Broj paluba: 3
Masa: 90.000 tona
Naoružanje: 2 disruptorska topa, 1 lanser fotonskih torpeda
Obrambeni sustavi: standardni sustav štitova
Broj osoblja: 12

Raptor klasa spada u manje brodove u službi klingonskog carstva. Sa posadom od samo 12 ljudi, njegova namjena najvjerojatnije uključuje izviđanje i patroliranje duž granice.

Dizajn klase je standardni klingonski. Naoružanje uključuje disruptorsku tehnologiju što predstavlja određenu prednost nad ljudskim brodovima koji su u svom arsenalu imali fazne topove. Klasa je bila opremljena i sa fotonskim torpedima koji su do tada bili nepoznanica Zvjezdanoj floti.

Interijer broda je izrazito "spartanski" čak i za klingonski brod. Kao i ostale klingonske klase brodova tog vremena, i ova klasa je očigledno bila namijenjena za borbene operacije pa je svaki "luksuz" bio isključen. U to vrijeme, brodovi nisu bili opremljeni kapsulama za spašavanje. Kapsule su smatrane slabošću jer su, po njihovom shvaćanju, samo kukavice bježe u žaru bitke. Ipak, i klingonci kasnije uvode kapsule za spašavanje kao standardni dio opreme na svakom brodu. Ova odluka je vjerojatno donijeta zbog nepotrebnih i prevelikih gubitaka u ljudstvu.

Raptor klasa se pojavljuje u epizodi ENT 1x14 – Sleeping Dogs. Jedan od ovih brodova je nakon bitke sa protivničkim brodom, zbog pretrpljenih oštećenja bio uhvaćen gravitacijom obližnjeg plinovitog diva. Enterprise NX-01 uspijeva spasiti brod i izvesti ga izvan dosega gravitacije. Kao zahvalnost, Klingonci kakvi već jesu, uz obasipanje uvredama pokušavaju napasti Enterprise ali im oštećenja ne dopuštaju. Ipak, Enterprise ne želi riskirati sukob i odlazi.

Kasnije, u epizodi ENT 2x19 – Judgement, saznajemo i ime i klasu tog broda. Kolos, Archerov branitelj na sudu, spominje klasu Raptor i brod imenom Sam Ra koji je Archer spasio iz atmosfere plinovitog diva.


Poznati brodovi

Sam Ra
- 2151. umalo uništen unutar atmosfere plinovitog diva, spašen od strane Enterprise NX-01
- ENT 1x14 – Sleeping Dogs


autor: [dustystorm]
idi na vrh